Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανερμάτιστη λογική και άγριες περικοπές

Αρχίζουν κινητοποιήσεις κόντρα στην επικίνδυνη λογική των περιορισμών στην απασχόληση τις αργίες και τις νύχτες

Το άκρον άωτον της ανερμάτιστης εκσυγχρονιστικής λογικής ισχύει αυτή την περίοδο στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση προσδιόρισε εντελώς αυθαίρετα την εργασία τις αργίες και τις νύχτες με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε πριν ένα μήνα.

Εκεί λοιπόν που τα νοσοκομεία "στέναζαν" απ' τις ελλείψεις ήρθε η κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, με την οποία περιορίστηκε μέχρι και 80% (!) η απασχόληση των εργαζομένων - κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού - τις αργίες και τις νύχτες.Η πρώτη παρενέργεια ήταν ο περιορισμός της απασχόλησης τις αργίες και τις νύχτες.

Η επόμενη παρενέργεια ήρθε απ' τους παρέδρους. Ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων μη μπορώντας "να πειθαρχήσουν" στη λογική των Χριστοδουλάκη - Γείτονα πως η ένταξη στην ΟΝΕ γίνεται με το "μαύρο μαρκαδόρο" παραβίασαν την υπουργική απόφαση. Ετσι οι πάρεδροι επιστρέφουν πίσω τις καταστάσεις με τις δεδουλευμένες ώρες με το αιτιολογικό του μη συννόμου.

Δηλαδή, εκτός του ότι δεν καλύπτονται τα κενά στις αργίες και τις νύχτες δεν πληρώνονται και εκείνοι που ξεθεώθηκαν να τα "βγάλουν πέρα".

Ηδη άρχισαν οι κατά νοσοκομείο κινητοποιήσεις, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2μ.μ.) στις 26.5.1998 με αιτήματα την πρόσληψη προσωπικού και την άμεση καταβολή δεδουλευμένων από νυχτερινά, αργίες, εξαιρέσιμα και υπερωρίες. Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 27.5.1998.

Ομόφωνα στον "Ευαγγελισμό"

Την απόφαση για δυναμική συνέχεια των κινητοποιήσεων διατράνωσαν και χτες στη μαζική Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού". Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο θα συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τα "Επείγοντα Περιστατικά", στις 8 π.μ., ενώ στη συνέχεια θα προχωρούν σε ενέργειες που θα αποφασίζουν την ίδια μέρα.

Αύριο οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού" θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.), ενώ την Παρασκευή θα καλέσουν σε σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των άλλων νοσοκομείων, με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τα νοσοκομεία αυτά.

Τέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή των εργαζομένων του "Ευαγγελισμού", στην 25ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, η οποία θα γίνει στις 27 του Μάη.

Στάσεις σε "Τζάνειο"και "Ασκληπιείο"

Τετράωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) θα κάνουν αύριο οι εργαζόμενοι του Τζανείου Νοσοκομείου, που για πέμπτο συνεχή μήνα δε λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον περίβολο του Νοσοκομείου. Ο Σύλλογος Προσωπικού αποφάσισε, επίσης, τετράωρες στάσεις εργασίας (3 μ.μ. - 7 μ.μ.), σήμερα και στις 22 Μάη, για το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, του Κέντρου Μητέρας - Παιδιού και της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού του "Τζανείου" αναφέρεται ότι πολλά τμήματα του Νοσοκομείου αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε βασικές ειδικότητες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν: Αμεση καταβολή των προσθέτων αμοιβών, για τις δεδουλευμένες υπερωρίες, του πρώτου τετραμήνου του 1998. Επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης μισής ώρας ημερησίως σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου. Αμεση έγκριση προσλήψεων μονίμου προσωπικού - σύμφωνα με τις προτάσεις τους - κυρίως νοσηλευτικού, βοηθητικού, εστίασης, παραϊατρικού και καθαριότητας.

Στάση εργασίας κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ασκληπιείο Βούλας (8 π.μ.- 2μ.μ.), ενώ οι εργαζόμενοι στο Κρατικό της Αθήνας θα κάνουν επίσχεση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ