Η κυβέρνηση ζητά επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης των νέων δημοτικών αστυνομιών και η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί, αλλά θέτει ως προϋπόθεση την οπλοφορία, γιατί «για να κάνεις καταστολή πρέπει να έχεις τα κατάλληλα μέσα»
Πρώτο βήμα η οπλοφορία. Την υπόλοιπη εξάρτυση θα τη ζητήσουν μετά... |
Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στην εντολή της κυβέρνησης και στη χτεσινή της συνεδρίαση έκανε αποδεκτό το σχέδιο ΠΔ, με επιμέρους παρατηρήσεις, καταθέτοντας παράλληλα, ως προϋπόθεση, την εξής πρόταση: Οι δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να οπλοφορούν, αλλιώς δε θα μπορούν να ασκήσουν το «έργο» τους! Τη διάχυση, δηλαδή, της αστυνομοκρατίας στο πιο κοντινό στον δημότη επίπεδο εξουσίας, αφού ως «έργο» του νέου σώματος αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, η σύλληψη... υπόπτων και η διενέργεια προανάκρισης. Χαρακτηριστική ήταν στο σημείο αυτό η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΚΕΔΚΕ, Απ. Κοιμήση, πως «για να κάνεις καταστολή πρέπει να έχεις τα κατάλληλα μέσα».
Μάλιστα, για την καλύτερη εφαρμογή των νέων καθηκόντων που θα αναλάβουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, προβλέπεται η εκπαίδευσή τους σε σχολές της ΕΛ.ΑΣ και η τοποθέτηση στα δημοτικά αστυνομικά τμήματα, ως προϊσταμένων, συνταξιούχων ή εν ενεργεία αποσπασμένων υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ ή του Λιμενικού Σώματος.
Στην επιστολή του, ο Κ. Καϊσερλής καλεί την ΚΕΔΚΕ να καταθέσει άμεσα γνωμοδότηση για το σχέδιο ΠΔ, ώστε να επισπευσθεί η υπογραφή του, με το πρόσχημα πως στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν περιέλθει από τους δήμους αιτήματα για την έγκριση περίπου 1.000 προσλήψεων δημοτικών αστυνομικών. Στο σημείο αυτό υπήρξαν ορισμένες τοποθετήσεις, που ζήτησαν την αναβολή του θέματος, με το σκεπτικό πως αν το ΠΔ εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, τότε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας. Η τοποθέτηση αυτή βασίζεται σε ερμηνεία της διάταξης του σχεδίου αναθεώρησης, πως «κάθε μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων». Κάτι τέτοιο όμως δεν κατοχυρώνεται, αφού ακολούθως το σχέδιο αναθεώρησης προβλέπει ότι νόμος ορίζει τον καθορισμό και την είσπραξη των εσόδων απευθείας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πάντως, η ΚΕΔΚΕ κατέληξε χτες σε μια βολική για την κυβέρνηση πρόταση (ουσιαστικά είναι κυβερνητική πρόταση) σε σχέση με το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος λειτουργίας της νέας υπηρεσίας για το 2001. Το 50% του κόστους θα επιβαρύνει τους ίδιους τους δήμους και το υπόλοιπο θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστικά μιλάμε για 10 δισ. δραχμές, που προτίθεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών, χρήματα που προέρχονται από παρακρατημένους υπέρ των δήμων πόρους.
Προφανώς, το ουσιαστικό κόστος λειτουργίας του νέου σώματος θα αναλάβουν οι δημότες!
Τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ θα επεξεργαστεί η Επιτροπή Θεσμών της Ενωσης και ακολούθως θα σταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η πρόταση για την οπλοφορία πέρασε με 9 ψήφους υπέρ και 5 κατά.