Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων

Τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 13 του Ιούνη, και πανελλαδικές συγκεντρώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Δραχμικές αυξήσεις ψίχουλα, δύο ταχυτήτων, μελετά η κυβέρνηση, που απορρίπτουν οι συνταξιούχοι και ζητούν τη θεσμική κατοχύρωση της επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ

Με πανελλαδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαντούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον προκλητική αντιμετώπιση των συνταξιούχων απ' την κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ κήρυξε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιούνη 1996, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων στην Αθήνα (πλατεία Κάνιγγος) και σε άλλες πόλεις με τη συνεργασία των Εργατικών Κέντρων και των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Τις παραπάνω αποφάσεις πήραν χτες σε κοινή σύσκεψη το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και οι ώρες στάσης εργασίας καθώς και η οργάνωση των συλλαλητηρίων θα ανακοινωθούν σήμερα.

Στο μεταξύ ούτε και χτες - παρά τις προχτεσινές υποσχέσεις - ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δεν έκανε ανακοινώσεις για τις συντάξεις και αναμένεται να τις κάνει σήμερα. Οι προχτεσινές πληροφορίες έλεγαν ότι το θέμα των συντάξεων θα απασχολούσε τη χτεσινή ευρεία σύσκεψη υπουργών υπό τον Κ. Σημίτη, που έγινε πριν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ ανακυκλώνονται τα σενάρια περί των μηνιαίων δραχμικών αυξήσεων μέχρι 12.000 δραχμές για συντάξεις κάτω των 100.000 δραχμών και 5.000 - 6.000 δραχμές για συντάξεις μεγαλύτερες των 112.000 δραχμών. Ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, φέρεται να υποστηρίζει τη σταδιακή, και μέχρι το τέλος του 1998 - αντί του 1997 - επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ). Να σημειώσουμε ότι στο ύψος των παραπάνω συντάξεων συμπεριλαμβάνεται τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι με τα κατώτατα όρια και με μια επικουρική σύνταξη - που φτάνουν κοντά στις 120.000 δραχμές - δε θα πάρουν αυτές τις δραχμικές αυξήσεις.

Εκείνο που πλέον φαίνεται να έχει "ξεκαθαρίσει" το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης - και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - είναι ότι η οποιαδήποτε ενίσχυση δε θα έχει θεσμικό χαρακτήρα. Δηλαδή, είτε ένα είτε δύο μεροκάματα δοθούν, δε θα επανασυνδεθούν με τα κατώτερα όρια και αυτό σε αντίθεση με την πρόταση του ΙΚΑ να δοθούν και τα 20 ΗΑΕ με θεσμικό τρόπο απ' τον Ιούλη του 1996.

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τη ΣΕΑ, τόσο ο πρόεδρός της Χρ. Πρωτόπαπας, όσο και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, επέμειναν στην επανασύνδεση με τα 20 ΗΑΕ και τη διαμόρφωση των υπολοίπων συντάξεων στο 80% του μισθού με θεσμικό τρόπο, που θα σημάνει την κατάργηση των αντίστοιχων διατάξεων των 1902/90 και 2084/92.

Ο Δ. Μαυροδόγλου (ΙΚΑ) τόνισε: "Είμαστε αντίθετοι με τα ψίχουλα των σεναρίων και ειδικότερα με αυτό που ακούστηκε ότι θα δοθούν για τους συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα 1,4 εκατ. το χρόνο. Επίσης, είμαστε αντίθετοι και με την πρόταση του Ε. Γιαννόπουλου, που μετατρέπει τους συνταξιούχους σε πολιτικούς ομήρους".

Ο Ιγν. Πλιάκος (τραπεζικοί) επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι δε ζητούν αυξήσεις, αλλά να τους δοθούν πίσω τα κλεμμένα που τους αφαιρέθηκαν με τους αντιασφαλιστικούς νόμους, ενώ ο Χρ. Τριάντης τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις της επόμενης Πέμπτης θα είναι η απαρχή νέων μαχητικών αγώνων των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την υπεράσπιση των συντάξεων.

Αρχισαν απ' την Κρήτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έκαναν χτες οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΝΑΤ και του ΤΣΑ, διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει πρόθεση να εγγυηθεί την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, ούτε να εξυγιάνει τα ταμεία με όρους και προϋποθέσεις που προτείνουν οι ασφαλισμένοι και να πατάξει την εισφοροδιαφυγή, τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Γ. Κωνσταντινίδης.Οι συγκεντρωμένοι εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων και να σταματήσει η άγρια φορολογία των συντάξεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Χαστούκι" στο διάλογο - απάτη(1997-05-15 00:00:00.0)
Τα επιδόματα θα γίνουν "εθνική σύνταξη"(1996-10-11 00:00:00.0)
Τα κατώτερα όρια και η αποσύνδεση(1996-06-09 00:00:00.0)
"Θα δούμε, θα δούμε" για τις συντάξεις(1996-06-01 00:00:00.0)
Πικετοφορίες συνταξιούχων σε Αθήνα και Πειραιά(1996-04-07 00:00:00.0)
Οι μάσκες έπεσαν(1996-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ