Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Το 1997 δε θ' αλλάξει τίποτε"!

Κυνική δήλωση του Γ. Παπαντωνίου προς τους συνταξιούχους, που επιχείρησε να εμφανιστεί και ως "παραβάτης" των αντιασφαλιστικών νόμων, τους οποίους ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

"Το 1997 δε θ' αλλάξει τίποτα".

Μ' αυτό τον κυνικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου έκλεισε τη χτεσινή συνομιλία του με την οχταμελή αντιπροσωπεία συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, του ΝΑΤ και των Τραπεζών μετά τη μεγαλειώδη πορεία τους στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όχι μόνο αυτό: Ο υπουργός εμφανίστηκε και "αλληλέγγυος" με τις καταγγελίες των συνταξιούχων ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Και επιχείρησε να δρέψει και αγωνιστικές δάφνες υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του τους "παραβίασε" τρεις φορές: Το Μάρτη του 1995 όταν έδωσε την εφάπαξ ενίσχυση της μισής σύνταξης μετά το ξύλο απ' τα ΜΑΤ έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου - αλλά ξέχασε να πει ότι και αυτό το κόστος το επωμίστηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τη δεύτερη με την εισοδηματική πολιτική του 1996 που έδωσε αυξήσεις πάνω απ' την εισοδηματική πολιτική (2,5%+2,5%) - αλλά ξέχασε να πει ότι το 3,5%+3,5% ήταν μόνο για συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών. Και η τρίτη παραβίαση ήταν η χορήγηση των διαβόητων ΕΚΑΣ που δεν τα πήραν ούτε οι μισοί απ' τους 384.000 συνταξιούχους, στους οποίους τα υποσχέθηκε αρχικά η κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε ότι για το 1997 το κόστος των ΕΚΑΣ θακαλυφθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απ' τις απαντήσεις του υπουργού διαφάνηκε ότι το κόστος για το 1996 θα το επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. "Το 1996, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ίσως δημιουργήθηκε ένα ταμιακό πρόβλημα καλύψεως διότι δεν υπήρχε γραμμή στον προϋπολογισμό και κάναμε κάποιους χειρισμούς με το ΙΚΑ, ενισχύσαμε το ΙΚΑ παραπάνω απ' ό,τι είχαμε προβλέψει για να μπορέσει να καταβάλει το ΕΚΑΣ τους μήνες αυτούς του 1996". Ηδη το ΙΚΑ τροποποίησε τον προϋπολογισμό του για να καλύψει το κόστος των 13 δισ. που στοίχισαν τα ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των ΕΚΑΣ, οι οποίες περιλαμβάνουν και άλλα εισοδηματικά κριτήρια πέραν των συντάξεων. Μάλιστα χρησιμοποίησε και έναν ανοίκειο - για την τρίτη ηλικία - χαρακτηρισμό, περί "ασυλικής μεταχείρισης". "Οποιος, είπε, έχει μια χαμηλή σύνταξη, αλλά έχει και μια δεύτερη σύνταξη ή ένα άλλο εισόδημα, δεν έχει ασυλικής - ας το πω έτσι - μεταχείρισης από την πολιτεία και δεν μπορεί να έχει, διότι τότε θα ανοίξουμε πάρα πολύ τον κύκλο και το συγκεκριμένο ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε θα κατανεμηθεί σε πολύ περισσότερους ανθρώπους και θα κατέλθει σε πολύ μικρότερη ενίσχυση".

Ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι το 1997 θα υπάρξει τιμαριθμοποίηση των συντάξεων, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Κι ενώ δεν εξήγησε στους ίδιους τους συνταξιούχους ποια θα είναι αυτή η τιμαριθμοποίηση, αργά το βράδυ έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορίες ότι από 1.1.1997 θα δοθεί διορθωτικό ποσό 3% και αύξηση 2,5% και από 1.7.1997 αύξηση 2,5%. Πρόκειται για φαλκίδευση και αυτής της τιμαριθμοποίησης, όπως την προσδιορίζει η ίδια η κυβέρνηση.

Το βασικό αίτημα των συνταξιούχων για τη διαμόρφωση των κατώτερων συντάξεων στα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη και στο 80% του μισθού των ενεργεία εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υπουργός τα παρέπεμψε στις καλένδες του "ευρέος διαλόγου" για το ασφαλιστικό που θα αρχίσει το 1997. Ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι μέσα από αυτόν το διάλογο θα αναμορφωθούν "ριζικά και ουσιαστικά οι ασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και θα διασφαλίζονται δυο πράγματα": Η ισότητα και η δικαιοσύνη του συστήματος ώστε "να μην υπάρχουν συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων" και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο σύνολό του "γιατί γνωρίζετε ότι ο κόσμος ζει περισσότερο και η σχέση ασφαλισμένων με εργαζομένους επιδεινώνεται" (! )

"Καταλαβαίνω ότι εμμένετε στα επιδόματα αυτά, τα ΕΚΑΣ", συμπέρανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που ήταν κατηγορηματικός: "Εμμένουμε στην πολιτική μας". Ο Δ. Μαυροδόγλου ανταπάντησε: "Κι εμείς εμμένουμε στα αιτήματά μας, στην επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με 20 ΗΑΕ. Τα ΕΚΑΣ τα παίρνουν ένας στους πέντε συνταξιούχους. Οι προϋποθέσεις είναι πολύ σκληρές".

"Μας εμπαίζετε", του φώναξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "με τα φιλοδωρήματα των ΕΚΑΣ δε λύνονται τα προβλήματα".

Ο Δ. Μαυροδόγλου κατήγγειλε την αρνητική στάση του Γ. Παπαντωνίου και κατέληξε: "Υστερα από αυτή εδώ τη συνάντηση δε μένει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες που σίγουρα θα είναι πιο δυναμικοί και πιο σκληροί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα για την ΟΝΕ!(1998-11-10 00:00:00.0)
Οι συνταξιούχοι τιμωρούν το δικομματισμό(1996-09-13 00:00:00.0)
"Δώστε φωνή στη φωνή σας"(1996-09-10 00:00:00.0)
Μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων(1996-06-06 00:00:00.0)
"Θα δούμε, θα δούμε" για τις συντάξεις(1996-06-01 00:00:00.0)
ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ "ΘΑ" για τις συντάξεις πείνας(1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ