Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτοί δεν προσκύνησαν

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας απάντησαν αιρετοί που τιμούν τη λαϊκή ψήφο, εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, φορείς και κάτοικοι στη φιέστα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της ΤΑ

Την ώρα που η πλειοψηφία των αιρετών δημοσιοποιούσε την υποταγή της στην εξουσία του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη, με τη συμμετοχή της στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής, αγωνιστές δήμαρχοι, εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, φορείς, δημότες, διαδήλωναν έξω από το Μέγαρο: "Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι στο ξεπούλημα του περιβάλλοντος, της παιδείας, όχι στην προσπάθεια επιβολής και νέων φόρων στους δημότες". Την ώρα που οι αιρετοί επέλεγαν να συμμετέχουν στη φιέστα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ και του προέδρου της, Δ. Αβραμόπουλου, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες φώναζαν "Οχι άλλη κοροϊδία". Στο πλευρό τους, όπως ήταν αυτονόητο, και οι οχτώ κομμουνιστές δήμαρχοι, στων οποίων το αρχικό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανταποκρίθηκαν. Εξω από το Μέγαρο, μαζί με τους κομμουνιστές δημάρχους, τους εργαζόμενους και τους πολίτες, έδωσαν "παρών" μόνο οι δήμαρχοι Ρέντη και Καλυβίων, Δημήτρης Ιωακειμίδης και Γιάννης Φιλίππου αντίστοιχα, καθώς και νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορες πόλεις.

"Οχι" στην πρόκληση

Οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας και της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, που προωθεί τη συρρίκνωση της ΤΑ, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και επιβάλλει νέα βάρη στους πολίτες. Εστειλαν μήνυμα αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού, της παιδείας, των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), στη μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Κατήγγειλαν την απόφαση της ΚΕΔΚΕ να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής, να επικυρώσει, δηλαδή, την υποταγή της στον Λαμπράκη, να αποδεχτεί αποφάσεις που χαρίζουν ελεύθερους χώρους των δήμων στο μεγάλο κεφάλαιο. "Κανείς μας δεν πρέπει να μείνει αδρανής σ' αυτή την πρόκληση", τόνιζαν, με ανακοίνωσή τους, που μοιράστηκε και χτες, στη συγκέντρωση, οι κομμουνιστές δήμαρχοι Ταύρου Π. Βακαλόπουλος, Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος, Ελληνικού Κ. Κορτζίδης, Ζεφυρίου Κ. Λιάρος, Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, Σκοπέλου Στ. Περίσης, Βύρωνα Ν. Ρογκάκος, Λυκόβρυσης Χρ. Σκαμάκης.

"Αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση, σε ιδιωτικοποιήσεις. Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέρ του δημότη, της πόλης", ήταν το μήνυμα που έστειλαν στη συγκέντρωση τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. "Οχι στις απολύσεις συμβασιούχων, στη φορομπηχτική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις", απαίτησαν αντιπροσωπείες σωματείων εργαζομένων από διάφορους δήμους. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Πάρκου Ελευθερίας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: "Ο κ. Λαμπράκης προσπαθεί να νομιμοποιήσει στα μάτια της κοινής γνώμης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κερδοσκοπική συνεδριακή δραστηριότητα του Μεγάρου, με τη διοργάνωση σ' αυτό συνεδρίων, όπως αυτό της ΚΕΔΚΕ".

Κάλεσμα σε αγώνα

Σε αγώνα για τη λύση των τοπικών προβλημάτων, σε αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική - με την οποία συμμορφώνεται και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - που στερεί πόρους από την ΤΑ και τους πολίτες, για να τα παραχωρεί στους κεφαλαιούχους, κάλεσε εργαζόμενους και πολίτες ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος.Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, εκ μέρους της ΤΑ, σημείωσε: "Μπροστά στη λαίλαπα που σαρώνει τις κατακτήσεις της ΤΑ, η ΚΕΔΚΕ αντιδρά με εκδηλώσεις εντυπωσιασμού, με φιέστα υποταγής στο ναό του Λαμπράκη, νομιμοποιεί άτομα και πράξεις που συρρικνώνουν την ΤΑ. Η πολιτική που πριμοδοτεί τους κεφαλαιούχους και αφαιρεί από τους ΟΤΑ, αποτελεί περιφρόνηση για το θεσμό της ΤΑ. Σ' αυτή την εξέλιξη δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς, καθώς η δύναμη της ΤΑ είναι το αρραγές μέτωπο ενάντια στην κεντρική εξουσία". Παράλληλα κάλεσε όλους να πούνε "όχι" στη φιέστα ενθρόνισης του Λαμπράκη, να συνεχίσουν και σήμερα τον αγώνα, με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο, έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Πλατύ μέτωπο

Τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών σημείωσε ο αντιπρόεδρός της, Δ. Αγκαβανάκης.Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, κάλεσε εργαζόμενους, κατοίκους και φορείς να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα ενάντια στα σχέδια εκχώρησης δημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, στα σχέδια εκχώρησης του πολιτισμού, του πρασίνου, της παιδείας στους χορηγούς, στους "Λαμπράκηδες". Χαιρετισμό, εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ απηύθυνε και ο πρόεδρός της, Νώντας Λαμπράκης,σημειώνοντας πως η συγκέντρωση στέλνει στην ΚΕΔΚΕ μήνυμα αγωνιστικότητας, αντίστασης στις επιλογές εκείνες που οδηγούν σε συρρίκνωση της ΤΑ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες συλλόγων εργαζομένων του Νομού Βοιωτίας και του Δήμου Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αττικής κατά της ελεγχόμενης στάθμευσης, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κολωνακίου - Λυκαβηττού "Ο Λυκαβηττός".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ