Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανώτατη Εκπαίδευση: Ωρα μηδέν!

Με αιχμή τις καταστροφικές εξελίξεις για την παιδεία που οφείλονται στη σταδιακή εφαρμογή όσων επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της "Λευκής Βίβλου" δίνουν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης των φοιτητών, εξέδωσαν ενημερωτικό έντυπο στο οποίο αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τα σχέδια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για την παιδεία, όπως αυτά περιγράφονται στη "Λευκή Βίβλο". Συνοπτικά, στο έντυπο αναφέρεται ότι οι κατευθύνσεις της στοχεύουν σε:

  • Αμεση κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, υποβάθμιση των σημερινών πτυχίων, γενική πολυδιάσπαση και αποδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Στόχος είναι η δημιουργία μιας σπονδυλωτής εκπαίδευσης, όπου τελικά ο καθένας θα ακολουθεί ένα ατομικό πρόγραμμα σπουδών "διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση" σε συνδυασμό με τη μερική, προσωρινή ή άτυπη απασχόλησή τους στην παραγωγή. Με μια σειρά μέτρων και μηχανισμούς που ήδη έχουν μπει σε ένα βαθμό στη φάση εφαρμογής τους (ΕΣΥΠ, πιστωτικές μονάδες κλπ) επιχειρείται ο κατακερματισμός των επιπέδων σπουδών και η δημιουργία πολλών μεταλυκειακών βαθμίδων, κατηγοριών και ταχυτήτων εκπαίδευσης.
  • Αλλαγή του τρόπου και του περιεχομένου των σπουδών. Στόχος είναι η πλήρης υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος στις άμεσες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, που απαιτεί να μη μαθαίνει κανείς τίποτα παραπάνω από αυτό που είναι αναγκαίο για τις επιχειρήσεις. Με δυο λόγια μεθοδεύεται η πλήρης υποταγή της ολοκληρωμένης μόρφωσης και η ταυτόχρονη ενίσχυση της κατάρτισης για βραχύβια χρήση με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
  • Πλήρη υποταγή στο κεφάλαιο και στους νόμους του κέρδους. Το μεγάλο κεφάλαιο αναγορεύεται σε ανεξέλεγκτο κριτή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παρεμβαίνει άμεσα στον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η υλοποίηση της κατεύθυνσης αυτής θα σημάνει τον πλήρη έλεγχο και καθορισμό των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, με βάση τις επιθυμίες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.
Η διέξοδος στους αγώνες

Τα σχέδια αυτά υποστηρίζονται ενεργά από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας χειροκροτητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ"). Το σύνολο των τελευταίων μέτρων του υπουργού Παιδείας που αντιπάλεψαν οι σύλλογοι των φοιτητών τη φετινή χρονιά, έχει στόχο την υλοποίηση ακριβώς αυτών των κατευθύνσεων (βιβλιοκάρτα, θεσμοθέτηση του ΕΣΥΠ, πρόταση αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος κλπ).

Μπροστά σε αυτόν τον οδοστρωτήρα "μέτρων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι φίλοι και τα μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας καλούν κάθε φοιτητή και σπουδαστή να βαδίσει μαζί με τις ΠΚΣ στον αγώνα. Για να μην περάσουν οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου". Για μια Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, στα πλαίσια μιας ριζικά διαφορετικής διεξόδου για την ελληνική κοινωνία. Ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος, είναι όμως η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τα συμφέροντα των φοιτητών. Γι' αυτό ο δρόμος του αγώνα, στο πλευρό του λαού είναι μονόδρομος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας(2006-06-07 00:00:00.0)
Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν αυτοί!(2006-05-09 00:00:00.0)
Αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης(2006-04-19 00:00:00.0)
Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων(2006-04-18 00:00:00.0)
Η "Λευκή Βίβλος" και το μέλλον των ΑΕΙ(1996-03-19 00:00:00.0)
Αναβάθμιση ή υποταγή στις "ανάγκες της αγοράς";(1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ