Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996

Διαδηλώνουν στην Αθήνα σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι

Χιλιάδες αγρότες, από κάθε γωνιά της χώρας, φτάνουν σήμερα με κάθε μέσο στην πρωτεύουσα για το δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Γεωργίας στις 12 το μεσημέρι. Σήμερα οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Η αντίσταση στις επιλογές των Βρυξελλών είναι ο μόνος τρόπος για ν' αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποσπαστούν έστω και κάποιες προσωρινές λύσεις, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την πρόταση του ΚΚΕ, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ συνολικά, επανέφερε χτες η Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την αναθεώρηση της Συνθήκης. Θα πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό η ευκαιρία που δόθηκε και σε άλλους λαούς της Ευρώπης - σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - αφού ενημερωθεί, να απαντήσει στο ερώτημα: "Είναι θετικές ή αρνητικές οι επιπτώσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ στην Ελλάδα;"

Σκιαγραφώντας τις νέες μεθοδεύσεις των Βρυξελλών κατά των λαών, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε με έμφαση, πως "η αντίσταση του ελληνικού λαού στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει διπλό νόημα σήμερα", και συνέχισε: "Από τη μια μεριά είναι και ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα χειρότερα, να αποσπαστούν έστω και κάποιες προσωρινές λύσεις. Από την άλλη, αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί με συνέπεια και σταθερότητα, μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική αλλαγή στην Ελλάδα, κυβερνητική, και όχι μόνο σε αλλαγή κοινωνική και πολιτική, ώστε σ' αυτόν τον τόπο να ηγεμονεύουν και να ασκούν πολιτική οι δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων".

Στη συζήτηση, κυβέρνηση, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη υποστήριξαν ουσιαστικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκχώρησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα πλαίσια της ΕΕ, μιλώντας, γενικόλογα και αόριστα, για πολιτική μονόδρομου για τη χώρα μας.


ΣΕΛ.  8   -   9

Το μήνυμα του αγώνα και της ανάγκης να παλέψουν για ριζικές λύσεις, μεταφέρουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στους φοιτητές. Τους καλούν σε αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική, τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, που καταδικάζουν σε μαρασμό την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κόντρα στο υποτονικό κλίμα που καλλιεργούν οι άλλες φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να καλύψουν τη συμφωνία τους με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να ψαρέψουν ψήφους σε θολά νερά.


ΣΕΛ.  17   -   19

Το διαμάντι

Το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο. Φαινόταν, εδώ και μια δεκαετία, όταν μοντάριζαν τη μηχανή εξαπάτησης του λαού. Οταν ακόμη κρατικοποιούσαν τις υπερχρεωμένες από την "ιδιωτική πρωτοβουλία" προβληματικές, για να κοινωνικοποιήσουν τα τεράστια χρέη, να ικανοποιήσουν τις ρουσφετολογικές τους ανάγκες και να τις ξαναδώσουν στους "στυλοβάτες" της κοινωνίας ή να τις οδηγήσουν στο μαρασμό και το κλείσιμο.

Το ψέμα, μοναδικό τους όπλο κι όποιον πάρει ο χάρος. Οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι προβληματικές, ελλειμματικές και αντιπαραγωγικές. Δεν προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες στον Ελληνα πολίτη. Το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας. Κρύβοντας επιμελώς ότι μιλάνε για το κράτος, που οι ίδιοι χτίζουνε δεκαετίες τώρα. Οτι μιλάνε για τις δικές τους αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές.

Τώρα πλέον εκδηλώνονται ανοιχτά και δε φοβούνται να διαλαλούν τους δημόσιους θησαυρούς που έχουν βγάλει στο ξεπούλημα. Τα λένε στη διαφημιστική καμπάνια ξεπουλήματος του ΟΤΕ. Σε δυο αράδες αποκαλύπτουν ΠΟΣΟ κερδοφόρα και υγιής επιχείρηση είναι, ΠΟΣΟ φωτεινό είναι το μέλλον της. Σωστό διαμάντι της ελληνικής οικονομίας και στρατηγικός μοχλός του σήμερα και του αύριο της χώρας. Και όμως, αυτό ακριβώς το διαμάντι το τεμαχίζουν για να το ξεπουλήσουν, λες και πρόκειται, για το χωράφι του παππού τους. Ας είναι σίγουροι ότι, αργά ή γρήγορα, οι εργαζόμενοι θα πάρουν πίσω όσα με το δικό τους αίμα και τον ιδρώτα έχτισαν.



Εφυγε ο ποιητής του "Αξιον εστί"

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ο μεγάλος μας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, που έφυγε, για να κληροδοτήσει στον τόπο και το λαό μας παντοτινό του "ηλιάτορα" την ποίησή του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 1.30 μ.μ. από το Α Νεκροταφείο


ΣΕΛ.  29
Αγριεύει ο πόλεμος συμφερόντων στα μεγάλα έργα

Σε νέα πιο άγρια φάση περνάει ο πόλεμος για το μοίρασμα της "πίτας" των μεγάλων έργων. Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι η μειοδότρια για το αεροδρόμιο Σπάτων γαλλική κοινοπραξία, επικαλούμενη τα δημοσιεύματα για τις μίζες δισεκατομμυρίων, ζήτησε από την Κομισιόν να ακυρώσει την κατακύρωση του έργου στη γερμανική "Χόχτιφ"


ΣΕΛ.  21
Χρωστάει στο ΙΚΑ, λιγουρεύεται τα ναυπηγεία

Αεριτζής αποδείχνεται και ο νέος υποψήφιος αγοραστής των Ναυπηγείων Ελευσίνας Γ. Καρράς, ο οποίος, ενώ χρωστά μόνο στο ΙΚΑ 300 εκατ. δραχμές, απειλούσε χτες πως, αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να δεχτεί μέχρι σήμερα την προσφορά του για εξαγορά των ναυπηγείων, θα... αποχωρήσει!


ΣΕΛ.  25
Ενα το κρατούμενο το... "ρουσφετόσημο"

Ενα το κρατούμενο θεωρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το να πληρώνουν οι καταναλωτές τις αθρόες ρουσφετολογικές προσλήψεις που γίνονται και στη ΔΕΗ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Αυτό ήταν το στίγμα των χτεσινών τοποθετήσεων της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει την πρόθεσή της για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αντί για μείωση, όπως υποσχόταν την περασμένη βδομάδα


ΣΕΛ.  24
Αξιοι συνεχιστές των κολίγων της Θεσσαλίας

Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για την 86η επέτειο του Κιλελέρ. Οι Ελληνες αγρότες ξέρουν να τιμούν ζωντανά και όχι επετειακά τους ήρωές τους. Ξέρουν, επίσης, πολύ καλά να υλοποιούν στην πράξη το σύγχρονο νόημα του φλογερού μηνύματος του Μαρίνου Αντύπα για "Οργάνωση - Ενότητα - Αγώνα"


ΣΕΛ.  4  -  5
Πασχαλινοί μποναμάδες σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Πασχαλινούς μποναμάδες στους μεγαλοεπιχειρηματίες επιφυλάσσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ, που υπονομεύει παραπέρα το δημόσιο χαρακτήρα τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτές


ΣΕΛ.  25

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ