Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η καμπάνα χτυπά για όλους

Ο «Ρ» αποκάλυψε χτες ότι η χαφιεδομηχανή που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Ενωση», η υπερεθνική αστυνομία της, η Γιουροπόλ, οι ΗΠΑ και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εδώ και χρόνια, έστησαν και λειτουργούν ένα δίκτυο παρακολούθησης Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ετσι ΕΕ και ΗΠΑ που σε άλλα ζητήματα, και στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν «σφαίρες επιρροής», αγορές και ενεργειακούς πόρους, συνεννοούνται μια χαρά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και των διεκδικήσεών του.

Μαζί, λοιπόν, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον καταγράφουν τα πολιτικά «πιστεύω» των «υπηκόων» τους, την κατάσταση της υγείας τους, ακόμα και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Οι δύο σχετικές συμφωνίες, που υπέγραψαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το 2001 και το 2002, τους λύνουν νομότυπα τα χέρια, ώστε να καταπατούν βάναυσα κάθε ανθρώπινο δικαίωμα σε ό,τι αφορά στην προστασία της προσωπικότητας και των ατομικών επιλογών. Φυσικά, οι παρακολουθήσεις και η ανταλλαγή ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού των «στοιχείων» που συλλέγονται, δεν περιορίζονται στους «υπόπτους» για «τρομοκρατία». Η πιο πρόσφατη φρασεολογία του Λευκού Οίκου περί ριζοσπαστισμού που γεννά τρομοκρατία και η αποδοχή της θεώρησης αυτής από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι στο μάτι των κατασταλτικών μηχανισμών μπαίνει οποιοσδήποτε αμφισβητεί τη «νέα τάξη», τον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Επιπλέον, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις προαναφερόμενες δύο συμφωνίες. Εγιναν και γίνονται συνεχώς τέτοια βήματα της ΕΕ στον αντιδραστικό της κατήφορο. Π.χ. η υιοθέτηση του διαβόητου Προγράμματος της Χάγης από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, οι «ευρωτρομονόμοι», ο διαρκής «εκσυγχρονισμός» τους, ώστε να χτυπούν όλο και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, οι κάμερες παρακολούθησης, η λήψη πλάνων από πορείες και διαδηλώσεις, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης ή οι συμφωνίες «συνεργασίας» που κατά καιρούς υπέγραψε η Γιουροπόλ, για ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων με άλλες χώρες και οργανισμούς. Και οπωσδήποτε η συμφωνία για σύλληψη και έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, αν το ζητήσουν οι Αμερικανοί, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με τον Ιρλανδό αγωνιστή Σιν Γκάρλαντ, Πρόεδρο του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας, που τους ενόχλησε για τους μακρόχρονους αντιιμπεριαλιστικούς, φιλειρηνικούς, δημοκρατικούς του αγώνες.

Τα παραπάνω μας αφορούν όλους. Στο στόχαστρο των μηχανισμών καταστολής και άρα των πολιτικών δυνάμεων που τους στήνουν και τους ελέγχουν, μπαίνει όποιος διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο, αυξήσεις, μισθούς και συντάξεις της προκοπής, ποιοτικό δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας. Οποιος ζητά έστω και αυτό το λίγο από τα πολλά που του κλέβει καθημερινά η ολιγαρχία. Και, κυρίως, όποιος βαδίζει στο δρόμο της αμφισβήτησης του σημερινού καθεστώτος, όποιος ονειρεύεται και παλεύει για τη ριζική αλλαγή του. Εξ ου και η διόγκωση καθημερινά των μηχανισμών παρακολούθησης, ώστε να μπορούν να ελέγχουν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια πληθυσμού. Εξ ου και η διεύρυνση του όρου «τρομοκρατία», που σαν «λάστιχο» έφτασε να αφορά πλειάδα μορφών του συνδικαλιστικού αγώνα. Η μόνη απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι η ευαισθητοποίηση και η δραστηριοποίηση κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Η μαζική και οργανωμένη αντίστασή τους, ώστε τούτη η «καμπάνα» να πάψει να σημαίνει θλιβερά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ