Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποταμός λυμάτων ο Ασωπός

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής Ωρωπού βροντοφώναξαν κατά της εγκατάστασης των βυρσοδεψείων και απαίτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον καθαρισμό του Ασωπού

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Ο Ευβοϊκός να μείνει καθαρός, το θέλει, το ζητάει όλος ο λαός" και "Οχι στη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων", βροντοφώναξαν την Κυριακή το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχής κοινοτήτων Ωρωπού,σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πάνω στη γέφυρα του Ασωπού, και λίγα μέτρα πριν τα απόβλητα (τοξικά και άλλα), των βιομηχανιών της περιοχής Οινοφύτων, χυθούν στη θάλασσα του Ευβοϊκού Κόλπου.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν οι Κοινότητες Συκαμίνου,Ωρωπού,Σκάλας,Ν. Παλατίων,Μαρκόπουλου,Μαλακάσας και η Ενωση των 22 Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού.

Ηταν ένα λαϊκό μήνυμα οργής και αγανάκτησης κατά της αντιπεριβαλλοντικής και ρυπογόνας απόφασης των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης και της καθοριστικής συμβολής του νομάρχη Βοιωτίας Γ. Σταμούλη,να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση των 99 βυρσοδεψείων της Αττικής στη Δάφνη Βοιωτίας,χωρίς καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και χωρίς να λάβουν υπ' όψιν τους την καθολική σχεδόν αντίδραση κατοίκων και φορέων της Βοιωτίας και των παραλιακών κοινοτήτων της Αττικής, που βρίσκονται στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου, νεολαία, εργαζόμενοι, όλοι "συν γυναιξί και τέκνοις" διαδήλωσαν την απόφασή τους "να κάνουν όσους αγώνες και αν χρειαστεί" για να μη γίνει το έγκλημα.

Χαρακτηριστικά τα λόγια της ομιλίας του προέδρου της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού: "Εμείς που αγαπάμε τον τόπο αυτό, λατρέψαμε πρώτα τη θάλασσά του" και γι' αυτό "αυτή την προίκα της φύσης, αυτό το θείο χάρισμα, που προσπαθούν να μετατρέψουν σε "βούρκο" καλούμαστε, σήμερα, να το υπερασπίσουμε".

Το πρώτο έγκλημα, σημείωσε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των 22 συλλόγων Ωρωπού, έγινε πριν χρόνια, όταν "αποφάσισαν" να γίνει ο Ασωπός αποδέκτης λυμάτων. Τώρα δε θα επιτρέψουμε να μας στείλουν στο θάνατο. Βέβαια, απόντες από μια τέτοια διαδήλωση οι ηθικοί αυτουργοί του"προμελετημένου εγκλήματος", τα δύο υπουργεία και ο νομάρχης Βοιωτίας.Αντίθετα, τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν πολλοί φορείς και αιρετοί, μεταξύ αυτών ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Βοιωτίας Γ. Χρόνης,ο δήμαρχος Αυλώνα Γ. Κυριακού,ενώ χαιρετισμό συμπαράστασης έστειλε και ο νομάρχης Ανατ. Αττικής. Ο Γ. Χρόνης έκανε στο "Ρ" την εξής δήλωση: "Το ζήτημα δεν είναι μόνο η μη εγκατάσταση των βυρσοδεψείων, αλλά μια σειρά από άμεσα μέτρα, που χρειάζεται να ληφθούν, όπως η απορρύπανση του Ασωπού και ο βιολογικός καθαρισμός των αποβλήτων, καθώς και μελέτη των αερίων και περιβαλλοντικών ρύπων στην περιοχή Οινοφύτων και ρύπανσης του Ευβοϊκού. Κατά συνέπεια, συνεχίζει, αφού υλοποιηθούν όλα τα προηγούμενα που μέχρι τώρα δεν έχουν δρομολογηθεί και ανάλογα με τα αποτελέσματα, τότε και μόνο τότε μπορεί να συζητηθεί μια τεκμηριωμένη μελέτη, οι όροι και οι προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση και όχι με προχειρότητες. Σ' αυτόν τον αγώνα, εμείς σαν ΝΑΣ Βοιωτίας καλούμε τους κατοίκους και της Αττικής και της Βοιωτίας".

Αύριο συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των φορέων κατά της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του εισηγητή - συμβούλου κ. Ράντου θα είναι θετική υπέρ των φορέων.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ