Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για το νομοθετικό πλαίσιο του ασύλου

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο να καταμετρά κάθε χρόνο πόσες βιβλιοθήκες κάηκαν ή πόσοι υπολογιστές κατεστράφησαν ή πόσοι τοίχοι δεν υπάρχουν πια ή πόσοι καθηγητές κρατήθηκαν όμηροι ή πόσα μαθήματα δεν έγιναν (...) Το άσυλο, η σχέση μας με το άσυλο σήμερα, δεν είναι να μην αφήσουμε την ελληνική αστυνομία να μπει, η οποία ελληνική αστυνομία είναι μέρος του δημοκρατικού συστήματος, και βεβαίως κανένα λόγο δεν έχει να μπει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο - δεν είμαστε σε περίοδο δικτατορίας (...) Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα τηρηθεί».

Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα από ομιλία της υπουργού Παιδείας στη Βουλή, σε απάντηση Ερώτησης που έγινε για τη λεγόμενη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Σε απλά ελληνικά, η υπουργός παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως «άντρα ανομίας», όπου στην «ανομία εντάσσει και κινητοποιήσεις και συλλογικές συνδικαλιστικές διαδικασίες (βλέπε π.χ. «μαθήματα που δεν έγιναν»). Παρακάτω είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική: Λέει ότι ο νόμος πρέπει να τηρηθεί είτε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του... «δημοκρατικού συστήματος», είτε με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο. Εξάλλου, το «δημοκρατικό μας σύστημα» διαθέτει και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς πέρα από την επίσημη αστυνομία, όπως ιδιωτική αστυνομία, χαφιεδοκάμερες κι άλλα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης. Η κυβέρνηση είναι... ανοιχτή σε όλα αυτά όπως φάνηκε και από τη σχετική επιστολή της υπουργού προς τους πρυτάνεις, όμως όλα αυτά αποτελούν ευνουχισμό τόσο του κινήματος και των συνδικαλιστικών ελευθεριών όσο και της ίδιας της έννοιας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, στο πλαίσιο της οποίας θεσπίζονται.

Οι προσαρμοσμένοι...

Τη χολή του έβγαλε και χτες ο ΛΑ.Ο.Σ. εναντίον όσων αγωνίζονται και του ΚΚΕ που στηρίζει τους αγώνες τους. Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» ο Γ. Καρατζαφέρης, κληθείς να σχολιάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, έκανε λόγο για «κραυγές από την απροσάρμοστη στα πολιτικά πράγματα πλευρά του Κοινοβουλίου», χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «συμπεριφορές εξαλλοσύνης» και δεν παρέλειψε να στηρίξει την κυβέρνηση, εφευρίσκοντας άλλοθι για λογαριασμό της, λέγοντας ότι «το ερώτημα είναι, έχουμε μια μαζοχιστική κυβέρνηση που έχει λεφτά και δεν δίνει γιατί της αρέσει να την βρίζουνε ή όντως τα ταμεία είναι άδεια;»!

Ακολούθως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. χρέωσε στα «απροσάρμοστα κόμματα» παράλογες απαιτήσεις και ευθύνη για το ότι «απομακρύνεται ο στόχος της απόδρασης απ' την ύφεση και την οικονομική καχεξία» και επικρότησε τα κυβερνητικά μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους, υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση να μην υποχωρήσει «σε εκβιαστικές ενέργειες συντεχνιών που θα αλλοιώνουν το πνεύμα της ίσης συμβολής στη νέα προσπάθεια».

Και νομίζουμε ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό η εξαλλοσύνη με την οποία ο ΛΑ.Ο.Σ. καταφέρεται εναντίον του λαού, για να υπηρετήσει την πλουτοκρατία, αφού «βγάζει μάτι». Αποδεικνύει για πολλοστή φορά πως είναι ένα κόμμα απόλυτα προσαρμοσμένο στην πολιτική και την προπαγάνδα της άρχουσας τάξης, και γι' αυτό απολύτως απροσάρμοστο σε οτιδήποτε σχετικό με τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Οτι έχει συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή. Οχι απλά στήριξης της κυβέρνησης, αλλά φερέφωνου του κρατικού μαστίγιου κατά των κινητοποιήσεων. Ηταν το κόμμα που με συμπεριφορά εξαλλοσύνης καλούσε τους εισαγγελείς να επέμβουν στα μπλόκα των φτωχών αγροτών. Κόμμα του κνούτου...

Η «προχειρότητα» τους πείραξε...

Χτες οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» ανάμεσα στις παρεμβάσεις τους για τις «απώλειες μελισσών» και την περιβαλλοντική υποβάθμιση από μεταλλεία της Βουλγαρίας, εξέδωσαν και μια ανακοίνωση για τα κυβερνητικά μέτρα. Μόνο που οι μαζικές «απώλειες» κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων που αυτά φέρνουν δε δείχνουν να προβληματίζουν καθόλου τους «Οικολόγους - Πράσινους» που εστιάζουν την κριτική τους στα εξής: α) Η πολιτική που εξαγγέλθηκε δεν είναι λεπτομερώς προσδιορισμένη! β) Η εισηγητική έκθεση αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό κείμενο και δεν περιέχει καμία εκτίμηση για την επίδραση που θα έχει στα έσοδα του Δημοσίου το κάθε μέτρο! γ) Ελλειψη διαβούλευσης με τους φορείς!

Για τη συνέχεια αφήνουν τη συμφωνία τους «με τα μέτρα που ενισχύουν την φορολογική ισονομία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που όμως θα κριθούν από το αποτέλεσμα». Και το παράπονό τους για μη τήρηση των δεσμεύσεων για «πράσινα οικονομικά μέτρα». Και για το τέλος την «απαίτηση απ' την κυβέρνηση να είναι περισσότερο προσεκτική» καθώς «δεν είναι δυνατόν αλλαγές αυτού του εύρους να ανακοινώνονται με τέτοια προχειρότητα»...

Μάλλον διεκδικούν αναβάθμιση και προβάλλουν τα προσόντα τους στην ανίχνευση αστοχιών στη μεθοδολογία και τη διαδικασία υλοποίησης μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Παρακαταθήκη για την αντεπίθεση

Δεν ήταν ούτε απλή ούτε μια οποιαδήποτε μάχη η προχτεσινή πανεργατική απεργία. Ηταν μια σκληρή και εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση με την πλουτοκρατία, που η εργοδοσία μαζί με τα πολιτικά της κόμματα και τα συνδικαλιστικά της δεκανίκια προσπάθησαν συντονισμένα και λυσσαλέα να εμποδίσουν, ακριβώς γιατί γνώριζαν τα νέα εφόδια με τα οποία μπορεί να εξοπλίσει τους εργαζόμενους. Μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που οδηγεί σε ένταση της τρομοκρατίας και της εργοδοτικής επιθετικότητας με απολύσεις κ.τλ., μέσα σε καταιγίδα νέων αντεργατικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο με τον εκβιασμό της κυβέρνησης «όλοι να αναλογιστούμε το εθνικό μας καθήκον», δηλαδή την ενίσχυση του κεφαλαίου, μέσα σε ωμή στοχοποίηση της λαϊκής πάλης που ξεκίνησε με απειλές ενάντια στα μπλόκα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και έφτασε μέχρι την απαίτηση να σταματήσουν οι απεργίες. Οι εργαζόμενοι αξιοποίησαν τη δύναμη της τάξης τους και ύψωσαν το ανάστημά τους.

Με τον πήχη της απαιτητικότητας να έχει μπει ψηλά ήδη από τη μεγάλη απεργία στις 17 Δεκέμβρη, δεκάδες χιλιάδες απεργοί εργατοϋπάλληλοι από όλη τη χώρα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ντόπιοι και μετανάστες, με κάθε εργασιακή σχέση, κάθε ηλικίας, διαδήλωσαν προχτές με το ΠΑΜΕ σε 67 πόλεις όλης της χώρας, πήραν τη θέση τους στο αντίπαλο από το κεφάλαιο στρατόπεδο. Διαδήλωσαν ότι απορρίπτουν όχι μόνο τα ληστρικά μέτρα που φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού, αλλά και ότι δυναμώνει καθημερινά η ολόπλευρη δράση για να πάψει να πληρώνει ο λαός και την κρίση και την ανταγωνιστικότητα. Διαδήλωσαν μαζί και η φτωχομεσαία αγροτιά και οι μικρομαγαζάτορες και μικροβιοτέχνες ενάντια στις απαιτήσεις των μονοπωλίων που, συγκεντρώνοντας την παραγωγή, υπονομεύουν από κάθε πλευρά την ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας. Διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να δυναμώσει η σύγκρουση με την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό που καλλιεργεί το κεφάλαιο μαζί με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του υπηρέτες, να οξυνθεί η ιδεολογικοπολιτική μάχη, να ωριμάζουν όλο και πιο γοργά οι εργατικές συνειδήσεις, να στεριώνουν οι βάσεις για τον παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η προχτεσινή απεργία αποτέλεσε σοβαρή παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα. Παρακαταθήκη που μπήκε σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την απαιτητικότητα με την οποία έγιναν οι προετοιμασίες. Οργώνοντας τόπους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές όχι μόνο με ένα κάλεσμα αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά με προσκλητήριο οργάνωσης της πάλης που θα επιτρέψει στο λαό να περάσει στην αντεπίθεση, για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του με τον πλούτο που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, χιλιάδες εργάτες πήραν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της απεργίας. Νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη. Ο σπόρος της ανυπακοής έπεσε και σε νέους κλάδους και χώρους εργασίας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα δοθεί και η μάχη για την απεργία στις 24 Φλεβάρη, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αξιοποιούν κάθε κινητοποίηση για την ενσωμάτωση των εργαζομένων, υπονομεύουν τους αγώνες, στηρίζουν την εξουσία της πλουτοκρατίας. Αλλά, όπως έδειξε και η προχτεσινή απεργία, όσο θεριεύει η ταξική ενότητα, η ολόπλευρη, οργανωτική, πολιτική, ιδεολογική ισχυροποίηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της τόσο θα ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η προοπτική των αγώνων της.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Ολα τα βάρη στο λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, τώρα αισθανόμαστε ασφαλείς, σίγουροι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι πλάι μας. Πλάι στον κάθε Ελληνα. Το δήλωσαν και δε χωράει αμφιβολία...

Οταν ψωνίζετε π.χ. στο σούπερ μάρκετ, να αισθάνεστε ότι ο Νικολά σάς κρατάει τις τσάντες και η Αγκέλα πληρώνει στο ταμείο... Κι εσείς κυκλοφορείτε ανάλαφροι και άνετοι.

Το ίδιο σίγουροι μπορείτε να νοιώθετε όταν κάθεστε στην ουρά της εφορίας, στο τρόλεϊ, στο ταμείο ανεργίας, στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο κατάστημα, όπου κι αν βρεθείτε.

Κι όλα αυτά γιατί; Μα γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που έχει δώσει νέα πνοή και έναν πρωθυπουργό με ευρωπαϊκό όραμα και διεθνή εμβέλεια, ο οποίος έχει καταφέρει να καταστήσει τους πάντες συμμάχους της Ελλάδας.

Βεβαίως, το να έχει κανείς τέτοιες πολυτέλειες δε γίνεται στο... τσάμπα. Κάτι πρέπει να πληρώσει. Ετσι λοιπόν μερικοί νέοι φόροι σε είδη κατανάλωσης και τελευταία στα καύσιμα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την κυβέρνησή μας.

Εκτός φυσικά από την... πάγια φορολογία που ετοιμάζεται πυρετωδώς και πολύ πολύ προσεχτικά στο υπουργείο Οικονομικών. Κρίση βλέπετε και οφείλουμε να δίνουμε προκειμένου να έχουμε τους καλύτερους.

ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ φανταζόμαστε για το «πράσινο ταμείο» της Τίνας Μπιρμπίλη, υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Είναι ένα ταμείο που θα στηρίξει την αναδάσωση στις καμένες περιοχές της Αττικής και γενικώς την οικολογία...

Πώς θα... γεμίσει αυτό το ταμείο όμως, δεν μας έχουν διευκρινίσει ακόμη. Κι αν είχαν στο μυαλό τους να ενισχύσουν τη δασοπροστασία, γιατί άραγε δεν το έκαναν στον προϋπολογισμό που ψήφισαν πριν ένα μήνα και κάτι;

Επειδή δεν πιστεύουμε ότι ήθελαν να μας κάνουν... έκπληξη, προφανώς κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Κι αυτό στα σίγουρα δεν είναι για το καλό των δασών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Στους δρόμους η σωτηρία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνον όσοι εθελοτυφλούν θα χάψουν το παραμύθι ότι τάχα «η ΕΕ έσωσε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία ή από τις αδηφάγες αγορές», ή ακόμα θα αισθανθούν ανακούφιση μετά τη χτεσινή απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ. Πάντα οι αγορές και οι «κερδοσκόποι», η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση ήταν από την ίδια όχθη και συνεργάζονταν στενά για την επίτευξη του ίδιου στρατηγικού στόχου: Να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους σαρώνοντας τα εργασιακά δικαιώματά τους. Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι το ισχυρό επιχείρημα των εκπροσώπων και των οργάνων της ΕΕ από την πρώτη στιγμή ήταν ο απροσχημάτιστος εκβιασμός πως «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα η Ελλάδα θα τιμωρηθεί από τις αγορές». Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα αναπαρήγαγε στο εσωτερικό η κυβέρνηση, προκειμένου να παρουσιάσει ως μονόδρομο τον αντιλαϊκό τυφώνα και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχθούν το σάρωμα των δικαιωμάτων τους. Το μόνο που θέλουν να σώσει η πλουτοκρατία και το ευρωενωσιακό κεφάλαιο είναι η κερδοφορία της, ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι αυτό που απαιτούν είναι να μην κάνουν καμία θυσία για το κεφάλαιο. Αυτή είναι η δική τους σωτηρία, η οποία, όμως, κατακτιέται μόνο στους δρόμους και με ανυποχώρητο ταξικό αγώνα.

Η αντιαπεργιακή ομοφωνία των ΜΜΕ

Στους αγώνες του εργαζόμενου λαού της χώρας μας είναι στραμμένο εδώ και μέρες το βλέμμα των ξένων ΜΜΕ, επειδή, απόλυτα δικαιολογημένα, εκτιμούν ότι η σημασία τους δεν εξαντλείται στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά έχει γενικότερο ενδιαφέρον για τον πόλεμο του ευρωενωσιακού κεφαλαίου κατά των λαών της ΕΕ. Κοινή είναι η διαπίστωση πως «στους δρόμους της Αθήνας κρίνεται το Σύμφωνο Σταθερότητας», ενώ πιο σαφείς οι χτεσινοί «Τάιμς του Λονδίνου» επισημαίνουν ότι «εάν οι Ελληνες δεν ξαπλώσουν αδιαμαρτύρητα στο κρεβάτι του χειρουργείου, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση». Στο ίδιο μήκος και ο προβληματισμός της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» που σημειώνει ότι «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σηματοδοτούν την απαρχή μιας σοβαρής εργατικής εξέγερσης ενάντια στις επείγουσες μεταρρυθμίσεις (σ.σ. που δρομολογεί η κυβέρνηση) ή υποδηλώνουν τη δυσαρέσκεια των ελληνικών εργατικών συνδικάτων των οποίων οι απεργίες αποτελούν συνήθη πρακτική»... Την ίδια στιγμή στα «δικά μας» ΜΜΕ έχουν «θάψει» τις απεργιακές κινητοποιήσεις και έχουν εξαφανίσει πλήρως τους αγώνες των εργαζομένων. Μάταια, για παράδειγμα, θα αναζητήσουν στα χτεσινά πρωτοσέλιδα οι αναγνώστες τους κάποιο «χτύπημα» της προχτεσινής απεργίας. Δεν πρόκειται μόνο για συμμόρφωση στην έκκληση που τους απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου να βάλουν πλάτη στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, αλλά πάνω απ' όλα για πειθαρχία και συστράτευση στη γραμμή της αστικής τάξης που δεν επιτρέπει παραφωνίες την ώρα του πολέμου κατά των δικαιωμάτων του λαού.

Ολόιδιοι στη λεηλασία του λαού

Τι μας θύμισε η αύξηση του φόρου στα πετρελαιοειδή κατά 14 λεπτά το λίτρο που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Μα, την αντίστοιχη αύξηση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι του 1992. Οι φόροι τότε στα καύσιμα είχαν αυξηθεί κατά 50 δραχμές το λίτρο. Οσο αυξήθηκαν δηλαδή και σήμερα, αν κάνουμε μιαν απλή μετατροπή της ισοτιμίας της δραχμής προς το ευρώ. Τότε πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και υπουργός Οικονομικών ο Στ. Μάνος. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου και υπουργός Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τότε, τις αυξήσεις «φωτιά» τις επέβαλε κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της ...σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας στα μέσα επίπεδα της ΕΕ. Σήμερα επιβάλλουν φόρους, για να ...μη βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Λες και δεν πέρασε μία μέρα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από κοινού λεηλατούν το λαό, στο όνομα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Από κοινού συμφώνησαν να «απελευθερώσουν» την αγορά πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης από 100 δραχμές το λίτρο ( 30 λεπτά του ευρώ) στις αρχές της δεκαετίας του '90, να εκτιναχθεί σήμερα στις 500 δραχμές το λίτρο ή στο 1,5 ευρώ. Στα 18 αυτά χρόνια, οι τιμές των πετρελαιοειδών πενταπλασιάστηκαν, το κεφάλαιο στο χώρο της Ενέργειας θησαύρισε και το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων βουλιάζει όλο και περισσότερο.

Εδώ και τώρα να απαλλαγεί ο ελληνικός λαός, από τις αυταπάτες περί του καλύτερου διαχειριστή. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μία μόνο διαχείριση γνωρίζουν. Τη διαχείριση των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών. Τέρμα πια οι αυταπάτες. `Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο στρατηγικές σε σύγκρουση

Τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση έχουν την απόλυτη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Βασίζονται στις αποφάσεις που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, για να διασφαλίσουν και να ισχυροποιήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μαζί και της ντόπιας αστικής τάξης. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί αυτή τη στρατηγική. Ασκεί κριτική σε επιμέρους πλευρές της, αλλά θεωρεί θέσφατο τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, καλλιεργώντας αυταπάτες για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι οργανικά ενταγμένες στην επιχείρηση ενσωμάτωσης και εκτόνωσης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Εχθρεύονται και πολεμούν κάθε προσπάθεια να βγει το κίνημα από το λήθαργο, να ριζοσπαστικοποιηθεί και να περάσει στην αντεπίθεση.

Είναι όλοι τους στη μια όχθη. Η πολιτική τους, ο δρόμος ανάπτυξης που υπερασπίζονται, αντικειμενικά, υπηρετεί το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Χωρίς να παραβλέπει κανείς τις μεταξύ τους διαφορές και τη βαρύτητα που έχει η δύναμη του καθενός στη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτο είναι ότι όλοι τους υπηρετούν την ίδια στρατηγική. Θεωρούν εχθρικό ή «μη ρεαλιστικό» κάθε μέτρο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, πολύ περισσότερο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Θεωρούν «δίκαιο» και «αναγκαίο», στο σημερινό επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, να απολαμβάνουν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία ανάλογα με το πορτοφόλι τους.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι σήμερα πιο ορατές παρά ποτέ. Οπως ευδιάκριτες γίνονται ολοένα και περισσότερο οι δύο στρατηγικές που συγκρούονται σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Η τελευταία απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ ήταν διδακτική για τους εργαζόμενους. Από τη μια μεριά, η λύσσα της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των εργατοπατέρων για να μην πετύχει η κινητοποίηση, να συκοφαντηθεί το ταξικό της περιεχόμενο, να εμποδιστεί η ενιαία έκφραση της εργατικής τάξης και ο κοινός αγώνας με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά. Από την άλλη, η δράση χιλιάδων πρωτοπόρων εργατών και εργατριών, που με αυτοθυσία και ενθουσιασμό συμμετείχαν σε μια εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση, με καθαρό προσανατολισμό και στόχους.

Το πού θα γείρει η πλάστιγγα είναι ζήτημα συσχετισμών. Και μπορεί σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα να δείχνει παντοδύναμο και ικανό να ελέγχει τους κραδασμούς του, ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτονται στους εργαζόμενους και το λαό οι χαραμάδες εκείνες που μπορούν και πρέπει να γίνουν τρύπες μεγάλες και ικανές να σαρώσουν το σάπιο σύστημα και την πολιτική του εξουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξεχωρίζει ολοένα και περισσότερο στις λαϊκές συνειδήσεις η ήρα των εκπροσώπων του κεφαλαίου από το στάρι των πρωτοπόρων ταξικών δυνάμεων και της πολιτικής πρωτοπορίας τους. Να χάνει έδαφος η στρατηγική που θέλει το κεφάλαιο μπουκωμένο και το λαό στη γωνία. Μόνο έτσι θα σπάει ο φόβος, θα ριζοσπαστικοποιείται το κίνημα, η άμυνα θα γίνεται αποτελεσματική και θα ριζώνει βαθιά η αντεπίθεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ