Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν αγωνιστικά οι Κούρδοι

Αποφασισμένοι να ξαναρχίσουν απεργία πείνας, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους (χορήγηση πολιτικού ασύλου, σταμάτημα των απελάσεων και δημιουργία επίσημων προσφυγικών καταυλισμών), δήλωσαν χτες οι Κούρδοι, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποίησαν στο Παλιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: "Τα προβλήματα των Κούρδων προσφύγων από το Ιράκ στην Ελλάδα".

Μια βδομάδα μετά τη λήξη της 9ήμερης απεργίας πείνας που είχαν κάνει στα Προπύλαια, οι Κούρδοι χτες προσπάθησαν να ανακεφαλαιώσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σ' αυτή τη μορφή διεκδίκησης, αλλά και τους λόγους που καθιστούν πιεστική πλέον την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Ωστόσο η στάση ορισμένων ομιλητών μόνο προς αυτή την κατεύθυνση δεν κινήθηκε. Είναι ενδεικτικό πως ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Αντώνης Καρράς,σχολιάζοντας τον τρόπο διαμαρτυρίας των Κούρδων προσφύγων είπε προκλητικά: "Δεν ξεκινάς έναν αγώνα με απεργία πείνας, αλλά τον καταλήγεις έτσι. Και κατά τη διάρκεια της απεργίας χάνεις και κανένα κιλό"!!! Και δεν ήταν μόνο οι παραπάνω κουβέντες που προκάλεσαν το χτεσινό ακροατήριο, αλλά η συνολική τοποθέτηση του Αντ. Καρρά, ο οποίος απάλλαξε την κυβέρνηση απ' τις ευθύνες που έχει σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης των Κούρδων προσφύγων στους υπάρχοντες καταυλισμούς.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Αλέκου Στάμου - προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας - που επικέντρωσε την ομιλία του στην ανάγκη διαχωρισμού του οικονομικού απ' τον πολιτικό πρόσφυγα (σ. σ: μήπως γιατί ο πολιτικός πρόσφυγας αυτόματα, απ' τις διεθνείς συμβάσεις, έχει δικαίωμα ασύλου, αλλά και περίθαλψης στη χώρα που καταφεύγει;).

Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις ομαδικές απελάσεις των Κούρδων - τους τελευταίους μήνες έχουν απελαθεί πάνω από 500 - ενώ επισήμανε πως είναι ανάγκη πλέον να αλλάξει το νομικό καθεστώς των προσφύγων στη χώρα μας (με μετατροπή του όρου "προσωρινή προστασία" σε "μόνιμη"), να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε όλους τους αιτούντες και να δημιουργηθούν, επιτέλους, κέντρα υποδοχής των προσφύγων. Αλλά και ο κοινωνιολόγος Βασίλης Φίλιας ξεκαθάρισε πως είναι απαράδεκτο σ' αυτά τα θέματα να χρησιμοποιείται η φιλανθρωπία ως άλλοθι για να καλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες "που είναι πολύ σημαντικές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ