Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Ως πότε θα βρίσκεται "υπό διωγμόν";

Να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των εταιριών πετρελαιοειδών, απαίτησαν οι φορείς που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΤΕΕ και του Δήμου Περάματος

"Δράση τώρα" είναι το αίτημα προς την κυβέρνηση όσων συμμετείχαν - και ήταν πολλοί - στην ημερίδα που οργάνωσαν με επιτυχία ο Δήμος Περάματος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,με κεντρικό στόχο να συγκροτηθεί επιτέλους ο φορέας, που θα αναλάβει τη μετεγκατάσταση, η οποία να έχει ολοκληρωθεί ως το 2001 όπως προβλέπεται στη σχετική μελέτη. Να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η χωροθέτηση της νέας περιοχής όπου θα εγκατασταθούν οι εταιρίες. Να εφαρμοστεί στο ενδιάμεσο διάστημα η οδηγία ΣΕΒΕΖΟ σε κάθε λεπτομέρειά της, ώστε να αποτραπεί κάποιο ατύχημα που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες και να δραστηριοποιηθεί η επιτροπή ελέγχου.

Πλήθος μελετών από το 1978 έως πρόσφατα, σημείωσε η Σ. Ξαρχάκου,μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, παρέχουν όλα τα στοιχεία για λήψη αποφάσεων. "Ωστόσο, το Πέραμα των χιλίων προβλημάτων παραμένει υπό διωγμόν". Δίπλα στα 236 εκτάρια που καταλαμβάνει ο διασπασμένος οικιστικός του χώρος, υπάρχουν 52,5 εκτάρια εγκαταστάσεων του ΟΛΠ, 23,5 της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, 30,5 των πετρελαιοδεξαμενών των εταιριών SHELL, BP, TOTAL, EL PETROL και ETEKA και 218 εκτάρια που ανήκουν στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Στους ασφυκτικούς ήδη αριθμούς, πρέπει να προστεθούν οι αποθηκευτικοί χώροι στρατιωτικού υλικού, η γειτνίαση με το Ναύσταθμο, οι αποθήκες τοξικών του ΟΛΠ, η γειτνίαση με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της πρωτεύουσας, οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια, το "νεκροταφείο" πλοίων απέναντι, στην Κυνόσουρα, και όχι μόνο.

Κι όλα αυτά, ειδικά οι δεξαμενές καυσίμων, σε απόσταση αναπνοής - 4,5 μέτρα - από τις κατοικίες, όταν οι διεθνείς προδιαγραφές δεν επιτρέπουν κανένα κτίσμα σε αποστάσεις μικρότερες των 45-60 μέτρων και οι ελληνικές στα 15 μέτρα. Ακόμη και οι υφιστάμενοι ανεπαρκείς νόμοι, τόνισε η Σ. Ξαρχάκου, δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση του Περάματος.

Προκλητικές ρυθμίσεις

"Κράτος εν κράτει" είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος τις εταιρίες πετρελαιοειδών του Περάματος, οι οποίες αν και αποθηκεύουν στις εγκαταστάσεις τους - 175.000 κυβικών μέτρων - βενζίνες, καύσιμα αεροπορίας, φωτιστικό πετρέλαιο, ντίζελ, μαζούτ, άσφαλτο, αργό πετρέλαιο, ορυκτέλαια και άλλα πετρελαιοειδή, δεν υποχρεώνονται να εναρμονιστούν με την οδηγία ΣΕΒΕΖΟ,με αποτέλεσμα να προωθείται σήμερα μονομερώς το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης Ο νόμος αντιμετωπίζει την κάθε εταιρία ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται πως αποθηκεύεται στην περιοχή η απαιτούμενη ποσότητα καύσιμου για να εμπίπτει στις διατάξεις της οδηγίας. Λες και η ΒΡ δε βρίσκεται δίπλα στη SHELL, αλλά η μια εδώ και ...η άλλη στην Αμερική. Ανάλογα, σημείωσε η αντιδήμαρχος Μ. Ζύμαρη,οι εταιρίες αποφεύγουν να πληρώνουν δημοτικά τέλη, χαρακτηρισμένες ως ...ελεύθερος τελωνειακός χώρος, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εξασφαλίζουν ανανεώσεις αδειών ή υποβάλλουν "μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων", δίνοντας ψευδή στοιχεία που κανείς αρμόδιος δε φροντίζει να ελέγξει!

Οσο για τον ατέλειωτο κατάλογο μέτρων πρόληψης που προβλέπονται, όλοι οι ειδικοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπογράμμισαν ότι δε φαίνεται να λαμβάνονται από τις εταιρίες.

Μετά από όλα αυτά, στην πραγματικότητα "σταγόνα στον ωκεανό" της κατάστασης που επικρατεί, προκύπτει αυτονόητα η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Οι υποψήφιες περιοχές έχουν εντοπιστεί. Μένει να γίνει η τελική επιλογή. Μένει να ληφθεί η πολιτική απόφαση. Οι κάτοικοι του Περάματος διεκδικούν το δικαίωμα για καλύτερη ζωή. Τα "καζάνια του θανάτου" πρέπει, επιτέλους, να φύγουν. Απομένει η κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ