Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να καταδικάσουμε την κυρίαρχη πολιτική

Να καταδικάσει ο λαός τις δυνάμεις που στηρίζουν και στηρίζονται στο μεγάλο κεφάλαιο, με την ψήφο του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη, προέτρεψε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής,παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις - στόχους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) για τις εκλογές. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιδίωξη της κυβέρνησης να εμφανίσει το αποτέλεσμα των εκλογών ως έγκριση των επιλογών της και να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της στο όνομα της "λαϊκής ετυμηγορίας". "Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" με έργα και δράσεις λειτούργησε αυτά τα τέσσερα χρόνια προς όφελος των εργαζομένων", επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, στο ξεκίνημα της ομιλίας του. "Ρίξαμε ειδικό βάρος στο να αναδειχτεί το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων σαν κυρίαρχο, πάνω στα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Δε θα συμφωνήσουμε στη λογική να πουλιούνται και να αγοράζονται κοινωνικά αγαθά, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Ασφάλιση. Γιατί αυτό συνιστά την ειδοποιό διαφορά της δικής μας αντίληψης, απ' αυτή που όλες οι άλλες δυνάμεις, άμεσα ή έμμεσα υπηρετούν και προβάλλουν", συνέχισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά.

Παρουσιάζοντας τη θέση της ΝΑΣ και των άλλων παρατάξεων στα Νομαρχιακά Συμβούλια τόνισε: "Είχαμε διαφορετική θέση στα βασικά πολιτικά ζητήματα που απασχόλησαν το θεσμό. Οι άλλες παρατάξεις στην πράξη έδρασαν από κοινού. Στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, σε όλα όσα έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζει η κυβέρνηση, όλες οι δυνάμεις ήταν σύμφωνες. Σε δευτερεύοντα ζητήματα, σε θέματα διαχείρισης, ή διαδικασιών είχαν διαφορετική θέση. Στήριξαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ως ΝΑΣ, συνέχισε, δώσαμε μια άλλη αντίληψη και διάσταση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν το λαό, τη νεολαία, τον τόπο, σ' αυτό που λέγεται Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους στη δράση, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να τους κοιτάζουμε στα μάτια".

Οι πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου

Σχετικά με την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "τη μετατρέπουν σε μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρόκειται για μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα πάντα, στον κατ' εξοχήν κοινωνικό τομέα όπου αναπτύσσει τη δράση της η Αυτοδιοίκηση. Κι αυτά, συνέχισε, στο όνομα της εφαρμογής των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των προγραμμάτων σύγκλισης των οικονομιών. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής είναι η "ευημερία" των αριθμών, η συνεχής αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Δεν τους απασχολεί καθόλου ο άνθρωπος, οι πραγματικές του ανάγκες και τα φαινόμενα νέας φτώχειας και εξαθλίωσης που εκτείνονται".

Ο Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε μερικά από τα θέματα για τα οποία η ΝΑΣ ανέπτυξε σοβαρές πρωτοβουλίες όπως αντιπλημμυρικά έργα, διάθεση απορριμμάτων, πορεία των έργων Μετρό, περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού και Σταυρού - Ελευσίνας, αστικές συγκοινωνίες, οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στις βιομηχανίες κ. ά.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική σημασία των νομαρχιακών εκλογών σημείωσε: "Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει το αποτέλεσμά τους, ως έγκριση της πολιτικής της. Οι εκλογές αυτές χρησιμοποιούνται για την προώθηση της λεγόμενης "κεντροαριστεράς", με σκοπό τη μετάγγιση δυνάμεων στους πολιτικούς εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής. Οι άλλες παρατάξεις προτείνουν λύσεις στα πλαίσια του συστήματος που όλες υπηρετούν, αφού διαφοροποιούνται μόνον σε διαδικαστικά θέματα. Κι αυτό γιατί αποδέχονται την κυρίαρχη πολιτική, που εκπορεύεται από την ΕΕ".

Αγωνιστική συμπαράταξη

"Η ΝΑΣ, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, πιστεύει ότι το κύριο στις ερχόμενες εκλογές είναι να προωθηθεί η αγωνιστική συμπαράταξη όλων όσοι συμμερίζονται τις παραπάνω θέσεις. Φιλοδοξεί να συμβάλει στη συστράτευση και νίκη των δυνάμεων που, ανεξάρτητα από ειδικότερες πολιτικές επιλογές, θέλουν να συνεχίζουν να εκφράζουν και να φέρνουν στο προσκήνιο τα προβλήματα των εργαζομένων, να παλεύουν για τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, για μια άλλη πολιτική στη ΝΑ και γενικότερα, για μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για τη συμπαράταξη αυτή, το κύριο είναι η πολιτική στάση και δράση των συμμετεχόντων. Μόνο η αντίδραση, η αντίσταση σ' αυτή την πολιτική μπορεί να βάλει τέρμα στην κατηφόρα και να αποτελέσει το ξεκίνημα για θετικές εξελίξεις. Η δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου σε κάθε Νομαρχία αποτελεί άμεση ανάγκη. Αποτελεί πρόταση δημιουργίας και θα είναι η ασπίδα στις επιθέσεις".

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών ως έγκριση αυτής της πολιτικής, για να προωθήσουν νέα μέτρα σε βάρος τους. Να αντισταθούν στον αυταρχισμό και να μην εγκρίνουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Να εμποδίσουν την εφαρμογή νέων προγραμμάτων "σύγκλισης", που προετοιμάζονται, αμέσως μετά τις εκλογές. "Στην προεκλογική περίοδο, επισήμανε, θα επιδιώξουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και το λαό. Θα παρουσιάσουν με ρόδινα χρώματα και σε "ιλουστρασιόν" χαρτί διάφορα σχέδια επί χάρτου, για έργα που έγιναν, ή που σχεδιάστηκαν και θα... γίνουν στο μέλλον. Στη νέα περίοδο, κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής, η ΝΑΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πραγματικό εκφραστή των προβλημάτων του λαού, της νεολαίας και της χώρας, ουσιαστικό συμμέτοχο στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και στον έλεγχο μιας ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ