Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση νόμου για χωρισμό κράτους - Εκκλησίας

Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων πολιτείας και Εκκλησίας, τις θρησκευτικές ενώσεις και την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας, παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η πρόταση νόμου είναι στην κατεύθυνση του σταδιακού διαχωρισμού του κράτους από την Εκκλησία.

Την πρόταση ανέπτυξαν ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ν. Αλιβιζάτος και Γ. Κτιστάκις, ενώ στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο καθηγητής Γ. Κουμάντος. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος και αφορά τη νομική προσωπικότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Ελλάδας, την εκκλησιαστική περιουσία, την ελευθερία της λατρείας, την εγκύκλια εκπαίδευση - μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, τις εκκλησιαστικές σχολές, τον προσηλυτισμό και λοιπές ποινικές ρυθμίσεις, το θρησκευτικό όρκο, την αποτέφρωση των νεκρών και την «πολιτική κηδεία».

Στην τοποθέτησή του, ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το θέμα του χωρισμού του κράτους από την Εκκλησία είναι υπερώριμο. Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για το θέμα αυτό από την ίδρυσή του και πάντα επιδίωκε να μην υπάρχει διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις. Ανέφερε πως το ΚΚΕ πάντοτε σεβόταν τους θρησκευόμενους, απαιτώντας αμοιβαίο σεβασμό απέναντι στην κοσμοθεωρία του.

Εκτίμησε ότι με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση του διαχωρισμού, ενώ η ηγεσία της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας θα συνεχίσει να βάζει εμπόδια σε μια τέτοια προοπτική. Πρόσθεσε δε ότι οι προτάσεις που τέθηκαν για συζήτηση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και κωδικοποιημένες και το ΚΚΕ βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με το σύνολο σχεδόν των προτάσεων που παρουσιάστηκαν χτες, ενώ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να προωθηθεί η υπόθεση του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Χριστόπουλος και παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές Ν. Γεωργιάδης, Ε. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης και Σ. Μάνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες σκέψεις σχετικά με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας(2016-10-29 00:00:00.0)
Ωριμη ανάγκη η κατοχύρωση της ελευθερίας συνείδησης(2005-12-04 00:00:00.0)
Κατοχύρωση της ελευθερίας συνείδησης(2005-12-02 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αναγκαιότητα διαχωρισμού Εκκλησίας - κράτους(2001-08-30 00:00:00.0)
«Συναινετικό διαζύγιο» Κράτους - Εκκλησίας(2000-11-07 00:00:00.0)
Ο «γόρδιος δεσμός» εκκλησίας - κράτους(2000-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ