Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα θέμα "προσωπικό"

Φοβερό άγχος έχει καταλάβει την κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρο το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, τον τελευταίο καιρό. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και διάφοροι παρακοιμώμενοι του κυβερνώντος κόμματος ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν το "κοινωνικό πρόσωπο" του "εκσυγχρονισμού", αλλά αυτό έχει εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης και δεν ανευρίσκεται πουθενά. Οι αναζητητές του "κοινωνικού προσώπου" απευθύνονται στον καθένα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει ή να τους παράσχει σχετικές πληροφορίες, πλην όμως τα αποτελέσματα των ενεργειών τους είναι απογοητευτικά. Οταν, λόγου χάρη, απευθύνθηκαν στους υπεύθυνους των εκπομπών "Ρεπορτάζ στην ομίχλη" και "Φως στο τούνελ", εκείνοι σήκωσαν ψηλά τα χέρια λέγοντας: "Εμείς, κύριοι υπουργοί, βρίσκουμε υπαρκτά πρόσωπα και όχι ανύπαρκτα"!

Ενας εργάτης, επίσης, τους είπε ψυχρά πως "ούτε καν του πέρασε από το μυαλό ότι ο "εκσυγχρονισμός" μπορεί να έχει και άλλο πρόσωπο, εκτός από το κτηνώδες, που δείχνει κάθε μέρα στο λαό". Κι ένας ηλικιωμένος, μάλλον συνταξιούχος, τους είπε σαρκαστικά: "Ματαιοπονείτε, αγαπητοί, ματαιοπονείτε. Είναι σαν να ψάχνετε να βρείτε διαμάντια μέσα σε κοπριές και ηθική σε διαφθορείο"!

Το πόσον απασχολεί το ΠΑΣΟΚ η ανεύρεση το "κοινωνικού προσώπου" του "εκσυγχρονισμού", φάνηκε και από το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της προχτεσινής διήμερης συνόδου του αφιερώθηκε σε αυτό το θέμα. Ολοι σχεδόν οι μετέχοντες στη σύνοδο περί αυτού του προσώπου μίλησαν, αλλά ουδείς εξ αυτών μπόρεσε να δώσει τα χαρακτηριστικά του. Ετσι, παραμένει αίνιγμα αν το αναζητούμενο πρόσωπο έχει σχήμα, ας πούμε, ωοειδές, όπως ακριβώς και τα... αυγά Τουρκίας ή αν έχει σχήμα μακρόστενο, όπως περίπου είναι και οι "σφήνες" της "σύγκλισης" που πληγώνουν αλύπητα το λαό.

Χωρίς, λοιπόν, κάποιο ουσιαστικό στοιχείο, πάλι, για το "κοινωνικό πρόσωπο", οι "εκσυγχρονιστές" θα συνεχίσουν να το αναζητούν, εφαρμόζοντας τις ίδιες μεθόδους που μεταχειρίζονταν ως τώρα. Καθημερινά, δηλαδή, θα... ψάχνουν στις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα ορμούν για "έρευνες" στα μικρομάγαζα ή θα ξεφουσκώνουν τα λάστιχα από τα τρακτέρ των αγροτών γιατί - πού ξέρεις; - αυτό το άτιμο το "κοινωνικό πρόσωπο" μπορεί και να κρύβεται μέσα στις... σαμπρέλες. Α, στον αγώνα τους τώρα θα χρησιμοποιήσουν - λέει - και μια νέα μέθοδο: Θα αρχίσουν να κτυπούν συνεχώς το "σφυρί" των "αποκρατικοποιήσεων", μπας και ακούσει τους κρότους το αναζητούμενο και φανερωθεί ξαφνικά. Αλλά και αν από το γενικό ξεπούλημα υπάρξουν άλλα γεγονότα, αν ας πούμε ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι, ουδέν πρόβλημα. Αντιθέτως, θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση να βάλει τα ΜΑΤ να ανοίξουν τα κεφάλια των εργαζομένων για να δει μήπως το "κοινωνικό πρόσωπο" του "εκσυγχρονισμού" είναι τελικά εκεί μέσα!

Φοβερό άγχος έχει καταλάβει - όπως είπαμε - την κυβέρνηση και ολόκληρο το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά ας μην απελπίζονται ο Γιάννος, ο Ρούλης και οι άλλοι. Το "κοινωνικό πρόσωπο" του "εκσυγχρονισμού" δεν είναι ανύπαρκτο. Υπάρχει και θα το βρουν, οπωσδήποτε, αν το αναζητήσουν στις βίλες των αφεντάδων του τόπου. Θα το δουν να κάθεται εκεί αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα, μετρώντας αστρονομικά κέρδη και πίνοντας σαμπάνια "εις υγείαν" του είλωτα λαού, που σηκώνει όλα τα βάρη της "σύγκλισης", του "εκσυγχρονισμού" και των άλλων απατεωνίστικων πλάνων...

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ