Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Δεν πάρθηκε τελικά απόφαση

Παραμένει πρώτο ζητούμενο η απλή αναλογική

"Μα, τι θα ψηφίσουμε;". Το ερώτημα ήταν διάχυτο στην αίθουσα όπου γινόταν η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, με θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οχι άδικα, καθώς οι διαδικασίες προετοιμασίας και διεξαγωγής της σχετικής Γενικής Συνέλευσης, που επέλεξε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, διακρίνονταν από δύο στοιχεία: προχειρότητα και αντιφατικότητα.

Προχειρότητα γιατί δεν προϋπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων για το κείμενο της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΚΕ, που παρουσιάστηκε στη συνέλευση. Αντιφατικότητα γιατί η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης που παρουσιάστηκε διέφερε από το κείμενο της Επιτροπής Θεσμών. Συνισταμένη και των δύο, ωστόσο, παρέμενε η θέληση για συνέχιση ουσιαστικά του ισχύοντος αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αναγνώρισαν, τελικά, πως δεν ήταν δυνατόν να πάρουν απόφαση, καθώς θα διακρινόταν επίσης από αντιφατικότητα που θα επέτρεπε έτσι στο υπουργείο Εσωτερικών να νομοθετήσει, κατά το δοκούν, ένα νέο Προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία των συλλογικών τους οργάνων, χωρίς το δικό τους λόγο. Η πρόταση διεξόδου ήρθε κατ' αρχήν - και έγινε δεκτή - από τον δήμαρχο Πετρούπολης, Γιώργο Γιώγο: "Να αναβάλουμε τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Το κείμενο της Επιτροπής Θεσμών που έχουμε στα χέρια μας δεν αποτελεί απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Η εισήγηση που ακούσαμε σήμερα διαφέρει και αντιφάσκει. Τι θα ψηφίσουμε τελικά; Προτείνω να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών, που θα διαμορφώσει μια συγκεκριμένη δημοκρατική πρόταση, για να πάψουμε να ταλαιπωρούμαστε από το ισχύον αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο του 1978". Και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη να κατοχυρωθεί επιτέλους η απλή αναλογική σ' όλο το φάσμα της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συμπληρώνοντας ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,σημείωσε: "Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής και δημοκρατικής διαδικασίας. Να γίνει δεκτή η πρόταση για αναβολή λήψης απόφασης". Την αναγκαιότητα να συμβεί αυτό "έδειξε" με μία φράση και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος,ο οποίος τόνισε στη Γενική Συνέλευση: "Η καταστρατήγηση της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας είναι η καταστροφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκεί μας οδηγούν. Να μελετηθούν οι προτάσεις που τέθηκαν, θετικές πολλές απ' αυτές, και να παλέψουμε".

Γενική ήταν η δυσαρέσκεια των αιρετών - μελών της Γενικής Συνέλευσης για το περιεχόμενο του κειμένου της Επιτροπής Θεσμών. Ανάμεσα στα άλλα, τονίστηκε η μη εκπροσώπηση ουσιαστικά των κοινοτήτων στα συλλογικά όργανα, η κολοβή αντιπροσώπευση των ΟΤΑ, η σύγχυση στην κατανομή των πόρων των συλλογικών οργάνων.

Στον αντίποδα, το μέτωπο που συγκροτούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΣΥΝ για την προώθηση και εφαρμογή των αντιδημοκρατικών επιλογών σχετικά με το θεσμό, όπως αποτυπώνεται και στη σύνθεση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, εξαντλήθηκε σε αντιφατικότητες επί του θέματος, αλλά και σε άσχετα ζητήματα. Ο μεν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,ασχολήθηκε με την προεκλογική διαδικασία, που πρέπει, λέει, να είναι ευπρεπής (τα 'βαλε πάλι με την αφίσα), ενώ ο Θρ. Λαζαρίδης,μέλος τους ΔΣ της Ενωσης και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωνε "ακομμάτιστος"...

Η πρόταση τελικά για αναβολή της λήψης απόφασης και εξέταση του θέματος από διαπαραταξιακή επιτροπή έγινε δεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ