Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ενιαίο το αντιλαϊκό μέτωπο της λυκοσυμμαχίας

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και η κοινή αποφασιστικότητα να γίνουν τα πάντα για να ενισχυθεί το κεφάλαιο αποτυπώθηκαν στις χτεσινές διαβουλεύσεις

Το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου έδωσε χτες από τις Βρυξέλλες το σύνθημα να μη μείνει όρθια ούτε μία από τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού

Associated Press

Το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου έδωσε χτες από τις Βρυξέλλες το σύνθημα να μη μείνει όρθια ούτε μία από τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Το έδαφος για την επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αντλημένων κατευθείαν από το αντιδραστικό «οπλοστάσιο» της Στρατηγικής της Λισαβόνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έστρωσαν χτες οι «27», κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος και τα αποτελέσματά της επιβεβαίωσαν τις ανισότητες και τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ως αποτέλεσμα της νομοτελειακά ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού.

Στην ανακοίνωση των «27», στην οποία επιχειρείται να εμφανιστεί σαν κοινή η προσπάθεια να αναταχθεί η οικονομία της Ελλάδας, αποτυπώνονται τα αλισβερίσια μεταξύ των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, προκειμένου οι αστικές τάξεις στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες του οικοδομήματος να βγουν ακόμα πιο ενισχυμένες, δίνοντας παράλληλα άλλοθι στην ελληνική αστική τάξη να ορθοποδήσει από την κρίση οξύνοντας την ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το σκηνικό των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που ξεκίνησαν από προχτές και κορυφώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, με πρωταγωνιστές τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία) και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και τραπεζίτες, με θέμα την ελληνική οικονομία, κατέληξε σε ένα κείμενο «πολιτικής στήριξης».

Δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κατάρτιση ενός σχεδίου για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος, στο «βωμό» του οποίου θα ισοπεδωθούν και τα τελευταία δικαιώματα - κατακτήσεις των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, ισχυρές πολυεθνικές της ΕΕ αναμένεται να κερδίσουν σημαντικά ανταλλάγματα στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού καταμερισμού και να ενισχύσουν κι άλλο τη θέση τους.

Πίσω από τη «βιτρίνα» των πυρετωδών επαφών, συνομιλιών και συσκέψεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους εταίρους και παράγοντες της ΕΕ, εκδηλώθηκαν σε όλη τους την έκταση οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ταυτόχρονα η ενιαία εκφρασμένη «αποφασιστικότητα» της λυκοσυμμαχίας να προωθήσει τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς σε βάρος των λαών.

Καρότο και μαστίγιο

Με αφορμή την «κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας», οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων επί της ουσίας συμφώνησαν στην «αναγκαιότητα» της προώθησης των αντιλαϊκών πολιτικών που βασίζονται στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» και στη «στρατηγική της Λισαβόνας», με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω της περαιτέρω μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και της άντλησης πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη στήριξή του.

Το στίγμα αυτής της βαθιά ταξικής πολιτικής έδωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.

Ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι οι «27» συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία: Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού «Προγράμματος Σταθερότητας». Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. «Η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το έλλειμμά της από το 2010 θα παρακολουθείται κάθε μήνα από την ΕΕ», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «θαρραλέα» τα μέτρα που έχει πάρει ο Γ. Παπανδρέου.

Η Α. Μέρκελ τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και ότι οι αγορές θα πρέπει να το εμπιστευτούν.

Ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιες θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιον τρόπο, τόσο ο Ν. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις. «Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές», ανέφεραν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική ενίσχυση.

Ακόμα πιο βαθιές ανατροπές

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, αφού ξεκαθάρισε ότι η δήλωση των αρχηγών κρατών της ΕΕ αφορά μόνο στην Ελλάδα, σημείωσε: «Οι χώρες - μέλη της ΕΕ πρέπει να ασκούν τις πολιτικές τους με βάση τους συμφωνημένους κανόνες για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα και σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο - συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων - ώστε να διασφαλίσει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, για το 2010 και τα επόμενα χρόνια, θα επιτευχθούν».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΕ και ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και τις δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, έδωσε το σύνθημα και για νέα μέτρα, τονίζοντας: «Η Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με προτεινόμενα πρόσθετα απαραίτητα μέτρα αντλημένα από την τεχνογνωσία του ΔΝΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε ότι η πρώτη εκτίμηση της ΕΕ για την πορεία της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί το Μάρτη. Ο πρόεδρος της ΕΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει «το Πρόγραμμα Σταθερότητας με τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010».

Παράλληλα, έσπευσε να δώσει κατευθύνσεις στο ΕΚΟΦΙΝ, προκειμένου στη συνεδρίαση της 16ης του Φλεβάρη «να προχωρήσει σε συστάσεις στην Ελλάδα βασισμένες στις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση».

Τρομοκρατούν τους εργαζόμενους

Στα πλαίσια των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, διοργανώθηκε χτες το πρωί σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Παπανδρέου, Σαρκοζί, Μέρκελ και Ρομπάι, καθώς και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, και της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης δεν τέθηκε θέμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αλλά συζητήθηκε η ανάγκη για λήψη επιπλέον φιλομονοπωλιακών μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά ο Μ. Μπαρόζο προέταξε σε συνέντευξη Τύπου την «αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πάρει επιπλέον μέτρα», σημειώνοντας ότι «οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».

Οι Μπαρόζο και Ρομπάι υπογράμμισαν ακόμα ότι η σημερινή πολιτική συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου, όπου από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την «υπευθυνότητά» της λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας, σε περίπτωση ανάγκης, αποφεύγοντας ωστόσο να τα προσδιορίσει. «Θα τελειοποιήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε αλλά η επιλογή του μέσου δε θα είναι μία δύσκολη στιγμή», ανέφερε ο Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι «δε θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των μέσων που απαιτούνται». Απέκλεισε την έκδοση ευρωομολόγου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βοήθεια θα είναι «διμερής» από ορισμένες χώρες και «συντονισμένη».

Στις εξελίξεις παρενέβη και ο Λευκός Οίκος, με την εκπρόσωπο Τύπου, Κρ. Ρόμερ, να σημειώνει: «Η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον θα στηρίξει οτιδήποτε μπορεί να γίνει ώστε η κατάσταση στην Ελλάδα να καταστεί πιο σταθερή και ασφαλής».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org