Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στα μαλακά" τα σταγονίδια της Θεσσαλονίκης!
  • Ποινές αργίας από έναν μέχρι έξι μήνες σε 12 αξιωματικούς και αστυφύλακες και πρόστιμο σε έναν ακόμη, επιβλήθηκαν για το χουντογλέντι
  • Στις ελλείψεις ενοχοποιητικών στοιχείων και τις ατέλειες της δικογραφίας αποδίδεται η... επιείκεια

Κανένας αστυνομικός δεν αποπέμπεται από την υπηρεσία του για το χουντογλέντι της Θεσσαλονίκης! Το αρμόδιο Συμβούλιο, όπως έγινε χτες γνωστό, διαφώνησε με την πρόταση του αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος είχε ζητήσει να εξεταστεί αν πρέπει να τιμωρηθούν με την ποινή της απόταξης τουλάχιστον 14 από το σύνολο των αστυνομικών της ομάδας των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, που χόρευαν και πυροβολούσαν υπό τους ήχους χουντικών ασμάτων, το Μάη του 1993. Το πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο τούς επέβαλε τελικά την ποινή της αργίας, με απόλυση ή πρόσκαιρη παύση. Η διάρκεια της ποινής είναι από ένα μέχρι έξι μήνες, ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων που είχαν διαπραχθεί από τον καθένα ξεχωριστά. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι παραπεμφθέντες αναμένεται να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, αφού ο χρόνος της ποινής έχει ήδη συμπληρωθεί κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας που τους επιβλήθηκε, αμέσως ή λίγο μετά την προβολή από τις τηλεοράσεις της γνωστής κασέτας με το χουντογλέντι.

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αν λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε δηλώσει το Νοέμβρη του 1997 ότι εκείνοι που παραβαίνουν τον όρκο τους είναι εχθροί του λαού, προσβάλλουν το σύνολο των αστυνομικών και είναι χρέος όλων να απομονώσουμε τους νοσταλγούς της χούντας και όσους συνεργάζονται με ακροδεξιές οργανώσεις.

Οπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο επέβαλε:

  • Την ποινή της αργίας με απόλυση, διάρκειας έξι μηνών, στον αστυνομικό διευθυντή Σπύρο Κουτρομάνη (τότε διοικητή των ΕΚΑΜ), στον ανθυπαστυνόμο Γεώργιο Αναστασιάδη και στον αρχιφύλακα Χρήστο Βαβιάκο.
  • Με πεντάμηνη αργία τιμωρήθηκαν ο αρχιφύλακας Χρήστος Γιανγκιώζης και οι αστυφύλακες Παναγιώτης Γκοντρουμπής και Δημήτρης Χρυσούλας.
  • Με τετράμηνη αργία τιμωρήθηκαν οι αρχιφύλακες Θωμάς Ράπτης,Κωνσταντίνος Φιριππής και οι αστυφύλακες Λάμπρος Σακελλαρίου και Αθανάσιος Κουτσουράς.
  • Με πρόσκαιρη παύση ενός και δύο μηνών αντίστοιχα τιμωρήθηκαν οι αστυφύλακες Βασίλης Σαπχαζίδης και Κωνσταντίνος Σύρρας.
  • Πρόστιμο επιβλήθηκε στον αστυνόμο Β Νικόλαο Κελίδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προχώρησε στον καταμερισμό των ποινών με αυτόν τον τρόπο, επειδή η δικογραφία που συντάχθηκε από τον τότε υπαρχηγό που διενήργησε την ΕΔΕ έχει ατέλειες, είτε δε συγκέντρωσε ενοχοποιητικά στοιχεία, που να δικαιολογούν αυστηρότερες ποινές. Ως επιχείρημα ακούγεται επίσης και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη απαλλάχτηκε διά βουλεύματος ένας άλλος αστυνομικός, που είχε κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση. Ορισμένοι αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν ότι πήραν μέρος στο χουντογλέντι και στον εξευτελισμό της προσωπικότητας ενός Αλβανού λαθρομετανάστη (εικονική βάφτιση κλπ.) υποστήριξαν ότι δε συνέβησαν αυτά για τα οποία κατηγορούνται και ότι η βιντεοταινία ήταν προϊόν μοντάζ.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι στο πόρισμα της ΕΔΕ αναφερόταν μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια του χορού πολλοί αστυνομικοί πυροβολούσαν άσκοπα στον αέρα, πρωτοστατούντος του διοικητή τους, πράξη που διώκεται αυτεπάγγελτα και επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι δυο αστυνομικοί φορούσαν καπέλο με το έμβλημα της δικτατορίας, ακούστηκαν τραγούδια που αναφέρονταν στους δικτάτορες κλπ.

Σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις με χουντικές οργανώσεις η έρευνα... δεν επιβεβαίωσε τις καταγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ