Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Απολογητής της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας ο Α. Τσοχατζόπουλος

Κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δε διαπιστώνει ο υπουργός Αμυνας από τη μόλυνση στο Κοσσυφοπέδιο και την παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών

Η συμμόρφωσή σας στο ΝΑΤΟ μπαίνει πάνω από την υγεία των παιδιών μας κατήγγειλε με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ.

Στην εγκληματική ΝΑΤΟική λογική της υποβάθμισης του κινδύνου, της συγκάλυψης των ευθυνών και της προστασίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σχετικά με τη μόλυνση με ουράνιο του Κοσσυφοπεδίου και της Γιουγκοσλαβίας από τους βομβαρδισμούς κινήθηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ όχι μόνο αναμάσησε τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα λέγοντας ότι "η επίδραση από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, έτσι όπως είναι, όπως βεβαιώνουν οι επίσημοι γιατροί δεν υπάρχουν", αλλά είχε και το θράσος να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα δε "συμμετείχε στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Γιουγκοσλαβίας και τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο"!

Για την ελληνική αποστολή είπε ότι εγκαταστάθηκε στο Ουρόσεβατς, στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, όπου λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ασφαλείας και δε διαπιστώθηκε καμία μόλυνση είτε από ρύπανση, είτε από ακτινοβολία.

Αποκαλύπτοντας την πλήρη ΝΑΤΟφροσύνη είπε ότι η Ελλάδα αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι από τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μόλις τον Απρίλη του 2000 (τότε πληροφορηθήκαμε, είπε, ότι ρίχτηκαν τέτοιες βόμβες) μετά από σχετική έρευνα του ΟΗΕ αποκαλύφθηκε, όπως είπε, ότι υπάρχουν αυξημένες τιμές μόλυνσης "όχι όμως πέραν του επιτρεπτού".

Η Ελλάδα, είπε, έκανε τις δικές της μετρήσεις που έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στον ελληνικό χώρο και ανέφερε ότι το θέμα γενικότερα πρέπει να ερευνηθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δηλαδή από τους αυτουργούς του εγκλήματος.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι από το 1990 υπήρχε στον ελληνικό στρατό μία παρτίδα 50.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου και από αυτά χρησιμοποιήθηκαν 35.000 για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Από τα υπόλοιπα, 10.000 είναι αποθηκευμένα και τα υπόλοιπα 5.000 βρίσκονταν σε δύο πλοία και με διαταγή αποσύρθηκαν και αποθηκεύτηκαν.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα ζήτησε μαζί με την Ιταλία από το ΝΑΤΟ το προσωρινό σταμάτημα της χρήσης αυτών των όπλων, ενώ επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι οι Ελληνες στρατιώτες με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν θα παραμείνουν στη Βοσνία και το Κόσσοβο και "στο βαθμό που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα".

Ορ. Κολοζώφ: Με τα «μπούνια» συμμετείχε η Ελλάδα

Την πάγια τακτική της κυβέρνησης να μην απαντάει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που της τίθενται, κατήγγειλε ο Ορ. Κολοζώφ στην τοποθέτησή του και όταν ο υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι δεν πρόλαβε έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ:

"Δεν προλάβατε, κύριε υπουργέ, γιατί είχατε να προστατεύσετε το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και την ΕΕ και γι' αυτά που σας ρωτάμε δε σας κόπτει καθόλου να απαντήσετε".

Ο Ορ. Κολοζώφ, παίρνοντας αφορμή από προηγούμενη ερώτηση βουλευτή, κατά την οποία ακούστηκε ότι πρέπει να απαγορευτεί το κάπνισμα στη Βουλή, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να γράψουμε στην Αίθουσα της Βουλής μια φωτεινή επιγραφή, που να λέει: "Το ΝΑΤΟ βλάπτει σοβαρά την υγεία". Πρέπει να τη βάλουμε όχι γιατί θα σας πείσει, όπως δεν πείθει και τους καπνιστές, αλλά τουλάχιστον θα το βλέπετε και δε θα μας λέτε ότι δεν ξέρετε".

Ο Ορ. Κολοζώφ κάλεσε τον υπουργό Αμυνας να απαντήσει συγκεκριμένα αν υπάρχουν κρούσματα λευχαιμίας στο στρατό, αν πρόκειται να γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος, αν η κυβέρνηση θα αποσύρει τα στρατεύματά μας από εκεί, αν ο ελληνικός στρατός έχει τέτοια όπλα και τα χρησιμοποιεί και ποια είναι αυτά και αν έχει την πρόθεση να απαγορεύσει τη χρήση αυτών των όπλων. Επίσης, ζήτησε να πληροφορηθεί η Βουλή για το ποια ήταν η θέση της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ, σχετικά με την πρόταση της Ιταλίας να απαγορευτούν προσωρινά αυτά τα όπλα.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος για μη συμμετοχή της χώρας μας στο βρώμικο αυτό πόλεμο είπε:

«Αυτά τα συζητήσαμε όταν γινόταν ο πόλεμος. Συμμετείχε και με "τα μπούνια" η Ελλάδα". Δεν ήταν ελληνικά τα πληρώματα στα ΑΒΑΚΣ; Δεν ήταν τα δικά μας ηλεκτρονικά συστήματα που συμμετείχαν στο συνολικό σύστημα στήριξης των επιχειρήσεων; Δεν ήταν τα δικά μας λιμάνια, που έρχονταν να ξεκουραστούν όσοι έπαιρναν μέρος; Πώς δεν πήραμε μέρος στον πόλεμο; Εχετε ακόμα το θράσος να μας λέτε ότι δεν πήραμε μέρος, ύστερα από όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα;"

Καταλήγοντας ο Ο. Κολοζώφ υπογράμμισε:

«Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της ιταλικής κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Πρόντι έβαλε θέμα ότι υπάρχει. Εσείς ο ίδιος είπατε εδώ πως μολύνεται η ατμόσφαιρα και ύστερα από αυτό έρχεστε και μας λέτε ότι δεν έχουμε επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν το ένα με το άλλο. Δε σας φτάνουν 90.000 θύματα του πολέμου του Κόλπου; Αυτό δεν είναι για σας μία ένδειξη ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει κίνδυνος και επομένως πρέπει να παρθούν μέτρα; Δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο για σας αυτό;

Φέρτε εδώ τους στρατιώτες, κάντε τις μετρήσεις σας και ύστερα κάντε ό,τι θέλετε. Αλλά πάρτε πρακτικά μέτρα που να προστατεύσουν αποτελεσματικά την υγεία αυτών των παιδιών. Αλλά η σκοπιμότητα που έχετε να υπηρετήσετε το ΝΑΤΟ, είναι πάνω από την υγεία των παιδιών μας. Αυτήν είναι η πραγματικότητα".

  • Χτες, επίσης, συζητήθηκε αντίστοιχη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δ. Τζαμτζή ο οποίος ζήτησε να γυρίσουν πίσω στη χώρα οι Ελληνες στρατιώτες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κόσσοβο και τη Σερβία.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org