Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Προβλήματα συνταγματικότητας

Προσφυγές συζητήθηκαν χτες στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ. Ο πρόεδρος Μ. Δεκλερής προειδοποίησε πως "το δικαστήριο θα αρνηθεί να εφαρμόσει αντισυνταγματικές διατάξεις"

Σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας αντιμετωπίζει ο νόμος 2539/1997 (γνωστός ως σχέδιο "Καποδίστριας"), πράγμα που ανάγκασε και τον πρόεδρο του Ε Τμήματος του ΣτΕ Μ. Δεκλερή κατά τη χτεσινή συζήτηση προσφυγών στο ΣτΕ να προειδοποιήσει όλους τους αρμόδιους πως "το δικαστήρο θα αρνηθεί να εφαρμόσει αντισυνταγματικές διατάξεις".

Για τυπικούς λόγους και χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Κ. Μενουδάκος πρότεινε να απορριφτούν οι αιτήσεις ακύρωσης ως απαράδεκτες, επειδή προσβάλλουν ευθέως το νόμο και όχι αποφάσεις της διοίκησης, όπως προβλέπεται από το νόμο. Χτες συζητήθηκαν οι προσφυγές 12 κοινοτήτων και της Πανελλήνιας Ενωσης Προστασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΠΕΠΤΑ).

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης φάνηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνταγματικότητας ολόκληρου του νόμου 2539/1997, καθώς δεν εξασφαλίζεται η βούληση των κοινοτήτων που υποχρεώνονται να προχωρήσουν στην αναγκαστική συνένωση. Παράλληλα, οι νομικοί σύμβουλοι των προσφευγόντων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μια σειρά αντισυνταγματικές ενέργειες και κυρίως ότι δεν προχώρησε στην έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως υποχρεώνονταν με βάση τον προηγούμενο νόμο 1622/85, περί εκούσιας συνένωσης των δήμων και κοινοτήτων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, όχι μόνο δεν υλοποίησε απόφαση της Βουλής, για να εκδώσει τα Προεδρικά Διατάγματα, αλλά προχώρησε στην ψήφιση νέου νόμου (2439/1997) για αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων.

Το γεγονός αυτό έκανε τον πρόεδρο του Ε Τμήματος Μ. Δεκλερή να στείλει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, δηλώνοντας ότι "το ΣτΕ δε θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία να σφετεριστεί αρμοδιότητες της νομοθετικής εξουσίας".

Επίσης, από την έδρα του δικαστηρίου επισημάνθηκε ότι ο "νόμος Καποδίστριας" θα απασχολήσει για καιρό τη Δικαιοσύνη και θα δοθεί σε εύθετο χρόνο η δυνατότητα να κριθεί η συνταγματικότητά του με την προσβολή αποφάσεων, όπως πράξεις των Δημοτικών Συμβουλίων κλπ. Επίσης, ο Μ. Δεκλερής τόνισε ότι αποκλείεται να χαθεί το δικαίωμα έννομου προστασίας που έχουν οι πολίτες.

Ο συνήγορος των προσφευγόντων κοινοτήτων Γ. Α. Μαγκάκης έκανε έκκληση προς το δικαστήριο να ξεπεράσει το "νομικό σκόπελο" και να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει μέχρι τις δημοτικές εκλογές είναι ελάχιστος. Οι υπόλοιποι συνήγοροι στις αγορεύσεις τους ανέφεραν ότι ο νόμος "Καποδίστριας" διακατέχεται από πνεύμα αποφυγής του δικαστικού ελέγχου.

Χτες συζητήθηκε και η αίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Προστασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΠΤΑ), η οποία προσέβαλε τη μη εθελούσια συνένωση των δήμων και κοινοτήτων. Ο εισηγητής πρότεινε να υπάρξει προδικαστική απόφαση, για να υποχρεώσει το υπουργείο Εσωτερικών να στείλει στο δικαστήριο σχετικές εξηγήσεις και έγγραφα.

Για το ίδιο θέμα η ΠΕΠΤΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει την τακτική του υπουργείου Εσωτερικών να παρανομεί και να μη σέβεται ακόμη και προηγούμενες αποφάσεις της Βουλής. "Εντρομη η παρανομούσα Διοίκηση, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΠΤΑ, μέχρι και την έναρξη της συζήτησης στο ΣτΕ δεν είχε αποστείλει τις απόψεις της, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του δημοσίου, ο οποίος, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι "ούτε και σε μένα δεν έδωσε η Διοίκηση τις απόψεις της"".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(1998-08-02 00:00:00.0)
Στους αγώνες των ίδιων των κοινοτήτων η απάντηση(1998-01-16 00:00:00.0)
"Στηρίζουμε τον αγώνα σας"(1997-10-31 00:00:00.0)
Κλείνουν και στη Χαλκιδική δήμοι και κοινότητες(1997-08-27 00:00:00.0)
Αδιέξοδα δημιουργεί ο τρόπος ανάθεσης των έργων(1997-01-18 00:00:00.0)
Ρυπαίνει αλλά έχει "πλάτες"(1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ