Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το χρονικό της ξεφτίλας...

Από νωρίς το πρωί, δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, στην οδό "Π. Κόκκαλη" έχουν σταθμεύσει πέντε "κλούβες" της αστυνομίας. Ισχυρή αστυνομική δύναμη, συνεπικουρούμενη και από μονάδες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (οι γνωστοί"μαυροσκούφηδες"), παραταγμένη στην είσοδο του κτιρίου, απέναντι στους συγκεντρωμένους κομμουνιστές αιρετούς, εργαζόμενους και κατοίκους. Αυτούς που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, τη δημοτική φορολογία και την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας από τον Χρ. Λαμπράκη.

Στις 10 πμ, αστυνομικοί, με τα σώματά τους, δημιουργούν διάδρομο - φράχτη από το δρόμο μέχρι την είσοδο του Μεγάρου. Προφανώς για να μην "ενοχληθούν" οι επίσημοι από τους συγκεντρωμένους. Οι κομμουνιστές αιρετοί διαμαρτύρονται. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,εκείνη την ώρα, βρίσκεται στην είσοδο. Η πρώην δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", Βέρα Νικολαϊδου,του ζητά το λόγο για την κίνηση της αστυνομίας: "Είμαστε αιρετοί. Μήπως είμαστε και επικίνδυνοι;". Ο δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης τον ρωτά: "Τι δουλιά έχει εδώ η αστυνομία;". Ο Δ. Αβραμόπουλος "απαντά": "Διαμαρτύρεστε για κάποια θέματα, αλλά εδώ είναι συνέδριο. Τι σχέση έχουν όσα σας απασχολούν, με το συνέδριο;". Οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν: "Εχεις ευθύνες". Ο Δ. Αβραμόπουλος απομακρύνεται.

Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να απομακρύνουν και τα πανό διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.Με παρέμβαση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή,και κομμουνιστών δημάρχων, το πανό μένει στη θέση του.

Σκηνές "ροκ" αρχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη. Πίσω από τους αστυνομικούς η μπάντα του Δήμου Αθηναίων, με τις φανταχτερές κόκκινες ενδυμασίες της, τα χρυσά ξόμπλια και πλουμίδια, παιανίζει "εισαγόμενες", "σικ" μελωδίες (Liverpool, Cansas City, Texas και Tiger). Η στερεοφωνική εγκατάσταση των συγκεντρωμένων αντεπιτίθεται, αλλά με τραγούδια "μπανάλ" ("για το μεροδούλι και τη φαμελιά, στη δουλιά και τον αγώνα"). Η δημοτική μπάντα δεν τ' αφήνει "αναπάντητο". Ξαναπαιανίζει διεθνείς επιτυχίες, όλο και πιο δυνατά, για να μην ακούγονται οι "πληβείοι". Για να μην προσβληθεί η "αισθητική" των "πατρικίων".

Την ώρα που φτάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Αν. Φιλήνη,τον πλησιάζει για του δώσει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Πάρκου. Ανδρες της ασφάλειάς του προσπαθούν "διακριτικά" να την εμποδίσουν. Με παρέμβαση του ίδιου του Κ. Στεφανόπουλου,επιτρέπεται τελικά στη δημοτική σύμβουλο να του δώσει την ανακοίνωση.

Κατά την είσοδο στο Μέγαρο, "ατσαλάκωτοι" υπάλληλοι, υπό την επίβλεψη ιδιωτικών αστυνομικών, αναγκάζουν τους συνέδρους να ανοίξουν τις τσάντες τους και να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκεί. "Για να μην "χτυπήσει" κάποιο όταν θα παίζει η "καμεράτα"". Οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών ολόκληρης της χώρας, το αποδέχονται. Αδιαμαρτύρητα και ανερυθρίαστα.

Η φιέστα αρχίζει. Ο Αλ. Κωστάλας προλογίζει την "καμεράτα", την ορχήστρα του Μεγάρου, που παίζει τον "Κλέφτικο" και τον "Ηπειρώτικο", από τους "Δώδεκα Ελληνικούς Χορούς" του Ν. Σκαλκώτα.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Εκείνη την ώρα δίνεται ξεκάθαρη απάντηση στο ουσιαστικό και όχι ρητορικό, πλέον, ερώτημα: "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;". Ειδικότερα: ενώ μιλά ο Πρόεδρος, καθυστερημένοι σύνεδροι προσπαθούν να πάρουν τις θέσεις τους στα θεωρεία 8 και 9. "Ατσαλάκωτοι", πάντα, υπάλληλοι τους το απαγορεύουν. "Είναι ασέβεια να διακόψετε τον Πρόεδρο". "Δε θα μας κάνετε μαθήματα σεβασμού, είμαστε εκλεγμένοι". "Δεν μπορείτε να μπείτε. Είναι πάγια διαδικασία. Είναι το πρωτόκολλο". "Ποιο πρωτόκολλο; Ποια διαδικασία; Είναι το συνέδριό μας. Δεν είναι όπερα εδώ!" Οι υπάλληλοι του "σκοτεινού κυβερνήτη" ήταν αμείλικτοι. Τους άφησαν να μπουν μόνο όταν τελείωσε η ομιλία του Κ. Στεφανόπουλου. Ηταν υπάλληλοι του πραγματικού κυβερνήτη βλέπετε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ