Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΚΕ για νεολαία
Να κερδίσουμε τις νεανικές συνειδήσεις

Στην ομιλία του, ο Γ. Μαρίνος τόνισε: «Για τη συγκρότηση του Μετώπου των λαϊκών δυνάμεων, για την ισχυροποίησή του και την πάλη για την εξουσία, είναι πολύτιμη και καθοριστική η συμβολή της εργαζόμενης και της σπουδάζουσας νεολαίας. Και είναι καθήκον αυτής της στιγμής η ενδυνάμωση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών χαρακτηριστικών της πάλης της, του αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική». Και ευθύς αμέσως, με ιδιαίτερη έμφαση, πρόσθεσε πως είναι επιτακτικό καθήκον, υποχρέωση, να κατανοηθεί ότι την πρώτη ευθύνη για τη δουλιά στη νεολαία την έχει το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης. Οπως εξήγησε, έτσι θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί και η δουλιά της ΚΝΕ.

Ενδεικτικό της επίθεσης που δέχονται οι νέοι είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, στις αρχές της δεκαετίας του '90, που πραγματοποιήθηκε η ανατροπή βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ισχυρότερο χτύπημα δόθηκε στους νέους και τις νέες. Η ΝΔ τους διαχώρισε από τους παλαιούς εργαζόμενους, αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και γι' αυτούς που ασφαλίστηκαν μετά το 1992 ισχύει συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε το διαχωρισμό και συνέχισε με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Η «εναλλακτική» λύση που προτείνει το σύστημα είναι ακόμη μεγαλύτερη χειροτέρευση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων. Μεγαλύτερη αύξηση του ορίου ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, η ιδιωτικοποίηση. Και πρώτος στόχος και πάλι οι νέοι εργαζόμενοι.

Ουσιαστικός ήταν ο προβληματισμός, που αναπτύχθηκε τόσο μέσα από τις ερωτήσεις, αλλά και μέσα από τις παρεμβάσεις που έγιναν. Σημειώθηκε η ανάγκη να αναδειχτούν πιο αποτελεσματικά οι αιτίες που στερούν στους νέους το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, που τους αναγκάζουν κάτω από την απειλή της ανεργίας να στραφούν στα νέα «επαγγέλματα», που δημιούργησε το σύστημα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του, όπως, π.χ., του μισθοφορικού στρατού. Αναδείχτηκε πως η δράση των κομμουνιστών για τα καθημερινά μεγάλα ή μικρά προβλήματα, στο συνδικάτο, στη γειτονιά, στο πανεπιστήμιο, παντού, πρέπει να δένεται με την προσπάθεια να κερδηθούν συνειδήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ