Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΚΕ για νεολαία
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να διαμορφωθεί κλίμα αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια

Σε πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση του Κόμματος, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη νεολαία

Τη συμβολή που μπορεί και χρειάζεται να έχει ο επιστημονικός κόσμος, στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ να προσεγγίσει πιο επισταμένα τα ζητήματα της νεολαίας και να ανοίξει μια νέα σελίδα στη δράση του γι' αυτά, ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το απόγευμα σε συγκέντρωση πανεπιστημιακών, στην Αθήνα. Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους και τη σημασία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιεί το Κόμμα την επόμενη βδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως «μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του ΚΚΕ τα τελευταία 15 χρόνια».

Παρουσιάζοντας τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Συνδιάσκεψη, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τη ζωή και τη διαμόρφωση της συνείδησης της νέας γενιάς τα τελευταία 15 χρόνια, στην υποχώρηση του κινήματος, την επίθεση του ιμπεριαλισμού που έχει ως πρώτα θύματα τους νέους και τους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της συνείδησης της νέας γενιάς, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα την εργασία και τη μόρφωση. Εξήγησε ότι το ΚΚΕ εκτιμά το ζήτημα της νεολαίας - πέρα από τα κοινά ηλικιακά χαρακτηριστικά - κυρίως από την πλευρά της κοινωνικοταξικής διάρθρωσης και με το δεδομένο ότι η πλειοψηφία της νεολαίας είτε ως καταγωγή είτε ως θέση στην παραγωγή ανήκει ή προσεγγίζει την εργατική τάξη.

Το ΚΚΕ να απευθυνθεί άμεσα στη νέα γενιά


Η Αλ. Παπαρήγα επικεντρώθηκε στην ευθύνη και τη δράση του ΚΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θέλει να αναπτύξει άμεση δουλιά επικοινωνίας με τη νεολαία, από κοινού βεβαίως με την ΚΝΕ. Η επικοινωνία αυτή θα πρέπει να είναι καλά επεξεργασμένη, με βάση την ψυχολογία της νεολαίας, αλλά και τα ενδιαφέροντά της και την πείρα της, να είναι «μια συστηματική μόνιμη δραστηριότητα γύρω από θέματα κοσμοθεωρίας, ιδεολογίας, πολιτικής, αξιών, που αγκαλιάζουν και το βασικό πυρήνα της στρατηγικής του Κόμματος και την πάλη για το σοσιαλισμό, την οικοδόμηση του Μετώπου, αλλά επεκτείνονται και σε πολλά άλλα θέματα: Την αξία της μόρφωσης, τα ζητήματα των σχέσεων των δύο φύλων, τα ζητήματα του πολιτισμού, της πολιτιστικής ανάπτυξης, τη σημασία του αθλητισμού, τα ζητήματα των ναρκωτικών... Θεωρούμε, δηλαδή, ότι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση, η νεολαία από πρώτο χέρι να γνωρίζει τι λέει το ΚΚΕ κι, αν θέλετε, ένα μέρος της θα διαφωνεί, αλλά από την άλλη, θα ανοίγουμε άμεσο διάλογο κι όχι μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη άλλων μηχανισμών που εμφανίζουν όπως θέλουν τις θέσεις του Κόμματος», εξήγησε.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά - και εδώ ζητούμε τη βοήθεια επιστημόνων, ανθρώπων που έχουν στα παιδαγωγικά ζητήματα ειδική πείρα - ότι η επικοινωνία με τη νεολαία δεν μπορεί να γίνεται με τους όρους γενικώς όπως γίνεται με τον υπόλοιπο λαό. Η επικοινωνία με τη νεολαία πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που να συνδέει την ιδεολογία, την πολιτική με τον πολιτισμό, πρέπει να ταιριάζει στη νεολαία, όχι για να την παραπλανήσουμε, να την κοροϊδέψουμε και να την κερδίσουμε με κόλπα και φιγούρες, αλλά γιατί καταλαβαίνουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να επεξεργαστούμε πιο πλούσια τις θέσεις και τις ιδέες μας στο διάλογο με τη νεολαία», είπε και πρόσθεσε σκέψεις για πολλαπλασιασμό των εκδόσεων του Κόμματος, για χώρο και χρόνο που πρέπει να δοθεί στη νεολαία από τα κομματικά μέσα ενημέρωσης.

Μέτωπο ιδεολογικό μέσα στα πανεπιστήμια

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Μας ενδιαφέρει να ενισχυθεί το μορφωτικό ρεύμα μέσα στο Κόμμα και ιδιαίτερα στην ΚΝΕ. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Τα νέα παιδιά βρίσκονται στο θρανίο και το θρανίο σήμερα, δυστυχώς, με τις λεγόμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις οδηγεί, κατά τη γνώμη μας, σε μια υποβαθμισμένη μόρφωση. Είναι σύνθετη η θέση μας, γιατί πρέπει ιδιαίτερα για τα πιο μικρά παιδιά να μην κλονίσουμε τη διάθεση να διαβάζουν και να μορφώνονται, απαξιώνοντας με την κριτική μας αυτό που γίνεται. Μας ενδιαφέρει η νεολαία να αναζητήσει τη μόρφωση - θα πάρει τη μόρφωση που δυστυχώς υπάρχει σήμερα - αλλά από την άλλη μεριά θα πρέπει να αναπτύξει κριτική σκέψη, να έρχεται σε επαφή με περισσότερα ρεύματα και απόψεις και να αναζητεί την αλήθεια, μπορεί να μη συμπίπτει πάντα με τη δική μας, αλλά να έχει μια τέτοια αναζήτηση.

Και ζητάμε ακριβώς τη βοήθεια πανεπιστημιακών, γενικότερα εκπαιδευτικών, να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια του Κόμματος, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα με τις δικές μας θέσεις. Θεωρούμε ότι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, ξεκινώντας από τους νηπιαγωγούς μέχρι τους καθηγητές πανεπιστημίου, χρειάζεται να αντισταθούν. Πέρα από αυτό που συντελείται στην Παιδεία και το ξέρουν (ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση, χορηγίες, έρευνες για τις πολυεθνικές και το ΝΑΤΟ) να διαμορφώσουν ένα κλίμα αντίστασης μέσα στο πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να μη μετατραπεί η μόρφωση σε κατάρτιση και "μονομπλόκ" οι φοιτητές να υφίστανται κυριολεκτικά μια πλύση εγκεφάλου. Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν είναι δυνατόν ο μαρξισμός να κυριαρχήσει, να διαδίδεται όπως εμείς θα θέλαμε σαν επιστήμη και μεθοδολογία, αλλά θεωρούμε ότι οι προοδευτικοί άνθρωποι, εκτός από τους κομμουνιστές, πρέπει να συμβάλουν, ώστε στα πανεπιστήμια να υπάρχει μια αναμέτρηση ιδεών που, βέβαια, θέλει επεξεργασία, γιατί δεν μπορεί η αναμέτρηση των ιδεών να γίνεται με τους όρους του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρέπει να 'ναι μια αναμέτρηση που προσελκύει τους νέους στη μόρφωση και στη γνώση και να ανοιχτεί μέτωπο ιδεολογικό».

Για το ρόλο του κινήματος και τη θέση της νεολαίας στο Μέτωπο

Παράλληλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Σήμερα δεν πρέπει να υπάρξει οργανωμένο κίνημα, μαζικό, που να μην προτάξει στην πάλη του τα προβλήματα της νεολαίας, που να μην εμπλουτίσει τη δράση του με τέτοιες μορφές και περιεχόμενο που προσελκύουν τη νεολαία στην οργανωμένη συμμετοχή, αναπτύσσουν την πρωτοβουλία της. Δυστυχώς, σήμερα - και εκεί που εμείς έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάζουμε με τις προτάσεις μας - υπολείπεται πάρα πολύ η δράση για τη νεολαία. Ας το πούμε καθαρά: Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παλέψει για τα προβλήματα της νεολαίας, ως προβλήματα των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, ως νέους εργαζόμενους στο χώρο και μάλιστα πρέπει να υπάρχει συντονισμός όλων των κινημάτων και για τα προβλήματα της νεολαίας, όπως και συντονισμός όλων των τμημάτων των νέων - είτε δουλεύουν, είτε σπουδάζουν - πάνω στα κοινά τους προβλήματα». Πρόσθεσε την ανάγκη να ενθαρρυνθούν διάφορες πρωτόβουλες μορφές συνάντησης των νέων, που μπορεί να μην είναι η τυπική οργανωμένη μορφή ενός μαζικού φορέα, όπως είπε «πρέπει στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές να ανθίσει η πρωτοβουλία και η συμμετοχή των νέων. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με τις ιδέες και τις προτάσεις. Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθεί ένα κλίμα και μια έμπνευση στους νέους, γύρω από διάφορα θέματα που θα βοηθήσουν στην αλληλεγγύη μεταξύ τους και κυρίως στο να γίνουν πιο αγωνιστικοί».

Αναφέρθηκε ακόμα αναλυτικά στο στόχο της Συνδιάσκεψης για ουσιαστική στήριξη του Κόμματος προς την ΚΝΕ, ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική στην προσέγγιση και την πάλη για τα προβλήματα της νεολαίας, αλλά και για να καλλιεργηθεί στις γραμμές της ΚΝΕ ένα μορφωτικό πολιτικό πολιτιστικό ρεύμα. «Η ΚΝΕ είναι σήμερα σε θέση, από τη φύση της αλλά και από τη δράση της, να εκφράσει τα συμφέροντα, να συσπειρώσει πολύ περισσότερες νεολαιίστικες δυνάμεις, νεολαίους που δεν είναι κομμουνιστές, γιατί αυτή τη στιγμή είναι η Νεολαία εκείνη που μπορεί ακριβώς να δώσει ένα ενιαίο νόημα και σκοπό στον αγώνα των παιδιών που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργαζόμενου λαού», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «βλέπει τη συγκρότηση του Μετώπου και της συμμαχίας και σαν υπόθεση του ίδιου του νεολαιίστικου κινήματος. Για μας, όπως ξέρετε, η συμμαχία δεν είναι μια υπόθεση κομμάτων, είναι και πολιτικών δυνάμεων βεβαίως, αλλά μέσα σε αυτή τη συμμαχία εκφράζονται και μετέχουν κινήματα και εμείς βλέπουμε το νεολαιίστικο κίνημα, το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του, να γίνεται παράγοντας σύστασης του Μετώπου».

Τέλος, αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος του κειμένου των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, όπου παρατίθεται ένα πλαίσιο για την ευρύτερη συσπείρωση των νέων ανθρώπων με διεκδικήσεις και στόχους πάλης. Απευθυνόμενη στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ζήτησε και σε αυτόν τον τομέα τη συμβολή τους, τις επεξεργασίες και τις παρατηρήσεις τους, είτε για να ενσωματωθούν στο πλαίσιο είτε για περαιτέρω επεξεργασία στην πορεία. Γιατί, όπως είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η νεολαία σήμερα, πέρα από τις γενικές θέσεις, τις αξίες και τους άξονες, πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει και με συγκεκριμένα αιτήματα. Σε αυτό το έδαφος διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για κοσμοθεωρητικούς προσανατολισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ