Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητούν περισσότερη ιδιωτικοποίηση

Περισσότερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των δήμων και κατά συνέπεια πρόσθετη αφαίμαξη των δημοτών και περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων, ζητά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Σε ημερίδα που διοργάνωσε, σε συνεργασία με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και την Ελληνική Ενωση Αναπτυξιακών Εταιριών, με θέμα: "Λειτουργία, προβλήματα, προοπτική του θεσμού των επιχειρήσεων της Αυτοδιοίκησης", όπου συμμετείχαν στην πλειοψηφία τους πρόεδροι και εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταιριών δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων, επιχειρήθηκε να προβληθεί ως "έλλειμμα" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), η αδυναμία να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις της ως αμιγώς ανταγωνιστικές και περιορισμένη, έτσι, η αξιοποίηση της κερδοσκοπικής δυνατότητας που τους προσφέρεται!

Στο σημείο αυτό, σε μία λεκτική προσπάθεια να περισώσουν κάτι από τον κοινωνικό ρόλο της ΤΑ, διαχώρισαν τις δημοτικές επιχειρήσεις σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σ' αυτές που επιτελούν κοινωνικό έργο. Διαχωρισμό που οι ίδιοι διέψευσαν στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας και υπερθεματίζοντας για την ανταγωνιστικότητα των δημοτικών επιχειρήσεων και την ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τη μετεξέλιξη, δηλαδή, των πόλεων, των περιφερειών σε επιχειρήσεις που πουλούν τις υπηρεσίες που λειτουργούν. Ενώ τάχθηκαν ουσιαστικά υπέρ της συνέχισης της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΤΑ, καθώς ζήτησαν προσλήψεις κατά το δοκούν, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Τη σχετική εισήγηση παρουσίασε, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ, ο Χρήστος Παλαιολόγος,δήμαρχος Λιβαδειάς, στέλεχος του ΣΥΝ, που τυγχάνει υποστήριξης από το ΠΑΣΟΚ. Αρκετά κατάλληλος δηλαδή για να παρουσιάσει και να προπαγανδίσει υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της ΤΑ. Στην κατεύθυνση αυτή ισχυρίστηκε πως "ο ρόλος των επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία". Πως "...δε στάθηκε δυνατό οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να παρέχουν πόρους στην Αυτοδιοίκηση". Και γι' αυτό, είπε συνεχίζοντας ο εισηγητής της ΚΕΔΚΕ, το 53% των επιχειρήσεων της ΤΑ παρουσίαζαν ζημιές. Κάλεσε τέλος τους ΟΤΑ να αναλάβουν επιχειρηματική δράση "και με άλλους τοπικούς ή υπερτοπικούς φορείς, όπου αυτή επιβάλλεται", με στόχους αναπτυξιακούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, απασχόλησης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Να προχωρήσουν, δηλαδή, στην εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων αναπτυξιακών έργων ή παρεμβάσεων, σε συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, ανταποκρινόμενοι στο ρόλο του "μάνατζερ" που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν στις ομιλίες τους και ο Δ. Ευσταθιάδης, εκ μέρους της ΕΝΑΕ, ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών και νομικοί σύμβουλοι της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή αντιλαϊκή γραμμή(2005-10-20 00:00:00.0)
«Διεκδίκησε» λιγότερα χρήματα...(2004-09-04 00:00:00.0)
Κατεδαφίζει τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης(2004-01-27 00:00:00.0)
Αυτοδιοικητικά χαράτσια(2003-12-03 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση(2003-11-29 00:00:00.0)
Σε «συμπολιτείες» υποχρεωτικά οι δήμοι(2003-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ