Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Με φιέστα υπέρ του Λαμπράκη η έναρξη

Με φιέστα στο Μέγαρο Μουσικής ξεκίνησε χτες το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Και από την πανηγυρική του έναρξη, ακόμα, φάνηκε η προθυμία της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσίας της Ενωσης για άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής από τους δήμους, καθώς και η συμφωνία της με την κυβέρνηση, για ακόμα πιο πενιχρή επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η φιέστα είχε ένα και μόνο στόχο: Να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες του Χρ. Λαμπράκη στο Πάρκο Ελευθερίας, να δηλώσει την υποταγή και της Αυτοδιοίκησης στον "μέγα μάγιστρο". Στην υλοποίηση αυτού του στόχου δήλωσαν συμμετοχή και παρέστησαν στη φιέστα: αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας.Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας,της ΝΔ Λεων. Κουρής και του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς.Ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας Β. Κουλουμπής.Οι νομάρχες Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης και Δυτικής Αττικής Περ. Παπαπέτρου.Ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος "ξέχασε" τα 720 δισ., που αυθαίρετα παρακρατά η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους. Είπε πως η ΚΕΔΚΕ έχει υποστείλει τα αιτήματά της για αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων στην ΤΑ.Ζήτησε μόνο την απόδοση από την κυβέρνηση στους δήμους των κονδυλίων για το εκλογικό επίδομα και τα αναδρομικά του επιδόματος των 18.000, δηλαδή των χρημάτων που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει στους δήμους, αφού πρόκειται για επιδόματα η χορήγηση των οποίων αποφασίστηκε από την ίδια. Ταυτόχρονα, ενώ είναι γνωστό πως ο ίδιος δε διαφωνεί με την κυβερνητική κατεύθυνση για επιβολή πρόσθετων τοπικών φόρων με μία διπλωματικότατη φράση απαίτησε άμεση ρύθμιση για τα ίδια τέλη,πέταξε, δηλαδή, το "μπαλάκι" πίσω στην κυβέρνηση να νομοθετήσει αυτή την υποχρεωτική εφαρμογή φορομπηχτικής πολιτικής από τους δήμους.

Ζήτησε, ακόμα, να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Διοίκησης. Να ενοποιηθούν οι πόροι της ΤΑ, που διατίθενται από διάφορες πηγές του δημοσίου και να κατανέμονται με διαφάνεια. Τέλος, για να υπάρχει και μία "αγωνιστική" νότα στην ομιλία του, είπε πως οι αιρετοί θα απαντήσουν με αγώνες, αν υπάρξουν περικοπές στα χρήματα που παίρνουν. Μόνο που ξέχασε να αναφέρει πως σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο δε θα υπάρχουν άμεσα περικοπές - εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας - αλλά πρόσθεση κόστους στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης που εν τέλει καταλήγει να ισοδυναμεί με περικοπές χωρίς κανείς να μπορεί να τις χαρακτηρίσει άμεσα ως τέτοιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ