Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ελεύθερες" τιμές στα τσιγάρα θέλει η Κομισιόν

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν, αμφισβητώντας το δικαίωμα που παρέχουν οι ελληνικοί νόμοι στον υπουργό Οικονομικών, να καθορίζει την ελάχιστη τιμή του μεταποιημένου καπνού.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβιάζει την Οδηγία 72/464/ΕΟΚ σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον μεταποιημένο καπνό, ο οποίος προβλέπει ότι η ανώτατη τιμή της πώλησής του στο λιανικό εμπόριο πρέπει να καθορίζεται "ελεύθερα" από την αγορά, δηλαδή τους καπνοβιομηχάνους και τους εισαγωγείς του προϊόντος. Η κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία (νόμος 45/2127 του 1993) δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών να προσαυξάνει την ελάχιστη τιμή του μεταποιημένου καπνού κατά 20% για να ενισχυθούν τα εισοδήματα των παραγωγών. Στην πραγματικότητα αυξήθηκε ο φόρος ελληνικής κατανάλωσης στον μεταποιημένο καπνό. Πάντως η τωρινή τιμή υπερβαίνει την προσαύξηση του 1993 κατά 20%.

Είναι φανερό ότι αυτό το "πιγκ - πονγκ", μεταξύ Κομισιόν και κυβέρνησης θα ωφελήσει αποκλειστικά τις πολυεθνικές καπνού και όχι βέβαια τον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να αναμένει και νέες αυξήσεις στα τσιγάρα. Η κομισιόν θα συζητήσει την ερχόμενη Τετάρτη και το όλο θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) καπνού, στη βάση των φαρμακερών προτάσεων του αρμοδίου επιτρόπου, Φρ. Φίσλερ και του "σταυροφόρου της αντι -καπνιστικής εκστρατείας" επιτρόπου Π. Φλιν, ο οποίος ζητά να σταματήσει οριστικά η κοινοτική προστασία του προϊόντος και οι καπνοπαραγωγοί να ασχοληθούν με άλλες καλλιέργειες (!)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ