Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΗΝΙΤΕΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ
Οι 2 στους 5 έχουν ηπατίτιδα Β

Δραματικά στοιχεία παρουσίασαν οι "Γιατροί του Κόσμου", που κατήγγειλαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε όλες τις επιχορηγήσεις στα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού

Υψηλό είναι το ποσοστό της ηπατίτιδας Β στους σκηνίτες Τσιγγάνους. Αποτελούν το 1/3 των Ελλήνων Τσιγγάνων και ζουν σε περιοχές χωρίς αποχετευτικό σύστημα, τουαλέτες, ρεύμα και συχνά χωρίς νερό, με άπειρα ποντίκια, με τόνους από σκουπίδια, με πλημμύρες των σκηνών τους σε κάθε βροχή. Σ' αυτούς τους πληθυσμούς η παιδική θνησιμότητα ξεπερνά το 60% και ο μέσος όρος ζωής περιορίζεται στα 40 χρόνια.

Την παραπάνω εικόνα έδωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι "Γιατροί του Κόσμου", που έκαναν έλεγχο για ηπατίτιδα Α, Β και C στον καταυλισμό Τσιγγάνων της Ανω Μενεμένης. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι υπάρχει διασπορά του ιού της ηπατίτιδας Β σε ποσοστό 65%. Κατά την Οργάνωση, το υψηλό ποσοστό ηπατίτιδας καθιστά την ευπαθή αυτή ομάδα πληθυσμού υποψήφια για εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Β. Τόνισαν, ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με ευθύνη της πολιτείας, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των σκηνιτών και αναλαμβάνοντας την ηθική και νομική ευθύνη έναντι των πολιτών της.

Οι "Γιατροί του Κόσμου" έδωσαν συνέντευξη Τύπου, με αφορμή επιστημονικό συμπόσιο που συνδιοργανώνουν με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Μελετών της Γαλλίας και έχει θέμα "Υγεία και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ευρώπη". Το συμπόσιο διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν.

Τους τελευταίους δύο μήνες, από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, οι "Γιατροί του Κόσμου" παρέχουν ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική βοήθεια και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, που "κατοικούν" σε περιοχές γύρω από την Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Είναι οι τοξικομανείς, οι αλκοολικοί, οι άστεγοι και οι νεαρές ιερόδουλες. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, το "Ανοιχτό Πολυιατρείο", προσφέρει τις υπηρεσίες του, τους τελευταίους 18 μήνες. Από τις 18 Δεκεμβρίου 1996 μέχρι σήμερα το Πολυιατρείο περιέθαλψε 8.089 άτομα.Δυστυχώς, η λειτουργία του Πολυιατρείου κινδυνεύει να διακοπεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - με πρωτοβουλία της Μεγάλης Βρετανίας - μπλόκαρε στις 10 Ιουνίου 1998 όλες τις επιχορηγήσεις στα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ