Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Απροκάλυπτη κοροϊδία η απόρριψη της SWIFT

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστείνει την επαναδιαπραγμάτευσή της, ασκώντας ανέξοδη κριτική σε διαδικαστικά μόνο σημεία

Την προσωρινή Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την εφαρμογή του «προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» - γνωστή και ως «συμφωνία SWIFT - απέρριψε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθιστώντας την νομικά άκυρη.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία φέρει την υπογραφή της ΕΕ από το 2007, αλλά και οι διαδικαστικές αντιρρήσεις που εγείρει το ΕΚ, περιορίζοντας την κριτική του στην «αναλογικότητα» και τον «αμοιβαίο χαρακτήρα» της συμφωνίας, προμηνύει την επαναφορά της με τον ίδιο στρατηγικό χαρακτήρα, σαν εργαλείο για το βάθεμα των ελέγχων και την κατασκευή ενόχων σε βάρος του λαού. Αλλωστε, το ίδιο το ΕΚ προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για μία νέα «πιο μακροπρόθεσμη» συμφωνία.

Η εταιρεία SWIFT, που εδρεύει στο Βέλγιο, είναι μια ιδιωτική τράπεζα δεδομένων, που παρακολουθεί και αποθηκεύει όλες τις συναλλαγές των πελατών χιλιάδων τραπεζών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τις υπηρεσίες της χρησιμοποιούν 7.800 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Από την έναρξη της τρομοϋστερίας στις 11 Σεπτέμβρη του 2001, παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία και στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παράλληλα με προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Οι ΗΠΑ διατηρούν και αξιοποιούν τα στοιχεία που συλλέγονται για πέντε χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια προστασίας προσωπικών δεδομένων. Από τον Ιούλη του 2007, η SWIFT εντάχθηκε στο σύστημα Safe Harbour, γεγονός που καθιστά «νόμιμη» τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η ένταξη στο σύστημα αυτό έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της ΕE ότι προσφέρει «ικανοποιητική προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Πάλη ενάντια σε κάθε τρομοσυμφωνία

Το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της Συμφωνίας. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ απορρίπτει την "τρομοσυμφωνία" ΕΕ-ΗΠΑ, που έγινε στο όνομα της "καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας". Καταγγέλλουμε την προσπάθεια των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των λαών τις τρομοσυμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ δεν εγκρίνει την ενδιάμεση συμφωνία που ήδη υπέγραψαν ΕΕ και ΗΠΑ, καλεί το Συμβούλιο να συνάψει μόνιμη συμφωνία με τις ΗΠΑ, που να σέβεται δήθεν την προστασία των προσωπικών δεδομένων! Πρόκειται για απροκάλυπτη κοροϊδία! Καμία προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να υπάρξει, από τη στιγμή που αυτά θα βρίσκονται στα χέρια της CIA και των άλλων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η τρομοκρατία χρησιμοποιείται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σαν πρόσχημα για την παραβίαση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για τη δίωξη και το χτύπημα λαϊκών κινημάτων, για να δικαιολογήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει καλή "τρομονομοθεσία" που να σέβεται τις λαϊκές ελευθερίες. Γι' αυτό και οι λαοί πρέπει να παλέψουν ενάντια στους "τρομονόμους" και στις "τρομοσυμφωνίες", να υπερασπίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους και το δικαίωμά τους να καθορίζουν την τύχη και τη ζωή τους ενάντια στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org