Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Επιβεβαιώθηκε η πλήρης ευθυγράμμιση με τις ΝΑΤΟικές επιλογές
  • Απολογητικός ο υπουργός Αμυνας
  • Λ. Κανέλλη: Η κυβέρνηση γνώριζε από τον Οκτώβρη του 1999
  • Ερωτήματα και από τον Πάγκαλο

Το γεγονός της πλήρους ευθυγράμμισης με τις ΝΑΤΟικές επιλογές την περίοδο των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία επιβεβαίωσε εκ νέου, χτες, με την παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, παραδεχόμενος εμμέσως ότι από την ελληνική πλευρά δεν τέθηκαν καν ερωτήματα σχετικά με το τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι από τις μετρήσεις και τις μελέτες που έκανε ο ΟΗΕ προέκυψε ότι και στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις δεν υπήρχε επιβάρυνση, και η θέση αυτή «ικανοποίησε όλες τις χώρες». Παρ' όλα αυτά, επισήμανε, η Ελλάδα προχώρησε στη διενέργεια νέων ελέγχων προκαλώντας μάλιστα τις αντιδράσεις άλλων χωρών. Οσον αφορά στην εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων σημείωσε ότι «εφαρμόστηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα» προκειμένου να υπάρξει «πλήρης προστασία και κάλυψη».

Οσον αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις, ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι «ορισμένα κράτη δε δέχονται την απόσυρση αυτών των όπλων», προσθέτοντας ότι «εξασφαλίσαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δοθούν απαντήσεις». Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει δοθεί εντολή «να επανεξεταστεί όλο το προσωπικό», προσθέτοντας ότι ολοκληρωμένη απάντηση και ανακοίνωση μέτρων θα υπάρξουν σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή. Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Κόσσοβο αποδεχόμενος και πρόταση να τον ακολουθήσει κοινοβουλευτική επιτροπή, προκαλώντας το σχόλιο της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, που σημείωσε: «Εδώ συζητάμε να φέρουμε τις ελληνικές δυνάμεις πίσω από το Κόσσοβο, όχι να πάμε εμείς εκεί»!

Παρεμβαίνοντας λίγο αργότερα, η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι «από τον Οκτώβρη του 1999 έκθεση υπηρεσίας του ΟΗΕ αναφερόταν στις πιθανές επιπτώσεις από πιθανή χρήση ουρανίου στο Κόσσοβο, οπότε η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να λέει ότι δε γνώριζε τίποτα για το θέμα. Η βουλευτής είπε πως η έκθεση αυτή ανέφερε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσσοβο και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο έγινε, τότε: Να γίνει το ταχύτερο σχετική μελέτη στο Κόσσοβο, να αποκλειστούν από το κοινό τα μολυσμένα μέρη και σε αυτά να μην πλησιάζουν ούτε οι κάτοικοι της περιοχής.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι, σύμφωνα με μελέτες των Αγγλων για ανάλογα φαινόμενα στον πόλεμο του Κόλπου, όταν κάποιος πλησίαζε κατεστραμμένο άρμα από βλήμα ουρανίου, τότε δεχόταν ακτινοβολία 50 φορές μεγαλύτερη από την κανονική. Αυτά, τόνισε, έπρεπε να τα πείτε στους «εθελοντές» που στείλατε εκεί και όχι να λέτε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαίωνε τη χρήση τέτοιων όπλων. Εξάλλου, υπογράμμισε, είναι παράλογο να λέει ένας υπουργός Αμυνας του ΝΑΤΟ ότι το τελευταίο δεν επιβεβαίωνε τη χρήση του ουρανίου, την ίδια στιγμή που ο αρχιστράτηγος της βάρβαρης επιδρομής δήλωσε ότι όλες οι χώρες ήταν ενήμερες.

Η βουλευτής έθεσε και το θέμα των Ελλήνων φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι δέχονται σωρευτικά τη μόλυνση, ενώ υπενθύμισε ότι τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα έριχναν βόμβες και στη θάλασσα όταν λόγω καιρού δεν μπορούσαν να τις αδειάσουν στη Γιουγκοσλαβία.

Σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ΝΑΤΟικούς άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την απαγόρευση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και να υπάρξει επιτέλους καταδίκη των βάρβαρων και παράνομων βομβαρδισμών τόσο στη Βοσνία όσο και στο Κόσσοβο και τη Γιουγκοσλαβία. Κατηγόρησε τις «σοσιαλιστικές κυβερνήσεις» της Ευρώπης, που με ενθουσιασμό υποστήριξαν και πήραν μέρος στους βομβαρδισμούς και είπε ότι η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης έχει και ένα όριο. «Ας εκφράσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που αισθάνεται ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης. Συνολικά κριτική προς την κυβέρνηση για προσπάθεια κάλυψης της όλης υπόθεσης άσκησαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει δώσει σειρά αόριστων και καθησυχαστικών απαντήσεων στο παρελθόν.

Σχολιάζοντας τη ρίψη βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από την πλευρά του ΝΑΤΟ, η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη έκανε λόγο για «πράξη ασυνειδησίας, λόγω των τεράστιων περιβαλλοντολογικών συνεπειών που έχει». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε την κατεύθυνση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία, ενώ μπορούσε να διαλέξει την απεμπλοκή», ενώ παράλληλα μίλησε για «χλιαρή και σκόπιμα άσφαιρη στάση».

Ερωτήματα προς το υπουργείο Αμυνας έθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, σημειώνοντας αναφορικά με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου: «Εγώ εγνώριζα ότι χρησιμοποιήθηκαν τα βλήματα αυτά διαβάζοντας τον Τύπο. Αυτό το ξέραμε όλοι. Αν ξέραμε τις παρενέργειες, είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουμε σήμερα». Επισήμανε επίσης ότι «οι βασικές και καθοριστικές ευθύνες υπάρχουν στις ΗΠΑ», θέτοντας το ερώτημα του αν τα βλήματα αυτά «είναι πυρηνικά όπλα. Επομένως εδώ υπάρχει κι ένα πρόβλημα εγκλήματος πολέμου». Παράλληλα, πρότεινε «να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση ως Βουλή να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των πυρηνικών παρενεργειών σε όλη του την έκταση». Ο Θ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας την παρουσία της ελληνικής δύναμης στην περιοχή του Κοσσόβου, είπε πως «πήγαμε γιατί μας το ζήτησαν οι Σέρβοι», προσθέτοντας ότι «τώρα συζητείται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής έκανε λόγο για ανάγκη «να ξεσηκωθούν οι λαοί ενάντια στην αλαζονεία των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org