Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δεσμευτείτε για το πράσινο"

Η Συντονιστική Επιτροπή για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας καλεί τους πολίτες της πόλης να θέσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους υποψήφιους

Οι κίνδυνοι για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας εξακολουθούν να υπάρχουν, κλιμακώνονται οι απειλές και σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρά η οικοπεδοποίησή τους. Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας,που συνεδρίασε για να εξετάσει την κατάσταση ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή τονίζει ότι, στο Πάρκο Ελευθερίας ο ΟΜΜΑ του Χρ. Λαμπράκη συνέχισε την εκχέρσωση και εκσκαφή του χώρου και άρχισε τις εργασίες κατασκευής όπερας και γκαράζ, ενώ στο Πάρκο Ρηγίλλης, το Ιδρυμα Γουλανδρή ολοκλήρωσε την εκχέρσωση του χώρου, αν και η εκσκαφή σταμάτησε λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, με άγνωστη συνέχεια. Το ίδιο γίνεται και στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου Διός, όπου το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ανακαλέσει την άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου μέσα σ' αυτόν, ούτε έχει επιβάλει αναστολή των οικοδομικών εργασιών, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύει να οικοδομηθεί ο χώρος.

Επίσης, στο Μεταξουργείο οι εργασίες κατασκευής και διαμόρφωσης πλατειών έχουν σταματήσει με ευθύνη του δήμου, ενώ στους Αμπελόκηπους οι ελεύθεροι χώροι του Γηροκομείου και του ΚΑΠΑΨ εξακολουθούν να απειλούνται με οικοπεδοποίηση. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Α. Βούλγαρης δεν ανέλαβε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για τη σωτηρία τους, σε συνάντηση που είχε τον Ιούλη με εκπροσώπους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων και της Συντονιστικής Επιτροπής. Στη Ν. Φιλαδέλφεια το Αλσος απειλείται από την καταστροφική επιμονή του δημάρχου, παρά την απόρριψη από τη Νομαρχία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχε υποβάλει. Και τέλος τα Τουρκοβούνια και όλο το περιαστικό πράσινο απειλούνται από την τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου Τζουμάκα για τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων και οικοπεδοποιήσεων δασών.

Η Συντονιστική Επιτροπή, στην προσπάθειά της να σωθούν οι ελεύθεροι χώροι, καλεί τους πολίτες της Αθήνας να θέσουν όλα αυτά τα θέματα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στους υποψήφιους βουλευτές όλων τον κομμάτων, έτσι ώστε να δεσμευτούν ενώπιόν τους ότι δε θα συναινέσουν στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων και ότι θα κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία και διεύρυνση του αστικού και περιαστικού πράσινου της Αθήνας.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων για να του εκθέσει τα αιτήματά της και να του ζητήσει συγκεκριμένη δέσμευση σ' αυτά, ενώ αποφάσισε να προχωρήσει στη διοργάνωση κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων τους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ