Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βούιξε" όλη η Ελλάδα

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι χτεσινές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, η έκφραση της ενωτικής αγωνιστικής διάθεσης και η πλατιά αλληλεγγύη

Στάθηκαν πάλι εκεί. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα και φώναξαν, διαμαρτυρήθηκαν, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Οι συνταξιούχοι γέμισαν, για ακόμα μια φορά, την πλατεία Κάνιγγος και τους δρόμους της Αθήνας. Η κινητοποίησή τους είχε παλμό και αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα. Μπήκαν μπροστάρηδες στην αντεπίθεση, για να σταθούν φραγμός στην επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Βροντοφώναξαν και έστειλαν το μήνυμα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη".Οι απόμαχοι της δουλιάς γνωρίζουν καλά ότι η πάλη είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το σύνθημα δόθηκε και οι συνταξιούχοι βγήκαν στο δρόμο, η πορεία είχε προορισμό το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Μπροστά στάθηκε το πανό, εμπνευσμένο από λόγια του υπουργού Γ. Παπαντωνίου."Κόψτε το λαιμό σας. Να μας δώσετε πίσω τα κλεμμένα".Βγαίνοντας από την οδό Χαλκοκονδύλη και μπαίνοντας στην Πατησίων οι συνταξιούχοι έστειλαν κάλεσμα στον κόσμο και στους νέους να τους ακολουθήσουν.

Λίγα μέτρα πιο κει, το πρώτο σύνθημα δόνησε την ατμόσφαιρα: "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη. Φορτώνει και άλλα βάρη στου λαού την πλάτη", ένα σύνθημα που αφιερώθηκε στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον εκσυγχρονισμό που προωθεί σε βάρος του λαού. Η "είσοδος" των συνταξιούχων στην οδό Σταδίου έγινε κάτω από τα χειροκροτήματα των περαστικών. Φτάνοντας ο κύριος όγκος της πορείας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Σταδίου, οι συνταξιούχοι φώναξαν: "Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε. Αίσχος και ντροπή σε σας που κυβερνάτε".

Η πορεία έφτασε έξω από υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στις 11.30, και αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ανέβηκε για να συναντήσει τον υπουργό. Ο κόσμος που παρέμεινε κάτω δε σταμάτησε με τα συνθήματά του να στέλνει μηνύματα αγώνα: "Εμπρός συνταξιούχοι ψηλά το κεφάλι, το δίκιο μας θα πάρουμε με αντίσταση και πάλη". Η πορεία και η αναμονή για παραπάνω από μια ώρα έξω από το υπουργείο λύγισε έναν διαδηλωτή, που λιποθύμησε. Οι υπόλοιποι, όμως, βρήκαν αμέσως το σύνθημα, για να πάρουν κουράγιο: "Τα χρόνια κι αν περάσανε κι αν γέρασε η καρδιά, εμείς θα αγωνιζόμαστε σαν να 'μαστε παιδιά".

Η έξοδος της επιτροπής από το υπουργείο και η ενημέρωση από τον Δ. Μαυροδόγλου,ότι ο υπουργός δεν ενέδωσε σε κανένα αίτημά τους, βρήκε τον κόσμο να αποδοκιμάζει, φωνάζοντας αίσχος.

Με τους απολυμένους της GOOD YEAR

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των συνταξιούχων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας στη χτεσινή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Συμμετείχαν 20 συνταξιουχικά σωματεία από όλους τους νομούς της περιφέρειας, ενώ δεκάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης από εργατικά σωματεία και φορείς. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ που αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή να στεγάσει την αγανάκτηση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΣΕΑ Γ. Ραφαηλίδης επανέλαβε τα αδιαπραγμάτευτα αιτήματα των συνταξιούχων και προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα βρεθεί προ εκπλήξεων από την αγωνιστικότητα και το δυναμισμό των κινητοποιήσεών τους. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι των συνταξιούχων σχεδόν από όλους τους νομούς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκ μέρους του ΚΚΕ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπήςτου, Γ. Κατσαρός, ο οποίος τόνισε πως στην Ελλάδα σήμερα οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων είναι πρωτοπόρες και εκφράζουν με τον πιο δυναμικό τρόπο την αγανάκτηση των χιλιάδων συνταξιούχων, που αντιπαλεύουν την πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης, που επιβάλλει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης που αυτή τη φορά δεν κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου έχουν κατασκηνώσει οι απολυμένοι της GOOD YEAR. Συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν με τους συνταξιούχους και τους άνεργους εργάτες, με διαφορά λίγων λεπτών, ενώθηκαν στον ίδιο χώρο και οι φοιτητές της Πληροφορικής, που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία. "Με αγώνες καταχτάμε τα δικαιώματά μας". Ηταν το σύνθημα που ακούστηκε από όλους. "Είμαστε εδώ", τόνισε ο Γιώργος Ραφαηλίδης εκ μέρους της ΣΕΑ των συνταξιούχων, "να εκφράσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας σε σας τους απολυμένους εργαζόμενους, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και θα είμαστε δίπλα σας, όπως σε κάθε αγώνα της εργατικής τάξης".

Μνήμες καπνεργατικώναγώνων στην Καβάλα Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία συνταξιούχων μετά τη μεταπολίτευση έγινε χτες στην Καβάλα.

Από νωρίς άρχισαν να καταφτάνουν, με πούλμαν και ΙΧ, συνταξιούχοι απ' τονΕβρο μέχρι τη Νιγρίτα Σερρών και συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.000 συνταξιούχοι. Ηρθαν απ' τη Χρυσούπολη, την Ελευθερούπολη και την Καλλιράχη της Θάσου. Γέμισε η αίθουσα και οι γύρω χώροι του Εργατικού Κέντρου Καβάλλας.

Ηταν τέτοιος ο αγωνιστικός παλμός, που, σε κάποιους συνταξιούχους, οι μνήμες γύρισαν πολύ πίσω: Στους ηρωικούς αγώνες των καπνεργατών της Καβάλας. Την ομιλία του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καβάλας Γρ. Μπαχάρη συνόδευαν αγωνιστικά μηνύματα. Ο Γρ. Μπαχάρης κάλεσε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς καμιά ταλάντευση και με τη συμπαράσταση και άλλων φορέων της περιοχής, να συνεχίσουν πιο δυναμικά, αποφασιστικά και αγωνιστικά το δίκιο και ιερό αγώνα, μέχρι να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων Ξάνθης, Δράμας, Σερρών και του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ Καβάλας, του ΤΕΒΕ Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Σερρών και Νιγρίτας. Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης η Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών Εβρου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Δ. Ζαχαριάδης.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία και εικοσιπενταμελής αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα στο Νομάρχη.

Θεσσαλικό πάθος

Εκατοντάδες απόμαχοι της δουλιάς, από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας κατέκλυσαν χτες στις 11 π.μ. την αίθουσα και τους έξω χώρους του κινηματοθεάτρου "Γαλαξίας" στη Λάρισα.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γ. Μπακλαβάς,πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων από όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας. Οι ομιλητές επιτέθηκαν με δριμύτητα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις,κατηγορώντας την ότι εφαρμόζει δουλικά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες οδηγούν στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στον κοινωνικό αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και εργαζομένων και φέρνουν μαύρες μέρες στο λαό μας. Οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι, παρά τα γηρατειά τους, θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, πραγματοποίησαν μεγάλη και δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και συναντήθηκαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή του νομού, στον οποίο παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους.

Μαχητική πορεία στα Γιάννενα

Η μεγάλη συμμετοχή και η μαχητική πορεία των συνταξιούχων της Ηπείρου στα Γιάννενα ήταν το σημαντικότερο, χτες, γεγονός στην περιοχή.

Στο Εργατικό Κέντρο της πόλης - εκτός απ' τους Γιαννιώτες - συγκεντρώθηκαν συνταξιούχοι απ' την Αρτα, την Πρέβεζα, την Αρτα και την Ηγουμενίτσα. Εκ μέρους της ΣΕΑ Ιωαννίνων μίλησαν ο Κ. Μανώλης (ΙΚΑ), Γ. Παπαπέτρου (ΤΕΒΕ) και Αντ. Αντωνίου (ΤΣΑ), καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων απ' τις άλλες πόλεις.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στη συγκέντρωση ο βουλευτής Ιωαννίνων του Απ. Τασούλας, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωπος των επαγγελματοβιοτεχνών και του Επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια έγινε πορεία προς τη νομαρχία και την περιφέρεια της Ηπείρου και παραδόθηκαν ψηφίσματα στο νομάρχη και στο περιφερειάρχη.

Ενωτικό μήνυμααπ' την Πάτρα Με συμμετοχή 1.000 συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΝΑΤ και του Δημοσίου έγινε η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα. Εκτός απ' τους συνταξιούχους της Αχαϊας πήραν μέρος και επιτροπές απ' το Αγρίνιο, τη Ναύπακτο, τον Πύργο, το Αίγιο, το Ξυλόκαστρο και την Καλαμάτα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κ. Βασιλείου, που κατήγγειλε την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Στη συγκέντρωση διατρανώθηκε η απόφαση να διατηρηθεί η ενότητα των συνταξιούχων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων να τους διαχωρίσουν σε "υψηλόμισθους" και "χαμηλόμισθους". Η συγκέντρωση έκλεισε, με την υπόσχεση να έρθουν δέκα πούλμαν με συνταξιούχους στην Πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη νομαρχία και οι συνταξιούχοι ζήτησαν απ' τον αντικαταστάτη τού νομάρχη, εκτός απ' τα λόγια συμπαράστασης, να πάει μαζί τους στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Κρητική αγανάκτηση

Παγκρήτια δυναμική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας οργάνωσαν χτες στις 9 π.μ. στο Εργατικό Κέντρου του Ηρακλείου οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, και ΝΑΤ, αποδοκιμάζοντας έντονα την κυβέρνηση για την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων απέναντι στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των συνταξιουχικών σωματείων των τεσσάρων νομών της Κρήτης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γ. Σκουλατάκης,καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και κομμάτων.Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Γ. Χριστάκης κατήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις. "Παρά την καθημερινή αύξηση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ", τόνισε ο Γ. Χριστάκης "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να δίνει στους συνταξιούχους επιδόματα ενορίας"...

Την οργή των συνταξιούχων προκάλεσε η ομιλία του συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚΜαρ. Ανδρουλάκη,ο οποίος προσπάθησε να εμφανίσει την κυβέρνηση με ανθρώπινο πρόσωπο, που σέβεται τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας. Οι συνταξιούχοι τον αποδοκίμασαν φωνάζοντάς του: "Σε ποιον τα λες αυτά; Να πας να βρεις το Σημίτη σου να του τα πεις".Το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων απέσπασε ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης,ο οποίος κάλεσε τους συνταξιούχους σε διαρκή ετοιμότητα και αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που δεν ξεφεύγει, όπως τόνισε, από τις επιταγές του Μάαστριχτ και τις εντολές των Βρυξελλών.

Στο τέλος της συγκέντρωσης αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση παγκρήτιας συνδιάσκεψης συνταξιούχων στο Ηράκλειο,στις 17 Νοέμβρη 1996, με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλα τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης κι ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τη νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Μεγάλη συμμετοχήστη Μυτιλήνη

Μετά από πολλά χρόνια γέμισε με συνταξιούχους το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης στη συγκέντρωση που οργάνωσε η ΣΕΑ.

Ηταν μια μαχητική συγκέντρωση και η συμμετοχή αιφνιδίασε ακόμα και τους οργανωτές της. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιλαϊκή πολιτική και τον πρωθυπουργό ως πρωτεργάτη της λιτότητας.

Τη συμπαράσταση στους συγκεντρωμένους συνταξιούχους εξέφρασε ο Γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Π. Γεωργούλας,ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θ. Τσαγκαρέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ