Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απλόχερη στήριξη στην αντιλαϊκή επίθεση

Επικροτεί το σύνολο των ταξικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση του δικομματισμού

Η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του απαιτεί ενιαία απάντηση από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτή την αναγκαιότητα ανέδειξε και η προχτεσινή απεργία
Η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του απαιτεί ενιαία απάντηση από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτή την αναγκαιότητα ανέδειξε και η προχτεσινή απεργία
Νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ζητά στο όνομα της «ανάπτυξης» η ηγεσία της ΝΔ, προσφέροντας ταυτόχρονα απλόχερη στήριξη στο πακέτο των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πιο γερές πλάτες βάζει η ΝΔ στην αντιλαϊκή επίθεση τόσο περισσότερο ανεβάζει τους τόνους της δημαγωγίας και του υποκριτικού ενδιαφέροντος για τους «χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους».

Η Ρηγίλλης θεωρεί «ανεπαρκή» τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική «για να βγάλουν την οικονομία από την κρίση». Αποφεύγοντας να ασκήσει οποιαδήποτε ουσιώδη κριτική για τα μέτρα αυτά, επιλέγει να μεταφέρει το κέντρο βάρους της «αντιπολιτευτικής» τακτικής στην «ανάπτυξη», πιέζοντας για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, που ονομάζει εύηχα «ανάσες ανάκαμψης».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας με στόχο το δραστικό περιορισμό του λεγόμενου εργατικού κόστους, όπως η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ό,τι έχει απομείνει), καθώς και προσφορά «ζεστού χρήματος» στις επιχειρήσεις.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει άμεσα ρυθμίσεις - "ανάσες" ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, προειδοποιώντας ότι «αλλιώς θα εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη». Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες σε σύσκεψη των επικεφαλής των γραμματειών του κόμματός του, απέφυγε και πάλι να γίνει πιο συγκεκριμένος για τις «ανάσες ανάπτυξης», περιοριζόμενος σε αυτή τη φάση να προετοιμάζει το έδαφος, συντονίζοντας τις κινήσεις του κόμματός του με αυτές της ΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.

«Ναι» σε όλα

Την ίδια στιγμή επικρότησε το πάγωμα (μείωση) των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, κ.ο.κ., στο όνομα ότι «το κράτος πρέπει να μειώσει τις σπατάλες του» καθώς και ότι «τελείωσε η εποχή που αναδιανέμαμε δανεικά σε βάρος των παιδιών μας». Από την άλλη έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους οικονομικά ασθενέστερους, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους», αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρει κάποια συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας τις δημαγωγικές κορόνες, επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου επειδή «προτίμησε την εύκολη λύση», δηλαδή «να τα ρίξει όλα στον φορολογούμενο», εξομοιώνοντας πίσω από τον όρο αυτό και την πλουτοκρατία και τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Βασική επιδίωξη, να εμφανιστεί το κόμμα του ως αποκούμπι των οικονομικά ασθενέστερων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Ως ΝΔ πρέπει να είμαστε κοντά στον κόσμο, κοντά στον απλό πολίτη», είπε στα στελέχη του.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συναινετικής τακτικής του κόμματός του λέγοντας ότι «δεν κάνουμε δομική αντιπολίτευση» αλλά «ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση να πάρει σωστά μέτρα». Ο Αντ. Σαμαράς δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στην ανατροπή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την οποία δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση. Αντίθετα, το μόνο που βρήκε να επισημάνει ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Ι. Βρούτσης, ήταν ότι «τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, είναι γενικά, αποσπασματικά και, κυρίως, χωρίς τεκμηρίωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση για διακοπές νερού(2015-03-07 00:00:00.0)
Επείγουσα η αντισεισμική θωράκιση(2014-01-28 00:00:00.0)
Κάλπικες «δεσμεύσεις»(2012-01-20 00:00:00.0)
Ζητάει προστασία και βελτίωση του λαϊκού εισοδήματος(2010-09-28 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο μισθοί και συντάξεις(2009-12-23 00:00:00.0)
Τα... «καλαμπούρια» του κ. Τσοχατζόπουλου(2002-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ