Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συγκλονιστική παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων

Πάνω από πέντε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας, με πρόσκληση των κατά τόπους αγωνιστικών αγροτικών οργανώσεων και διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, για μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, ενάντια στην ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ

Η Αθήνα έζησε χτες "από πρώτο χέρι" το μεγαλύτερο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν ποτέ οι αγρότες της χώρας στην πρωτεύουσα, όπου - τιμώντας αγωνιστικά και την 86η επέτειο του Κιλελέρ - διαδήλωσαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι υποτακτικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εστειλαν, επίσης, οργισμένο μήνυμα πως οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να αποδεχτούν τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε βάρος τους, με τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Διατράνωσαν επίσης την απόφασή τους να αγωνιστούν ενωμένοι μέχρι να ανατραπεί αυτή και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα.

Χτες λοιπόν το πρωί, πάνω από 5.000 αγρότες που έφθασαν στην Αθήνα από κάθε γωνιά της χώρας, από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία (που έδωσε μαζικό - μαχητικό παρών), από τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας και από όλους σχεδόν τους νομούς της Πελοποννήσου και, ακόμα, από τα νησιά Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λέσβο, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση - συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Βάθης, μπροστά στο υπουργείο Γεωργίας.

Οι πρώτοι αγρότες έφθασαν στο χώρο της συγκέντρωσης από τις 9 π.μ. και περίμεναν μέχρι τις 12.40', οπότε έφθασαν οι τελευταίοι αγρότες που έρχονταν από τη Θεσσαλία. Ολες αυτές τις ώρες στο χώρο που παρέμεναν, στο χώρο της συγκέντρωσης οι αγρότες κρατούσαν ξεδιπλωμένα πανό και συνεχώς φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής της ΕΕ (ΕΟΚ) και της κυβέρνησης και συνθήματα για μέτρα υπέρ των αγροτών. Στιγμές - στιγμές, όταν προσέρχονταν κατά ομάδες αγρότες από διάφορες περιοχές, τόσο οι συγκεντρωμένοι όσο και οι προσερχόμενοι με τα μαχητικά αγωνιστικά συνθήματά τους δημιουργούσαν ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την πολιτική που τους καταστρέφει.

Κλίμα αστυνομοκρατίας

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, λίγο πριν αρχίσουν οι ομιλίες, οι αγρότες έκαψαν συμβολικά μικρή ποσότητα καπνών που έφεραν μαζί τους οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελασσόνας. Ενώ, οι κτηνοτρόφοι που παραβρίσκονταν με τις μεγάλες "κουδούνες" που κουνούσαν έδιναν έναν ιδιαίτερο τόνο στη συγκέντρωση. Το κλίμα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο και τα συνθήματα δυνάμωσαν όταν λίγο μετά τις 12.30 έφθαναν τελευταίοι, οι αγρότες της Θεσσαλίας - Καρδίτσας, Τρικάλων κλπ. - οι οποίοι, εκτός από τα πανό που έφεραν και τα μαχητικά συνθήματα που φώναζαν, κρατούσαν ένα... "αυτοσχέδιο φέρετρο" με σκιάχτρο βαμβακοπαραγωγού σκεπασμένο με βαμβάκι, συμβολίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την πολύ άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες προσερχόμενοι μπροστά στο υπουργείο Γεωργίας, αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή κινητοποίηση της Αστυνομίας, η οποία από πολύ νωρίς είχε αποκλείσει τους γύρω από το υπουργείο χώρους και τις εισόδους του κτιρίου κάνοντας "φράγμα" με πολλά αστυνομικά λεωφορεία και κλούβες, τα οποία τοποθέτησαν κάθετα στην Αχαρνών από τις δύο γωνίες της μπροστινής πλευράς. Παρόντες, επίσης, ήταν πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΕΑ που είχαν "ακροβολιστεί", ακόμα και μέσα στο υπουργείο, όπως μας είπαν υπάλληλοι. Η τόσο έντονη παρουσία Αστυνομίας, που άγγιζε τα όρια της τρομοκρατικής επιχείρησης, σχολιάστηκε από τους αγρότες αρνητικά, λέγοντας πως "αντί να μας δώσουν λύσεις στα προβλήματα, στέλνουν εκατοντάδες αστυνομικούς, λες και είμαστε εγκληματίες έτοιμοι να ορμήξουμε! Ντροπή".

Πολιτική υποτέλειας

Ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας,αναφέρθηκε σ' όλα τα μεγάλα και οριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας και στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία που αφανίζεται.

Αφού κατάγγειλε την πολιτική υποτέλειας που ακολουθούν οι ελληνικές κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, σημείωσε την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα αγροτικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Είτε αυτά αφορούν τους βαμβακοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους καπνοπαραγωγούς, τους σιτοπαραγωγούς κλπ., είτε ακόμα, έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τον ανύπαρκτο έλεγχο της αγοράς και της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων κλπ. "Κι ενώ δεν προλάβαμε συνειδητοποιήσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, ήρθε η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και τώρα, τα νέα μέτρα που "κυοφορούνται" θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες και την αγροτική οικονομία", τόνισε ο Β. Μπούτας.

Ο ομιλητής κάλεσε την κυβέρνηση να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής παραγωγής κόντρα στις επιλογές της ΕΕ. Οταν δε, μαθεύτηκε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε ακόμα και τις γνωστές αόριστες και γενικόλογες εξαγγελίες να κάνει - κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες όλων των συγκεντρωμένων - καταγγέλθηκε πως επιμένει να κινείται στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ. Ετσι, κατέληξε, αφού η κυβέρνηση δεν το πράττει, εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, είπε και κάλεσε τους αγρότες να απειθαρχήσουν και να ανατρέψουν την αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Μεγάλη συμπαράσταση

Προηγούμενα τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν οι Κώστας Ζαρζάνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας,Αρμένης Μπάμπης, από τη ΣΕ Λαγκαδά Β. Χαλκιδικής, Σαλταούρας Ελευθέριος,εκπρόσωπος της ΟΑΣ Λάρισας (κατάγγειλε τις συμβιβασμένες ηγεσίες που σκύβουν το κεφάλι κλπ.), Ηλίας Γκρουμούτης, πρόεδρος ΟΑΣ Ηλείας κ.ά. Ακόμα, στη συγκέντρωση διαβάστηκαν δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα και ανακοινώσεις συμπαράστασης οργανώσεων και σωματείων. Ενώ με τα συνθήματα "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει", "Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", "Μάαστριχτ σημαίνει ελλάδα πουλημένη" και άλλα παρόμοια, υποδέχτηκαν οι αγρότες το χαιρετισμό του γεν. γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γιώργου Μαυρίκου, ο οποίος χαιρέτισε "εκ μέρους του εργατικού, ταξικού αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος που αντιπαλεύει την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, επίσης κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στρογγυλοκάθισαν στις πολυθρόνες και συναινούν στην αντιλαϊκή πολιτική - όπως οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ στην αντιαγροτική πολιτική". Τέλος, ανακοινώσεις συμπαράστασης έστειλαν 15 εργατικά σωματεία του Πειραιά και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Πορεία στη Βουλή

Γύρω στις 2 μ.μ., κι ενώ προηγούμενα εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών που διάβασε ο αγρότης συνδικαλιστής Γιώργος Γκικόπουλος,ο Γιάννης Παττάκης κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε πορεία προς τη Βουλή. Με τα πανό και τις μαύρες σημαίες τους, φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματά τους πορεύτηκαν, υπό τα βλέμματα των απορημένων Αθηναίων που στέκονταν στην άκρη των δρόμων, μέσω των οδών Χαλκοκονδύλη, Πατησίων, Σταδίου και Β. Σοφίας πήγαν στη Βουλή. Εκεί παρέμεναν επί μιάμιση ώρα, καθώς αντιπροσωπεία των οργανώσεών τους επισκεπτόταν τα κόμματα, στους εκπροσώπους των οποίων επέδωσε το ψήφισμα και ζήτησε τη συμπαράστασή τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι αγρότες που παρέμεναν έξω από τη Βουλή έκαψαν το "αυτοσχέδιο φέρετρο". Στο τέλος, οι εκπρόσωποι των αγροτών, αφού υπογράμμισαν πως ο αγώνας συνεχίζεται, ανακοίνωσαν ότι θα περιμένουν να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα και θα ακολουθήσει πιο δυναμικά ο αγώνας στα μπλόκα, αν δεν παρθούν, άμεσα, τα αναγκαία μέτρα. Γύρω στις 3.30 οι αγρότες αποχώρησαν για να επιστρέψουν στα χωριά τους, γεμάτοι πίστη στον αγώνα τους που θα φέρει αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ