Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πειθαρχικός έλεγχος για τους αδερφούς Βλαστού

Την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου παρήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην περίπτωση των αδελφών Βλαστού. Ο πειθαρχικός έλεγχος θα αφορά κυρίως τον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών της Αθήνας, ο οποίος έδωσε την εντολή να αφεθούν ελεύθεροι τον περασμένο Γενάρη οι αδελφοί Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Βλαστός,καθώς και τη σύνθεση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που έδωσε την αναβολή για ρητή δικάσιμο, όταν συνελήφθησαν μετά τα γνωστά επεισόδια στην Κόρινθο. Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Βλαστού είναι υπεύθυνοι για τη συμπλοκή στην Καλλιθέα, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο του Κ. Βλαστού και το σοβαρό τραυματισμό δύο αστυνομικών, των Νίκου Κατσαρού και Σπύρου Κοψάφτη.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θεωρεί ότι δεν υφίσταται νομοθετικό κενό στην περίπτωση που κρατούμενος διαπράξει αδίκημα κατά τη διάρκεια της άδειάς του, ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα αδειών στους κρατούμενους και ότι δε θα πληρώσουν αθώοι την αντίληψη και δράση ορισμένων φυλακισμένων που δεν πειθαρχούν στο νόμο, σχετικά με τις άδειες στους κρατούμενους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από το 1990, τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, το διευθυντή της φυλακής και έναν κοινωνικό λειτουργό, αποφασίζει για τη χορήγηση πενθήμερης άδειας. Οι κρατούμενοι δικαιούνται άδεια εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους, δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βάρος τους για απόδραση ή κάποιο αδίκημα και δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρει ότι η χορήγηση αδείας ήταν απολύτως νόμιμη, γιατί στο πρόσωπο των κρατουμένων συνέτρεχαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Σχετικά με την αναβολή της δίκης, η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρει ότι αποφασίστηκε λόγω απουσίας των μαρτύρων, ενώ για την κράτησή τους, δε διατάχτηκε, γιατί κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, καθώς οι πράξεις που κατηγορούνταν οι αδελφοί Βλαστού ήταν πλημμελήματα. Επίσης, η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρει ότι η απόφαση για μη κράτησή τους ήταν αποτέλεσμα "εσφαλμένης πληροφόρησης, σε σχέση με το χρόνο λήξης της άδειας, που στην πραγματικότητα είχε ήδη λήξει". Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της λειτουργίας του θεσμού χορήγησης αδειών, έχουν δοθεί άδειες σε 30.415 κρατούμενους και από αυτούς δεν επέτρεψαν στις φυλακές 531 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ