Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο «στόχαστρο» τα ΜΜΕ

Η επιχείρηση χειραγώγησης του Τύπου περιλαμβάνει, από τη μια, ενεργοποίηση της φάμπρικας των εκφοβιστικών αγωγών και, από την άλλη, τα νομοσχέδια για το «βασικό μέτοχο» και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, με στόχο τον προσεταιρισμό των μεγαλοεκδοτών

Στο στόχαστρο βάζει τον Τύπο η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας, μέσω της φάμπρικας των αγωγών που ξεκίνησε, την αποτροπή των «αποκαλύψεων», την εξουδετέρωση της κριτικής και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων.

Η άλλη όψη της απόπειρας χειραγώγησης του Τύπου και «ενσωμάτωσης» των ΜΜΕ στους κομματικο-πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης, είναι η διαρκής προσπάθεια για «προσεταιρισμό» των μεγαλοεκδοτών, πράγμα που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στα «υπό κατάρτιση» νομοσχέδια για «το βασικό μέτοχο» και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, καθώς και με την αδειοδότησή τους.

Η βιομηχανία αγωγών κατά του Τύπου, που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα, δε φαίνεται να είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται σε μια οργανωμένη επιχείρηση του Μ. Μαξίμου, που αποσκοπεί στην αναχαίτιση της φθοράς και την «προστασία της εικόνας» της κυβέρνησης.

Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση δε βρίσκεται σε καμία αντιπαράθεση με τους δημοσιογράφους και ότι οι αγωγές υπουργών κατά ΜΜΕ είναι προσωπική υπόθεση του καθένα, χωρίς φυσικά να πείσει.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει το οτιδήποτε εναντίον του οποιουδήποτε δημοσιογράφου ή του οποιουδήποτε ΜΜΕ», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, αποκηρύσσοντας την άποψη ότι ο ίδιος έδωσε το «πράσινο φως» στην όλη επιχείρηση, γιατί «δεν είναι θέμα ανοίγματος ενός φωτός, όπως είπατε εσείς, για να ασκήσει κάποιος ένα νόμιμο δικαίωμα. Αλίμονο!».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος άφησε να διαφανεί μια γενικότερη αυταρχική σκλήρυνση και αντιδραστική οπισθόδρομηση της κυβέρνησης, αξιώνοντας «τυφλή» εφαρμογή των νόμων. Ο Θ. Ρουσόπουλος, επαναλαμβάνοντας το γνωστό σλόγκαν των αρχαίων Ρωμαίων «σκληρός νόμος, αλλά νόμος», χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη Δημοκρατία να συζητείται, αν πρέπει ή δεν πρέπει να τηρούνται οι νόμοι! Σε ό,τι αφορά το αίτημα για απόσυρση της τυποκτόνας διάταξης για τις αγωγές κατά του Τύπου, ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί, επικαλούμενος ότι πρώτα θα ακούσει τα επιχειρήματα των φορέων και μετά θα αποφασίσει «εάν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή ή όχι».

Τις τελευταίες μέρες, δύο τουλάχιστον υπουργοί της κυβέρνησης (Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας) και ένας υφυπουργός (Αμυνας) έχουν απειλήσει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά εφημερίδων, δημοσιογράφων και των ΜΜΕ για τις «άδικες επιθέσεις που δέχονται». Ο Θ. Ρουσόπουλος κάλυψε και τον Μ. Κεφαλογιάννη και τον Α. Ρεγκούζα, που ήδη προσέφυγαν σε αγωγές: «Εκανε κάτι παράνομο; Θα του στερήσει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, που έχει αναλάβει ειδική αποστολή στην όλη επιχείρηση, παρουσίασε με κομψό τρόπο τι είναι αυτό που ενοχλεί το κυβέρνηση σε σχέση με τα ΜΜΕ: «Πολλές φορές ορισμένα ζητήματα δεν παρουσιάζονται ή δεν αξιολογούνται, αλλά είναι προσωπική εκτίμηση αυτή, ο καθένας κάνει τη δική του αξιολόγηση, πολλές φορές δεν πιέζεται και το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μεϊμαράκης στον «9,83».

  • Για «συντονισμένες αντιδράσεις» από υπουργούς της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση μηνύσεων ή αγωγών εναντίον δημοσιογράφων, έκανε λόγο χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται, παρότι «ο κ. Ρουσόπουλος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν έχει δώσει κανένα τέτοιο "πράσινο φως" ο ίδιος ή η κυβέρνηση».
  • «Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου η καταγραφή, ο σχολιασμός της επικαιρότητας, αλλά και η κριτική για ζητήματα του δημόσιου βίου. Ουδείς έχει το δικαίωμα να εμπλέκει τη δημοσιογραφική λειτουργία σε πολιτικούς σχεδιασμούς, κομματικές επιδιώξεις και σε επιλογές της επιχειρηματικής κοινότητας». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), στην οποία επισημαίνεται, ταυτόχρονα, ότι είναι τεράστια η ευθύνη της ιδιοκτησίας των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ για το τελικό προϊόν της ενημέρωσης, χωρίς να παραβλέπονται και οι ευθύνες που έχουν όσοι δημοσιογράφοι παίρνουν μέρος στη διαδικασία αυτή με επιλογές που δε συνάδουν με τη δεοντολογία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ