Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να εκφράζουν τις ανάγκες των εργαζομένων

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ

Την ανάγκη "να αναδειχτούν τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μοχλούς διεκδίκησης και κατοχύρωσης του ουσιαστικού ρόλου της ΤΑ, που θα είναι συμμέτοχη στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και έλεγχο μιας ανάπτυξης της χώρας με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του, όχι υποταγμένη στους νόμους της αγοράς", τόνισε σε σύντομη παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση των δημάρχων ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ζητήματα αντιπροσώπευσης, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: "Είναι κοινά αποδεκτό, στις διακηρύξεις τουλάχιστον, ότι η ΤΑ, ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια, αποτελεί χώρο συμμετοχής του λαού στα δρώμενα. Χώρο στον οποίο μπορεί και πρέπει να επιτυγχάνεται η μέγιστη αντιπροσώπευση όλων των απόψεων. Ομως, για άλλη μια φορά, το θέμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην εκλογή των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, που κατοχυρώνει την υλοποίηση αυτής της θέσης, τίθεται στις καλένδες. Και είναι αυτό καθοριστικό γιατί, όποιες διορθώσεις ή βελτιώσεις και να γίνουν στην εκλογή και λειτουργία των συλλογικών οργάνων, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά και τα προβλήματα στην εκπροσώπηση που δημιουργεί το υπάρχον αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογής.

Είναι σαφής κυβερνητική κατεύθυνση η "υποταγή της αντιπροσωπευτικότητας στη λεγόμενη αποτελεσματικότητα" (για να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τα γραπτά του υπ. Εσωτερικών) και στη θέση της αποτελεσματικότητας να βάλουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της πρόσθετης φορολογίας, της ανταποδοτικότητας, της υποταγής σε ειλημμένες αποφάσεις για την ευκολότερη διοχέτευση και εφαρμογή τους. Και η κατεύθυνση για μείωση της αντιπροσωπευτικότητας βρίσκεται μακριά από τον ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο της ΤΑ και πρέπει να αποκρουστεί αφού ουσιαστικά την καταργεί ως Αυτοδιοίκηση.

Είναι γεγονός ότι τα συλλογικά όργανά της αποτελούν βασικά όργανα στην επεξεργασία, στην αντιμετώπιση μέτρων, στη διαπραγμάτευση και συζήτηση με την κεντρική εξουσία. Επομένως, η εκπροσώπηση σ' αυτά όσο το δυνατόν περισσότερων απόψεων, η λειτουργία τους, με δημοκρατικές διαδικασίες, μέγιστης συμμετοχής και προβληματισμού μπορούν να δώσουν μια ιδιαίτερη δυναμική στις θέσεις, στις αποφάσεις και τη δράση τους, αφού θα έχουν την υποστήριξη όλων αυτών που θα συμβάλουν στη διαμόρφωσή τους.

Από ένα συνέδριο της ΤΑ, δηλαδή του χώρου όπου η συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα αποτελεί συστατικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας, πιστεύουμε ότι απαιτείται να καθορίσει κατευθύνσεις και να πάρει αποφάσεις για:

  • Την άμεση προώθηση και εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.
  • Την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της από Σώματα ευρείας σύνθεσης, χωρίς αποκλεισμούς. Ακόμη και σήμερα που ισχύει το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα στην εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες άμβλυνσης αυτής της κατάστασης όσο είναι δυνατόν, εφόσον βέβαια υπάρχει η θέληση ανατροπής.
  • Ομως πέρα από την εκλογή των οργάνων βασικό σημείο πρέπει να είναι η κατεύθυνση λειτουργίας και δράσης τους".

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αναφερόμενος στο ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την ΤΑ ανέφερε: "Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση αφού η ΤΑ δέχεται έναν καταιγισμό μέτρων σε βάρος της. Τα οικονομικά της συνεχώς γίνονται δυσμενέστερα, έχουν παρακρατηθεί τεράστια ποσά ονομαστικού ύψους, 1 τρισ. τουλάχιστον. Οι δήμοι και οι κοινότητες αναγκάζονται να δανείζονται τα δικά τους χρήματα με υπέρογκους τόκους. Τους ανατίθενται αρμοδιότητες χωρίς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. οι Παιδικοί Σταθμοί). Οι πόροι τους χρησιμοποιούνται για την προώθηση κυβερνητικών πολιτικών, όπως για υπηρεσίες ευθύνης του κράτους, π.χ., για τη φύλαξη ηλικιωμένων στο σπίτι. Χρησιμοποιούνται για την προώθηση πολιτικών με τις οποίες οι εργασιακές σχέσεις αποδιαρθρώνονται (όπως γίνεται, π.χ., με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης). Προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων τους. Είναι μηδενική η συμμετοχή τους σε ένα σχεδιασμό ανάπτυξης και αναγκάζονται να λειτουργούν στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΟΝΕ, της "Λευκής Βίβλου", να υποτάσσονται στις όποιες επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Οι ελεύθεροι χώροι τους μπορούν να απαλλοτριώνονται και να δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, στην εμπορευματοποίηση, στους νόμους της αγοράς, π.χ., Λαμπράκης, Ελληνικό.

Και όλα αυτά βέβαια έχουν αποδέκτη τον εργαζόμενο που πληρώνει σήμερα για κάθε επιλογή.

Είναι αναγκαίο να αποκρουστούν οι προσπάθειες υποβάθμισης του ρόλου των συλλογικών οργάνων της ΤΑ για να μπορεί αυτή να παίξει το ρόλο της ως εκφραστής των αναγκών των εργαζομένων, ως μέσο και μοχλός ανάπτυξης της πάλης τους για επίλυση των ολοένα αυξανομένων προβλημάτων τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ