Η Δημοτική Αστυνομία μετεξελίσσεται σε «μακρύ χέρι» της ΕΛ.ΑΣ
Οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, και οι οποίες συμμετέχουν στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακολουθούν «κοινή γραμμή» στα ζητήματα στρατηγικής σημασίας που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των εργαζομένων. Θέματα, όπως «φορολογική αυτοτέλεια» των δήμων, ιδιωτικοποιήσεις και μετεξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε «μακρύ χέρι» της ΕΛ.ΑΣ, είναι ορισμένες μόνον από τις επιλογές των παραπάνω δυνάμεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, που δείχνουν πως όχι μόνο συναινεί στις κεντρικές πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά φτάνουν στο σημείο να διαγκωνίζονται για το ποιος θα τις εφαρμόσει καλύτερα.
Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα ζητήματα, που «χαίρουν» της σύμπλευσης των δυνάμεων της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ: Η προώθηση της φορολογικής εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να επιβάλλονται, δηλαδή, νέοι φόροι στο λαό από την Αυτοδιοίκηση - Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
Στο τελευταίο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (21-23 Οκτώβρη 2004), οι εν λόγω δυνάμεις αποφάσισαν για το θέμα των οικονομικών: «Την καθιέρωση ιδίων πόρων με τοπική φορολογία που θα μπορεί να επιβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, με μεταρρύθμιση και αναδιανομή των υφισταμένων φορολογικών πόρων και όχι με πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών και την παράλληλη μετατροπή των ΚΑΠ σε μηχανισμό σύγκλισης των ΟΤΑ».
Στο προηγούμενο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (27-29 Νοέμβρη 2003) αποφάσιζαν: «Η εφαρμογή, στο σύνολό τους των νόμων 1828/89 (σ.σ. θεσμοθετεί την ετήσια κρατική επιχορήγηση των δήμων) και 2539/97 (σ.σ. περιλαμβάνει το ΕΠΤΑ, με το οποίο υποτίθεται ότι χρηματοδοτήθηκαν οι αναγκαστικές συνενώσεις) που έχουν καταστρατηγηθεί απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, δεν μπορεί να επιλύσει οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, δεν κατοχυρώνει τον ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο της»!
Η Πρόνοια πληρώνεται ακριβά...
Επιπλέον, η ηγεσία του ανώτερου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης αποδέχτηκε επί της ουσίας το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα που μετεξελίσσει τη Δημοτική Αστυνομία, σε παρακλάδι της ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να δούμε τι έκανε για το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος Αθηναίων, οι αποφάσεις του οποίου, ως μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αποκτούν ξεχωριστή σημασία, αφού καθορίζουν εν πολλοίς και το μέλλον του ίδιου του θεσμού. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Αθηναίων είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα (στο δήμο δουλεύουν 600 δημοτικοί αστυνομικοί, σε σύνολο 2.000 σε όλη τη χώρα). Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων:
Αποδέχθηκε τη διασύνδεση της ΕΛ.ΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία.
Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ.
Αποφάσισαν (οι παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο) την ίδρυση Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Ιδιαίτερα για τα συγκεκριμένα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ θα παίζουν το ρόλο της παρακολούθησης ενός ευρύτατου φάσματος δραστηριοτήτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Τρίτο σημαντικό ζήτημα, που προωθούν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η προώθηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (παλιότερα) και σήμερα με τις τοπικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης, με τα 4ωρα, τα 20ήμερα, τα δίμηνα και τα τρίμηνα. Μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2005, μόνο στο Δήμο Αθηναίων - με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση.
Την ίδια στιγμή που όλο και περισσότεροι δήμοι προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, η ίδια η ΚΕΔΚΕ εμπαίζει τους συμβασιούχους που εργάζονται στις λεγόμενες προνοιακές επιχειρήσεις (σχολικοί φύλακες, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΕΠ κλπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2005, ο Π. Κουκουλόπουλος, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, έλεγε ότι δε θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση των εργαζομένων, αν δεν καταβληθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Να σημειωθεί πως η ίδια η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ είχε αποδεχτεί αυτές τις αρμοδιότητες, χωρίς καν να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια, με το σκεπτικό ότι πρώτιστη σημασία έχει η ...ισχυροποίηση των δήμων.
Τέλος, η ΚΕΔΚΕ συναίνεσε στον «Θησέα» (πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των δήμων, κυρίως με δικά τους λεφτά), στις διατάξεις του οποίου ως κριτήριο για τη χρηματοδότηση έργων μπαίνει η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Στις συμπράξεις αυτές παραπέμπει η κυβέρνηση τους δήμους - και αυτοί το δέχονται - για την εξεύρεση χρημάτων που λείπουν από την πενιχρή επιχορήγηση που λαμβάνουν.