Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δώστε φωνή στη φωνή σας"

Τη Βουλή των Γερόντων στην Αιδηψό επισκέφτηκε ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ και υποψήφιος του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας

Τους καλοκαιρινούς μήνες κλείνει η Βουλή των Ελλήνων και "ανοίγει" η Βουλή των Γερόντων στο άλσος λουτρών της Αιδηψού. Αυτή η μικρή Βουλή, όπως και αυτή του Ζαππείου, συνεδριάζει κάθε μέρα 10 π.μ. - 12 μ. και παίρνει αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι συμμετέχοντες - κυρίως παραθεριστές - σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Μάλιστα, έχει συνταχθεί υπόμνημα που θα σταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, τη διοίκηση του ΙΚΑ και τα κόμματα, με αίτημα τη δημιουργία Υγειονομικού Σταθμού στην περιοχή, καθώς το πιο κοντινό Κέντρο Υγείας βρίσκεται στην Ιστιαία. Το αίτημά τους μένει ανικανοποίητο εδώ και δέκα χρόνια.

Τις τελευταίες μέρες έχουν "ανάψει". Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι από τη συνεχή λιτότητα, που πρόκειται - σύμφωνα και με εξαγγελίες των οικονομικών υπουργών - να γίνει ακόμη πιο σκληρή το 1997. Πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται κατά του δικομματισμού. Υπάρχει, ωστόσο, κι ένας μικρός αριθμός, που ενώ παραδέχεται τη βάναυση επίθεση που γίνεται στις τσέπες εργαζομένων και συνταξιούχων, συνεχίζει να υποστηρίζει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στις εργασίες της "μικρής Βουλής" πήραν μέρος την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β Αθηνών Δ. Μαυροδόγλου και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Β. Γεωργαντάς.

Ο Δ. Μαυροδόγλου μίλησε για τις αυξήσεις στα φάρμακα, για το νόμο απελευθέρωσης της αγοράς, για το επίδομα (ΕΚΑΣ) που δικαιούνται ελάχιστοι συνταξιούχοι, για τις υποσχέσεις που έδιναν χωρίς να τηρήσουν και εξακολουθούν να δίνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Τους υπενθύμισε την επίθεση με δακρυγόνα που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στις 9 Μάρτη 1995 και τους κάλεσε να αντιδράσουν στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ψηφίζοντας ΚΚΕ, τη μόνη φωνή αντίστασης στην Ελλάδα.

Οι συγκεντρωμένοι τον χειροκρότησαν. Λίγοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν, κυρίως με την αρνητική αναφορά του Δ. Μαυροδόγλου στα δύο μεγάλα κόμματα. Ακόμη κι αυτοί δεν έδειξαν να διαφωνούν με τα επιχειρήματα. Ρωτήσαμε ένα συνταξιούχο το λόγο που διαμαρτυρήθηκε. Δε μας απάντησε.

Μία γυναίκα που καθόταν δίπλα "πετάχτηκε" και είπε στον ενοχλημένο συνταξιούχο: "Εσύ παίρνεις έστω αυτή τη σύνταξη κι έρχεσαι εδώ να κάνεις τα μπάνια σου. Τα εγγόνια σου, που δε θα παίρνουν καν σύνταξη, δεν τα σκέφτεσαι;".

"Κανείς και ποτέ δε μας χάρισε τίποτα - τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου. Ακόμη και το ΕΚΑΣ είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας. Στις 23 του Σεπτέμβρη, όποιο κόμμα και να βρεθεί στην εξουσία, τα προβλήματα θα υπάρχουν και πάλι θα βρεθούμε στους δρόμους. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συσπειρωθούμε, να γραφτούμε στα σωματεία μας όλοι, όπου κι αν ανήκουμε".

Η ΝΔ, συνέχισε ο Δ. Μαυροδόγλου, τάζει "λαγούς με πετραχήλια". Ετσι και το 1990, προεκλογικά, υποσχόταν ότι θα εγγυηθεί την τότε αξία των συντάξεων και ήρθε μετά και ψήφισε τους νόμους κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Απ' τον κάθε συνταξιούχο του ΙΚΑ έκλεψαν 870.000 δραχμές. Η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ έπρεπε να είναι 99.500 δρχ. με τις όμως κρατήσεις "πέφτει" στις 96.000 δραχμές.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο Δ. Μαυροδόγλου έδειξε μια επιστολή του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη τις παραμονές των εκλογών του 1993, που διαβεβαίωνε ότι "η αυριανή σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου θα ενδιαφερθεί αποτελεσματικά για τη βελτίωση της θέσης των συνταξιούχων και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν εις βάρος τους από τη ΝΔ". Ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου, συνέχισε, υποσχέθηκε προεκλογικά την κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών όταν γίνει κυβέρνηση. "Κι όμως, τόνισε, και την εφάρμοσε πιστά και συνέχισε την ίδια πολιτική της λιτότητας και της ακρίβειας". "Εμείς οι συνταξιούχοι είμαστε κινητά φαρμακεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση των φαρμακοβιομηχάνων δε δίστασε να δώσει αυξήσεις μέχρι και 443% σε 737 φάρμακα" είπε σε άλλο σημείο ο Δ. Μαυροδόγλου.

Ο Δ. Μαυροδόγλου κάλεσε τους συνταξιούχους να μην ξεγελαστούν από τα μικρότερα κόμματα, το ΣΥΝ, την ΠΟΛ. ΑΝ. και το ΔΗΚΚΙ, που "πίνουν νερό από την ίδια πηγή που πίνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ". Εξάλλου, πρόσθεσε, το λένε καθαρά ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας και τόνισε: "Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος σας στο ΣΥΝ, την ΠΟΛ. ΑΝ. και το ΔΗΚΚΙ θα βοηθήσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Και αυτό σημαίνει ότι ψήφοι αυτών όλων θα πάνε σε μία δεξαμενή που θα στηρίζει αυτή την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, του κλεισίματος των εργοστασίων, της καταστροφής της αγροτικής μας οικονομίας".

Υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και επισήμανε: "Αν δεν υπήρχαν οι κομμουνιστές να μπαίνουν μπροστά στους αγώνες των συνταξιούχων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, θα ήταν νεκροταφείο σήμερα η Ελλάδα. Μαύρο σ' αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη ζωή μας", κατέληξε.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Γ. Μαραγκός,ο οποίος παραθερίζει στην Αιδηψό: "Σας ζητάμε να αντισταθείτε, είπε. Τα δύο κόμματα μας έχουν εξαπατήσει. Δε σας ζητάμε να γίνετε κομμουνιστές, αλλά να δώσετε φωνή στη φωνή σας, δύναμη στη δύναμή σας, για να μην περάσουν τα απατηλά σχέδια που ετοιμάζουν για το λαό".

Ο Γ. Μαραγκός τους υπενθύμισε το "πάγωμα" των μισθών, επί δύο χρόνια, που είχε κάνει ο Κ. Σημίτης ως υπουργός Οικονομικών και τους προειδοποίησε: "Αντισταθείτε, γιατί από τις 23 Σεπτέμβρη θα πέσει τόσο ματσούκι στις τσέπες μας, που δε θα μπορούμε να συνέλθουμε".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ