Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο νέος Ολυμπος και ο λόφος του Σπάρτακου

Πάει καιρός από τότε, που ελέχθη, ότι στη χώρα μας υπάρχουν πέντε κόμματα και δύο πολιτικές. Η μία του Κομμουνιστικού Κόμματος και η άλλη όλων των άλλων. Είχα ακούσει τότε, να λένε, ότι αυτό ήταν παρατραβηγμένο και ιδίως εγωιστικό από μέρους των κομμουνιστών. Αλλά τώρα, ύστερα από όσα συνέβησαν εν τω μεταξύ και συμβαίνουν καθημερινά, η άποψη αυτή αποδείχτηκε πέρα για πέρα ρεαλιστική και τίποτε άλλο. Σκέτη πραγματικότητα.

Τι παρατηρούμε; Από τη μια μεριά είναι ο καπιταλισμός, θεριεμένος από τις διεθνείς και ντόπιες συνθήκες. Το σύστημα έχει διαμορφωθεί πλήρως και έχει πάρει το σχήμα Ολύμπου. Στην κορυφή του κάθονται στους θρόνους των οι μεγάλοι θεοί: Τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί εξουσιάζουν τα πάντα και τους πάντες. Θα ακούσατε ή θα διαβάσατε, τι είπε ένας μεγάλος τραπεζίτης, που διαπραγματεύεται την αγορά της Ιονικής:

- Την Ιονική θα την πάρω υπό τους όρους που θέλω εγώ.

- Μα η κυβέρνηση... αποπειράθηκαν, να του πουν, ψελλίζοντες.

- Τι η κυβέρνηση, τους διέκοψε οργίλος ο σύγχρονος Δίας.

- Θα σας επιβάλει ορισμένες υποχρεώσεις.

- Τι λέτε ρε; άστραψε και βρόντηξε ο νεφεληγερέτης.

Τσιμουδιά οι πάντες...

Και η κυβέρνηση; θα ρωτήσετε. Τι κάνει η κυβέρνηση; Δεν κάνει τίποτε; Κάνει, ό,τι έκανε ο αρχαίος Ερμής. Εκτελεί τις διαταγές του νέου πατέρα Δία.

- Τρέχα, παιδί μου, να μου κανονίσεις τα των ΔΕΚΟ.

- Μάλιστα, πατέρα.

- Ερμή, αγόρι μου, πήγαινε, να μου φέρεις μια νταρντάνα Σύμβαση, να τη χαρώ, όπως ο αρχαίος συνώνυμός σου έφερνε γυναίκες στον προκάτοχό μου.

- Τρέχω πατέρα.

Πετούσε ο τότε Ερμής, φλεγόμενος από την επιθυμία, να ευχαριστήσει τον πανίσχυρο Κρονίδη. Πετούσε και στην κυριολεξία, γιατί είχε στα πόδια του φτερά. Για την ακρίβεια, στα πέδιλά του. Και η κυβέρνηση σήμερα το ίδιο κάνει. Πετάει κι αυτή, με τα αεροπλάνα, βέβαια. Πετούν τα μέλη της, προς όλα τα σημεία της χώρας, της Ευρώπης και της υφηλίου, για να εκτελέσουν τις εντολές και να εξυπηρετήσουν.

Ας δούμε, τι κάνουν και τα άλλα κόμματα, τα ταυτιζόμενα, στην ουσία, με το κυριαρχούν σήμερα σύστημα. Αυτά, δηλαδή, που συναπαρτίζουν με την κυβέρνηση την ίδια πολιτική. Συνωθούνται κι αυτά στις πλαγιές του καπιταλιστικού Ολύμπου, επιδιώκοντα, ν' αναλάβουν, πότε το ένα, πότε το άλλο, το ρόλο του Ερμή.

Αυτά τα κόμματα παρουσιάζουν και μια θλιβερή εικόνα. Ανεμίζει το καθένα ένα μπαϊράκι, επάνω στο οποίο αναγράφει μια Αξία, νοθευμένη με τους νέους όρους. Ετσι έχουμε τον "νεοφιλελευθερισμό", τον "νεοδημοκρατισμό", τον "δημοκρατικό σοσιαλισμό". Θλιβερές παρωδίες Αξιών...

Αυτά στη μια μεριά της σημερινής πραγματικότητας. Στην άλλη τι έχουμε; Ενα λόφο, ένα οροπέδιο, σαν εκείνο, όπου συγκέντρωσε ο Σπάρτακος τους καταδυναστευόμενους από το Ρωμαϊκό Ιμπέριο. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα πλατύ και βαθύ κανάλι. Και το μέγα ερώτημα της εποχής και της ανθρώπινης ύπαρξης είναι: Πού υπάρχει το Δίκαιο; Σε ποια μεριά; Δεν μπορεί, να είναι και στις δυο μεριές, γιατί όπως έχει πει ο Βίκτορ Ουγκό, το Δίκαιο δεν είναι κολοσσός της Ρόδου, να πατάει και στις δυο όχθες. Στη μια πατάει...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ