Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλι "στο δρόμο" οι τυφλοί

Αύριο θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του Συνδέσμου τους, ώρα 1 μμ, και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Υγείας

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας θα κάνουν αύριο το μεσημέρι οι τυφλοί, που διαμαρτύρονται για την επιβολή οικονομικών περιορισμών και για το 1998 στη χορήγηση της κάρτας μετακίνησης. Οι τυφλοί θα συγκεντρωθούν αύριο στη 1 μ.μ. κάτω από τα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Βερανζέρου 31) και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Εκεί θα παραμείνουν έως ότου συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου και λάβουν θετική απάντηση.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες εκπρόσωποι των τυφλών, τονίστηκε ότι η άρση των οικονομικών περιορισμών για τη χορήγηση κάρτας μετακίνησης είναι ένα από τα βασικά αιτήματά τους, αλλά όχι το μόνο. Οι τυφλοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάστασή τους. Προβλέπουν, δε, ότι με τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, η ανεργία θα αυξηθεί, καθώς οι ιδιώτες αποφεύγουν να προσλαμβάνουν στις επιχειρήσεις τους τυφλούς.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι με προβλήματα όρασης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Λεωτσάκος.Δεν υπάρχει ειδικό γηροκομείο για τυφλούς, όταν το 70% των ηλικιωμένων έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Οι οίκοι ευγηρίας δε δέχονται τυφλούς, διότι υπάρχει το κώλυμα της αυτοεξυπηρέτησης.

Ο Β. Μπαρέκας,μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στην έλλειψη δημόσιας μονάδας που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες (σ. σ. κι άλλη αναπηρία μαζί με την τυφλότητα). "Κατεδαφίζεται το όποιο σύστημα κοινωνικής πολιτικής υπήρχε μέχρι σήμερα. Η πολιτεία θέλει τους τυφλούς φτωχούς για να τους ελεεί. Οι τυφλοί - και γενικότερα οι ανάπηροι - έχουν επιπρόσθετες ανάγκες, που η πολιτεία οφείλει να καλύπτει", τόνισε. Αναφερόμενος στην κάρτα μετακίνησης, είπε ότι δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό ζήτημα. "Δεν είναι δυνατόν - πρόσθεσε - άνθρωποι με ολική τυφλότητα, που υπερβαίνουν κατά τι το οικονομικό όριο, που ορίζει η υπουργική απόφαση, να μη δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και να τη δικαιούνται άλλοι που έχουν μερική τυφλότητα, καθώς και οι συνοδοί τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει γίνει διαβάθμιση της τυφλότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ