Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
"Στον αέρα" ο νόμος Λαλιώτη

Αλλη μια απόφαση - χτύπημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αλλο ένα χτύπημα δέχτηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο νόμος του Κ. Λαλιώτη 2300/95 για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και ουσιαστικά το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με μια σειρά αποφάσεις του (περιπτώσεις Μπ. Βωβού στο Ψυχικό, Πυλαίας, Καλαμαριάς και Γλυφάδας) έχει παγώσει και αδρανοποιήσει αυτό το νομοθέτημα που επιβαρύνει το οικιστικό περιβάλλον.Το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 563/1996 απόφαση αναστολής έκρινε ότι δεν μπορεί να μεταφέρονται 5όροφα κτίρια από τη μια περιοχή στην άλλη με το πρόσχημα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη 5όροφων κτιρίων σε μια περιοχή δε νομιμοποιεί τη δυνατότητα, λόγω μεταφοράς συντελεστή δόμησης από άλλη περιοχή, να κτιστούν και άλλα 5όροφα κτίρια, εφόσον δεν προβλέπονται από τις πολεοδομικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγαν κάτοικοι της Γλυφάδας και ζητούσαν να ανασταλεί απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για μεταφορά συντελεστή δόμησης σε παρακείμενο με το δικό τους ακίνητο, καθώς και την αναστολή της σχετικής πολεοδομικής άδειας. Με την υπουργική απόφαση είχε επιτραπεί η αύξηση του συντελεστή δόμησης από από 0,8 σε 0,95, πράγμα που πρακτικά σήμανε την ανέγερση ενός ακόμη ορόφου και ενός δώματος, πλέον αυτών που επιτρέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Μάλιστα, το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση του σκελετού της επίμαχης προσθήκης (όροφος και δώμα) δε στοιχειοθετεί σοβαρή αιτία για να συνεχιστούν οι εργασίες, πράγμα που ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες της επίμαχης οικοδομής, γιατί η βλάβη δε συνδέεται αποκλειστικά με την αποπεράτωση της οικοδόμησης, αλλά με την περαιτέρω χρήση της.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την 2299/96 απόφασή του το ΣτΕ έκανε "φύλλο και φτερό" το νομοθέτημα του Κ. Λαλιώτη και έκρινε με ισχυρή πλειοψηφία αντισυνταγματικές τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 2300/95. Επίσης, το 1994 με την 1071/94 απόφαση το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 88/79 για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και στη συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 2300/95 του Κ. Λαλιώτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ