Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να συντονιστούμε σε πανελλαδικό επίπεδο

- Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Λάρισας στη μεθαυριανή συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων;

- Η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ανταποκρινόμενη στην απόφαση για κινητοποίηση που πήραν οι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής μας, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή το απόγευμα, στην πλατεία "Τάκη Γαργαλιάνου". Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι της Λάρισας θα καταγγείλουν τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, θ' απαιτήσουν να μην υπογραφεί η εξευτελιστική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον ΣΕΒ και θα εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για μια Συλλογική Σύμβαση που θ' ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους και θα ικανοποιεί τα δίκαια και ουσιαστικά αιτήματα της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα θ' απαιτήσουν από την κυβέρνηση ν' αλλάξει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, που πλήττουν καίρια την περιοχή μας, όπως και σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

- Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καταψήφισε τον απολογισμό δράσης της διοίκησης. Τι τους οδήγησε σ' αυτή την ενέργεια;

- Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΛ - οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ", συγκεκριμένα - δεν ανταποκρίθηκε στη χρονιά που πέρασε στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφτηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις της ΕΣΑΚ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εναρμονισμένη πλήρως με τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, μετέφερε στη Λάρισα την τακτική του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της ταξικής συνεργασίας. Αυτή τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΛ, τη γνωρίζουν καλά οι αντιπρόσωποι και γι' αυτό καταψήφισαν τον απολογισμό δράσης της. Αλλά και στη Γενική Συνέλευση η πλειοψηφία της διοίκησης δε φάνηκε να συνέρχεται από τον λήθαργό της. Ιδιαίτερα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ συνέχισαν να προκαλούν τους εργαζόμενους ισχυριζόμενα ότι η Σύμβαση που θέλει να υπογράψει η ΓΣΕΕ διασφαλίζει τα εργατικά συμφέροντα! Η απάντηση, βεβαίως, ήρθε πάραυτα και οι αντιπρόσωποι υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΣΑΚ για καταγγελία της στάσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και για κινητοποιήσεις.

- Θα συνεχίσετε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις;

- Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οχι μόνο θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά καλούμε όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις - Εργατικά Κέντρα κι Ομοσπονδίες - της χώρας, να συντονίσουν το αγωνιστικό βήμα τους για την απόκρουση κι ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα υπέρ των συνεπών ταξικών δυνάμεων, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία κοινού μετώπου αντίστασης και πάλης της εργατικής τάξης, μαζί με την αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Ενα μέτωπο που θ' αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται από τις Βρυξέλλες, εφαρμόζεται δουλικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, έχει τη συναίνεση των "αντιπολιτευόμενων - συμπολιτευόμενων" κομμάτων κι εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ