Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τραμπουκισμοί, με στόχο τη διάλυση

Μέλη των ΕΑΑΚ επιχείρησαν με βίαιο τρόπο να διακόψουν τη διαδικασία διανομής καρτών στους αντιπροσώπους. Τον τυχοδιωκτικό ρόλο τους, όπως και των υπόλοιπων ομάδων του αριστερίστικου περιθωρίου, καταγγέλλουν οι ΠΚΣ και καλούν τους φοιτητές να δώσουν μαχητική απάντηση σε όσους με κάθε τρόπο επιδιώκουν τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος

Οι νεροκουβαλητές της κυβέρνησης, οι φοιτητικές παρατάξεις του αριστερίστικου περιθωρίου, ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά με καδρόνια, καρέκλες και γιαούρτια, με στόχο τους να διαλύσουν τις διαδικασίες του 10ου Συνεδρίου της Φοιτητικής Ενωσης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ), που μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια και κάτω από την απαίτηση των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησαν χτες.

Χτες το πρωί μέλη των ΕΑΑΚ, μαζί με διάφορους εξωπανεπιστημιακούς, επιτέθηκαν εναντίον των φοιτητών - εκλεγμένων αντιπροσώπων, την ώρα που διανέμονταν οι κάρτες για τη συμμετοχή τους στις εργασίες. Τα επεισόδια έληξαν λίγο πριν το μεσημέρι, με την παρέμβαση των μελών των ΠΚΣ, αλλά και δεκάδων άλλων φοιτητών. Ετσι έγινε δυνατό να συνεχιστεί η διαδικασία διανομής των καρτών προς τους 186 αντιπροσώπους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου, που με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί τη μεθαύριο Πέμπτη, με την εκλογή νέου 15μελούς Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΕΑΠΘ και τον καθορισμό των στόχων πάλης για το επόμενο διάστημα.

Η ΠΚΣ, η μόνη παράταξη που τα τελευταία χρόνια παλεύει για να γίνει η υπόθεση της ΦΕΑΠΘ υπόθεση όλων των φοιτητικών συλλόγων, καλεί τους φοιτητές να δώσουν μαχητική απάντηση σε όσους με κάθε τρόπο επιδιώκουν τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος, προχωρώντας στο συντονισμό τους σε αγωνιστική κατεύθυνση. Καλούν τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στα πρώτα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού, το παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία στις 22 του μήνα και στην πορεία ειρήνης την Κυριακή 24 του Μάη.

Ανακοίνωση των ΠΚΣ

"Σε μια περίοδο που η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης γίνεται πιο ωμή, πιο οργανωμένη, πιο απροκάλυπτη, για τις ΠΚΣ είναι καθαρό: Αυτό το Συνέδριο θα πρέπει να είναι ένα Συνέδριο πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου θα εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση των φοιτητών ενάντια στην εκπαιδευτική αντι-μεταρρύθμιση, που επιβάλλεται με το Ν.2525/97, αλλά και συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, εργασιακός Μεσαίωνας, κλπ.)", υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ. Και επισημαίνουν:

"Οι ΠΚΣ δεν έχουν καμία αυταπάτη για το ρόλο των υπόλοιπων παρατάξεων που δρουν στο Πανεπιστήμιο. Η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά στις σχολές αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο στόχος όλων των υπόλοιπων παρατάξεων είναι να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις με όλους τους τρόπους: Είτε διαλύοντας τις δομές του φοιτητικού κινήματος (ΔΣ, ΓΣ, ΦΕΑΠΘ, ΕΦΕΕ) είτε μετατρέποντάς τες σε μηχανισμούς επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι ΠΚΣ κατήγγειλαν και θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις από τη μεριά ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΝ, για μετατροπή της ΦΕΑΠΘ και της ΕΦΕΕ από όργανα πάλης των φοιτητών σε "μακριά χέρια" της κυβέρνησης. Αλλωστε το έργο είναι χιλιοπαιγμένο. Το είδαμε και στην προσπάθεια διεξαγωγής Συνεδρίου της ΕΦΕΕ στις 7-10 του Μάη, το βλέπουμε και με τις καθημερινές τους δηλώσεις για το ποια ΦΕΑΠΘ θέλουν. Σε αυτές τους τις μεθοδεύσεις εντάσσεται και η φιλολογία, που σκόπιμα καλλιεργείται, για αλλαγές στο καταστατικό της ΦΕΑΠΘ (σε αντιδραστική κατεύθυνση).

Φυσικά, για μια ακόμη φορά σήμερα (χτες), απογυμνώθηκε και ο τυχοδιωκτικός ρόλος των ΕΑΑΚ και των υπόλοιπων ομάδων του αριστερίστικου περιθωρίου. Σε μια εποχή που ο συντονισμός προβάλλει σαν πρώτη ανάγκη (βλ. Συντονιστικό των Συλλόγων του ΑΠΘ, πρωτοβουλίες συντονισμού Σωματείων και Εργατικών Κέντρων κλπ.), οι παραπάνω δυνάμεις προσπαθούν με τραμπουκισμούς να διαλύσουν το Συνέδριο. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι είναι οι καλύτεροι υπάλληλοι της κυβέρνησης, πραγματικά "εκτροφεία Τσουκατοπανταγιάδων".

Οι ΠΚΣ όπως και σήμερα (χτες), έτσι και τις υπόλοιπες μέρες θα περιφρουρήσουν αποφασιστικά με όλες τους τις δυνάμεις το Συνέδριο κόντρα σε κάθε διαλυτική λογική, απ' όπου και αν εκφράζεται. Και αυτό γιατί η ΠΚΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκείνη η παράταξη που ενημέρωνε τους φοιτητές για την αναγκαιότητα ύπαρξης ΦΕΑΠΘ, η μόνη παράταξη που σταθερά και επίμονα προσπάθησε να κάνει την υπόθεση της ΦΕΑΠΘ υπόθεση όλων των φοιτητικών συλλόγων.

Η απάντηση στην προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος θα δοθεί μέσα από τους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους, μέσα από το συντονισμό τους σε αγωνιστική κατεύθυνση".

Η Ενωση Ανεξάρτητων

Την απαράδεκτη και φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά που επέδειξε η παράταξη των ΕΑΑΚ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ανεξαρτήτων ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ. Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Για μια ακόμη φορά, αυτή η μικρή μειοψηφία που υποτίθεται ότι ενστερνίζεται τα ιδανικά της συμμετοχικής δημοκρατίας, επέδειξε το δημοκρατικό "ήθος" της, επιτιθέμενη με τη βοήθεια εξωπανεπιστημιακών στοιχείων στους συγκεντρωμένους φοιτητές που επιθυμούν την αναζωογόνηση των φοιτητικών θεσμών και των διαδικασιών διαλόγου στο χώρο της πανεπιστημιακής παιδείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ