Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ομόφωνο ΟΧΙ στην "ιδιωτικοποίηση" του ΟΣΚ

Μετά από πρωτοβουλία της ΝΑΣ, αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει το νομικό καθεστώς του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και να περιέλθει στη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών μετατροπής του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σε Ανώνυμη Εταιρία (ΑΕ), τάχτηκε στην προχτεσινή συνεδρίασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Ομόφωνα αποφάσισε την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, τη διοίκηση του ΟΣΚ και τους εργαζόμενους σε αυτόν, ώστε να σταματήσει η διαδικασία μετατροπής του Οργανισμού σε ΑΕ και να περιέλθει στις αρμοδιότητες της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), αφού διασφαλιστούν από το κράτος οι θεσμικές, οικονομικές και λοιπές προϋποθέσεις, καθώς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η σχετική απόφαση συμπληρώθηκε από δύο συγκεκριμένες προτάσεις - προϋποθέσεις για την ένταξη του ΟΣΚ στη Διευρυμένη ΝΑ, που κατέθεσε ο Χρήστος Λαζαρίδης,εκ μέρους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), με πρωτοβουλία της οποίας, πριν δύο βδομάδες, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ασχολήθηκε και πήρε θέση για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η ΝΑΣ προτείνει να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό επιτελικό όργανο στα πλαίσια του υπουργείου Παιδείας (Γενική Γραμματεία ή Διεύθυνση), το οποίο θα διαθέτει ορθολογικά τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα σχολεία, θα συνδέει τα εκπαιδευτικά με τα κτιριολογικά προγράμματα, θα εξοπλίζει τα σχολεία, θα έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και του προγραμματισμού των αναγκών, ώστε να καλύπτονται οι ελλείψεις σε αίθουσες, Θα συντονίζει και θα παρεμβαίνει σε έκτακτες ανάγκες - όπως σεισμοί, πλημμύρες - αλλά και σε παραμεθόριες και άλλες "δύσκολες" περιοχές και περιπτώσεις.

Επίσης, η ΝΑΣ προτείνει ο ΟΣΚ να υπαχθεί, ως τεχνική υπηρεσία της ΝΑ, στη Διευρυμένη ΝΑ, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά ή κυρίως με την πρόσκτηση οικοπέδων, τη μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων. "Αυτή η υπαγωγή - σημειώνει η ΝΑΣ στις προτάσεις της - προϋποθέτει ότι θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού. Δηλαδή η ΝΑ θα πρέπει να δεχτεί τον ΟΣΚ ως ενιαία υπηρεσία με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου". Επίσης, προϋποθέτει ότι θα διασφαλιστούν από το κράτος οι θεσμικές, οικονομικές και λοιπές προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί ο ΟΣΚ, στα πλαίσια της ΝΑ, να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν και δημόσια σχολικά κτίρια στο λαό, χωρίς επιπλέον επιβαρύνεις, πέραν της κρατικής φορολόγησης. Προϋποθέτει τέλος πως θα διασφαλιστούν τα εργασιακά - ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά, δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τις προτάσεις της ΝΑΣ συντάχθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΣΚ που παραβρέθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση. Οπως τόνισε ο Γιάννης Στάθης,γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί καταργούν στην ουσία το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΣΚ. "Το σχολικό κτίριο θα πωλείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που θα έχει συνέπειες στον ίδιο τον δημότη. Στα πλαίσια δε της λειτουργίας του ΟΣΚ ως ΑΕ μπορούν να λειτουργούν πολλές κατασκευαστικές εταιρίες, με συνέπεια στην ποιότητα του σχολικού κτιρίου, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές".

Οι εργαζόμενοι αντιτάχθηκαν και στην πρόταση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, όπως τη μετέφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο Ν. Γιατράκος,να ξεκινήσει διάλογος στη βάση της δημιουργίας ΑΕ, όπου το 51% θα το έχει η ΝΑ. Σχολιάζοντας τη θέση αυτή, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής τόνισε πως: "η λογική της ευελιξίας είναι συνώνυμη με τη λογική της ιδιωτικοποίησης και θυμίζει αυτό που λέει ο λαός "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι""...

Προσπάθεια να πείσει για τα... οφέλη των κυβερνητικών σχεδιασμών, κατέβαλε ο γενικός διευθυντής του ΟΣΚ, Μ. Μπαλτάς.Αυτά, όπως τα παρουσίασε, είναι η δυνατότητα άντλησης κοινοτικών κονδυλίων, η ανάληψη αναπτυξιακών δραστηριοτήτων από τον ΟΣΚ. Αλλωστε - είπε - η ΕΕ απαγορεύει την ανάθεση έργου σε δημόσιους φορείς! Ισχυρίστηκε, τέλος, πως η ΑΕ θα είναι μονομετοχική, άρα δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, και πως δε θα καταστρατηγηθούν τα εργασιακά δικαιώματα.

"Μα κοροϊδευόμαστε; Σας θυμίζω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι ο ΟΤΕ θα έχει μια μετοχή κι αυτή θα ανήκει στο κράτος, αλλά σήμερα μετοχοποιείται καθημερινά", ήταν η απάντηση του Σπ. Χαλβατζή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ