Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΡΗΓΙΛΛΗΣ
Ρεσιτάλ Οικολογίας στο ρυθμό του μπετόν

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε χτες το βράδυ να ξεριζωθούν και τα υπόλοιπα δέντρα και στη θέση τους να φυτευτούν κολόνες μπετόν με το οικόσημο των Γουλανδρήδων

"Τσιμέντο να γίνει" είπε χτες το βράδυ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας και έδωσε με απόφασή της το "πράσινο φως" στην καταστροφή και των υπολοίπων δέντρων στο πάρκο Ρηγίλλης και την αντικατάστασή τους με χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν στα πρότυπα του Μεγάρου Λαμπράκη. Τα συμφέροντα των Γουλανδρήδων και οι πιέσεις που ασκούσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέρ της λήψης μιας τέτοιας απόφασης, υπερίσχυσαν των συμφερόντων των Αθηναίων, που βλέπουν την πόλη τους να χάνει και τις τελευταίες κουκκίδες πράσινου. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας επικαλέστηκαν την ύπαρξη κάποιας "μυθικής", όπως τη χαρακτήρισαν, συλλογής έργων τέχνης, τα οποία όμως ούτε σε κατάλογο δεν έχουν δει, αλλά γνωρίζουν - δήλωσαν - ότι θα εκτίθενται για το κοινό στις αίθουσες του ιδιωτικού μουσείου που σκοπεύει να χτίσει η οικογένεια Γουλανδρή. Επικαλέστηκαν επίσης νομικό κώλυμα για την απαγόρευση των εργασιών - εξαιτίας της ύπαρξης του Διατάγματος με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, το 1993, παραχώρησε το χώρο του πάρκου στο ίδρυμα Γουλανδρή - και αναίρεσαν την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ που προέβλεπε τη διακοπή των εργασιών. Ωστόσο και τότε υπήρχε το εν λόγω νομικό κώλυμα που επικαλέστηκε χτες ο αντιδήμαρχος Η. Σκαλαίος.

Οι ενστάσεις για τη συνέχιση των εργασιών που προβλήθηκαν από δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας - με ελάχιστες εξαιρέσεις - περιορίστηκαν στο αν το ίδρυμα Γουλανδρή παρέχει εγγυήσεις για την ολοκλήρωση του έργου και για την ποιότητα της συλλογής που θα εκτίθεται εκεί. Προς άρση αυτών των ενστάσεων η απόφαση της πλειοψηφίας συνοδεύτηκε από τη διατύπωση αιτήματος προς το υπουργείο Πολιτισμού να παρουσιάσει αναλυτικό κατάλογο των εκθεμάτων και προς το υπουργείο Οικονομικών να επιβεβαιώσει ότι το ίδρυμα Γουλανδρή έχει τα αναγκαία κεφάλαια για την αποπεράτωση του μουσείου.

Εκ μέρους της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα ο Λεων Αυδής τόνισε πως η απόφαση αυτή συνεπάγεται καταστροφή πράσινου. "Είναι βέβαιο, είπε, ότι μετά την ανέγερση θα ακολουθήσει η παραχώρηση επιπλέον χώρων για τη δημιουργία γκαράζ. Δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί μάρτυρες της καταστροφής ενός ακόμη ελεύθερου χώρου".

Παρεμβαίνοντας στο ΔΣ εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής Ρηγίλλης αναρωτήθηκε γιατί επαναφέρεται το θέμα λίγους μήνες μετά την απόφαση του ΔΣ για διακοπή των εργασιών, ενώ σημείωσε ότι δε δικαιολογείται η παραχώρηση δημοσίου χώρου για την οποιαδήποτε ιδιωτική συλλογή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και το πρόβλημα με τα οικόπεδα της ΔΕΗ και του ΚΑΠΑΨ στην περιοχή Ανω Αμπελοκήπων και αποφάσισε να μην εκδώσει προς το παρόν απόφαση για έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι να υπάρξει θετική απάντηση των αρμοδίων υπουργείων για την παραχώρηση των χώρων. Δεσμεύτηκε, επίσης ότι θα ικανοποιήσει αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητών του 58ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών για εξεύρεση χώρου για τη στέγαση των σχολείων καθώς σήμερα μοιράζονται την ίδια στέγη με το Βαρβάκειο. Ο Λ. Αυδής σημείωσε πως και οι δύο χώροι της περιοχής των Ανω Αμπελοκήπων πρέπει να διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου και μόνον!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ