Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αποκαλύψεις για το χρηματισμό ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Οι μάρτυρες αναπαράγουν στοιχεία της δικογραφίας που δεν έχει δοθεί ακόμα στους βουλευτές

Tην εμπλοκή υπουργών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στο σκάνδαλο της «Ζήμενς» έδειξε χτες η δημοσιογράφος Α. Μπουγάτσου κατά τη δεύτερη μέρα κατάθεσής της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα, ενώ επέρριψε ευθύνες και σε δικαστικούς για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η μάρτυρας έριξε ευθύνες στον ανακριτή Δ. Οικονόμου που ασχολήθηκε με την υπόθεση της σύμβασης του δημοσίου με τη «Ζήμενς» για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Είπε ότι ενώ είχε στα χέρια του καταθέσεις που ενέπλεκαν πολιτικά πρόσωπα, όπως του Χρ. Βερελή από το ΠΑΣΟΚ για την αρχική υπογραφή, του Μ. Λιάπη από τη ΝΔ για την κατακύρωση της σύμβασης και των Ε. Στυλιανίδη και Κ. Χατζηδάκη για την παράταση της σύμβασης, δεν έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, όπως όφειλε, για να κινηθεί η διαδικασία «περί ευθύνης υπουργών».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, η Βουλή έκλεισε το Μάη του 2009 με αποτέλεσμα να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες υπουργών. Η Α. Μπουγάτσου είπε ότι ο ανακριτής μπορούσε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή ακόμα και μετά το κλείσιμό της. Κατέθεσε επίσης ότι υπάρχει και δεύτερο έμβασμα προς λογαριασμό με το όνομα «Ρόκος», ύψους 250.000 ευρώ, το Φλεβάρη του 2000.

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής συναντούν δυσκολίες καθώς στα μέλη της δεν έχει χορηγηθεί η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη Δικαιοσύνη (τμηματικά έρχονται κάποια κομμάτια και μάλιστα «χύμα»). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι βουλευτές αγνοούν τη δικογραφία οι δύο δημοσιογράφοι μάρτυρες στις απαντήσεις τους κατέθεταν κομμάτια αυτής της δικογραφίας που είχαν στην κατοχή τους.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Εξεταστικής για αργοπορία της Δικαιοσύνης να αποστείλει στη Βουλή τους πλήρεις φακέλους της δικογραφίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, σε χτεσινή ανακοίνωση αποδίδει την τμηματική αποστολή της δικογραφίας στον τεράστιο όγκο της.

Κερδισμένοι πάντα οι ιδιώτες

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, έκανε μια αναδρομή στην υπόθεση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, το 1986, έκλεισε την κρατική ΕΛΒΗΛ που κατασκεύαζε τηλεπικοινωνιακό υλικό. Στη συνέχεια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαδοχικά ιδιωτικοποίησαν τον ΟΤΕ, σε μια πορεία που συνοδεύεται από «μαύρο χρήμα», με αποτέλεσμα σήμερα οι τηλεπικοινωνίες μας να είναι κάτω από τον έλεγχο της πολυεθνικής «Ντόιτσε Τέλεκομ». Η Α. Μπουγάτσου συμφώνησε ότι μόνοι ωφελημένοι από αυτές τις εξελίξεις είναι οι ιδιώτες και η γερμανική πολυεθνική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι στέλεχος της «Ζήμενς» από τη Γερμανία, που κατηγορείται για την υπόθεση και είναι σε «κατ' οίκον» περιορισμό στη βίλα του στην Πάρο, έχει ομολογήσει ότι ήταν στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του (τότε ΟΔΓ), με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ευαίσθητο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ο Θ. Παφίλης ρώτησε και για τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τόσο στο ΔΣ του ΟΤΕ όσο και στην ΟΜΕ - ΟΤΕ και η μάρτυρας είπε ότι οι εν λόγω συνδικαλιστές ψήφιζαν πάντα όλες τις συμβάσεις του ΟΤΕ με τη «Ζήμενς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ