Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Θα αποφασίσει η Ολομέλεια του ΣτΕ

Τώρα, πλέον, ο λόγος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία καλείται να αποφασίσει για την τύχη των τριών χωματερών - Αυλώνα, Κερατέας και Γραμματικού. Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ (2594/1998) που παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, λόγω μείζονος σημασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο σύμβουλος επικρατείας Σωτ. Ρίζος κατά τη συζήτηση στο Ε' Τμήμα του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου είχε προτείνει να κηρυχτεί παράνομη η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία προεπιλέχτηκαν ο Αυλώνας, η Κερατέα και το Γραμματικό ως χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις χωματερές ως εισήγηση θα είναι η απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ.

Μάλιστα, είχε επισημανθεί τότε ότι δεν έγινε συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στο αττικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και ότι η χώρα μας δεν εναρμονίστηκε με το κοινοτικό δίκαιο που προβλέπει όρους και προϋποθέσεις της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Πάντως, οι τυχοδιωκτισμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ επί σειρά ετών δημιούργησαν τα σημερινά αδιέξοδα, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για να οριστεί η χωματερή των Ανω Λιοσίων ως μοναδικός χώρος ταφής των σκουπιδιών ή ακόμα, στη χειρότερη περίπτωση, να επιβληθεί ως έσχατη ανάγκη εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων.

Χωματερή Χανίων

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκε και η υπόθεση για τελική κρίση της κατασκευής ή όχι χωματερής στην τοποθεσία "Στρογγυλό Κεφάλι" του Ακρωτηρίου Χανίων. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με τις αποφάσεις του 2595 και 2596/1998 έκρινε ότι με τη λειτουργία χωματερής δεν επέρχεται βλάβη στα μνημεία των παρακείμενων μοναστηριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ