Την ιμπεριαλιστική επεκτατική πολιτική της Ευρωένωσης και του ΝΑΤΟ κατήγγειλε στη σχετική συζήτηση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης
Εγκρίθηκαν την Τετάρτη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ της Κροατίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.
Στην έκθεση σχετικά με την ΠΓΔΜ - ενόψει και της άφιξης Νίμιτς στην Ελλάδα στις 26 του Φλεβάρη - το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «στο εγγύς μέλλον», όπως πρότεινε η Κομισιόν, επιδιώκοντας να αποσυνδέσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωένωση από το ζήτημα της ονομασίας. Η Ευρωβουλή καλεί την Αθήνα και τα Σκόπια να «εντείνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», αποδίδοντας τη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών στην «αρχαιοποίηση» του διαλόγου.
Ακόμα, κρίνει θετικά τις προσπάθειες που κατέβαλε πέρυσι η ΠΓΔΜ και επικροτεί την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να ορισθεί το 2014 «ως κίνητρο και συμβολικός χρονικός ορίζοντας» ενσωμάτωσης όλων των Δυτικών Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Για την Κροατία εκτιμάται ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2010 και η επιτυχής ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας με τη χώρα θα αποτελέσει "έναυσμα" στη διαδικασία για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».
Για την Τουρκία, τέλος, διαπιστώνεται ότι «η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων υπήρξε "περιορισμένη" το 2009» και χαϊδεύοντας την τουρκική προκλητικότητα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση της γείτονος να συμβάλει «με συγκεκριμένο τρόπο» στην εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
Το ΚΚΕ καταψήφισε τις εκθέσεις στο σύνολό τους. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Τα προτεινόμενα ψηφίσματα είναι αποτέλεσμα τόσο της ιμπεριαλιστικής επεκτατικής πολιτικής της ΕΕ όσο και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που διαρκώς οξύνονται. Η στάση μας ενάντια στη διεύρυνση είναι συνεπής με τη θέση μας ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και την αποδέσμευσή της από το ιμπεριαλιστικό άρμα.
Η όλη διαδικασία της διεύρυνσης συμβαδίζει με την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΝΑΤΟικής κατοχής στα Δυτικά Βαλκάνια, με την απόσχιση του Κοσσόβου και την αποσταθεροποίηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με εκβιασμούς σε βάρος του λαού της Σερβίας, με νέες τριβές και αντιπαραθέσεις στα Βαλκάνια. Συμβαδίζει με την αμφισβήτηση από την ΕΕ των συνόρων και της σταθερότητας στην περιοχή, που θεωρεί ζητήματα του διεθνούς δικαίου διμερείς διαφορές.
Παράλληλα, έχουμε μια οξυμένη οικονομική κρίση, φτώχεια και ανεργία σ' όλες τις χώρες, αποτέλεσμα των μακρόχρονων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.
Συνεχίζεται η όλη διαδικασία, παρά την αδιαλλαξία της Αγκυρας στο Κυπριακό, το casus belli και την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, με τη συνδρομή και του ΦΡΟΝΤΕΞ, τον ξέφρενο ανταγωνισμό στρατιωτικών εξοπλισμών για το ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία. Παρά τη βίαιη καταστολή της απεργίας της ΤΕΚΕΛ, την απαγόρευση κομμάτων και νέες διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών.
Τα ψηφίσματα επιβεβαιώνουν επίσης την προσπάθεια η διεύρυνση να γίνει με τους πιο επαχθείς όρους για τους εργαζομένους των χωρών αυτών αλλά και των κρατών - μελών της ΕΕ. Τα όποια στοιχεία χλιαρής κριτικής παρεισέφρησαν στις εκθέσεις προόδου, αποσκοπούν απλώς να χρυσώσουν το χάπι και να δημιουργήσουν εντυπώσεις με στόχο να αποσπάσουν την κοινωνική συναίνεση. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος οι λαοί να αντισταθούν στην ένταξη για να μπορέσουν να κατακτήσουν αυτά που τους ανήκουν».