Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996

Εξαθλίωση τριών επιπέδων αξιώνει ο ΣΕΒ για το ασφαλιστικό

Επίσπευση των αλλαγών με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, ζητά ο ΣΕΒ, απαιτώντας σύνταξη τριών μερών. Την ελάχιστη, την ανταποδοτική και την ιδιωτική.


ΣΕΛ.  21

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΧΡΕΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
ΔΩΡΟ -
ΣΚΑΝΔΑΛΟ
σε Λάτση - Βαρδινογιάννη

Αρνείστε πέντε δεκάρες αυξήσεις στους συνταξιούχους και τους αγρότες, αλλά χαρίζετε δισεκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, κατήγγειλε στη Βουλή ο Σπ. Στριφτάρης

Η κυβέρνηση σκοπεύει να χαρίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στο δίδυμο Λάτση - Βαρδινογιάννη, μέσω της μη είσπραξης τελών υπερημερίας, που οφείλουν στο δημόσιο, για τα αποθηκευμένα πετρελαιοειδή.

Την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να εισπράξει τις βεβαιωμένες οφειλές των δύο μεγαλοεπιχειρηματιών, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Στην πραγματικότητα, από τις δηλώσεις του υφυπουργού, προκύπτει πως οι κινήσεις της κυβέρνησης υπαγορεύονται από κέντρα συγκεκριμένων συμφερόντων και ακολουθούν κατά γράμμα τις απαιτήσεις των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης.

Σύμφωνα και με τα όσα είπε χτες στη Βουλή ο γνωστός για την αφοσίωσή του στις "εκσυγχρονιστικές" αντιλήψεις υφυπουργός Οικονομικών, αντί οι κυβερνώντες να προχωρήσουν άμεσα στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών, υιοθέτησαν ουσιαστικά τις θέσεις των Λάτση - Βαρδινογιάννη και έχουν παραπέμψει το όλο θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ..."προκειμένου να υπάρξει μια έγκυρη νομική άποψη".

"Αρνείστε αύξηση στους συνταξιούχους και πέντε δεκάρες στους αγρότες, αλλά χαρίζετε δισεκατομμύρια στους Λάτση και Βαρδινογιάννη", είπε στην παρέμβασή του ο Σπ. Στριφτάρης. Και συμπλήρωσε: "Τέτοιον εκσυγχρονισμό να τον χαίρεστε".


ΣΕΛ.  5

Και την απειλή "λουκέτου" στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισείουν τώρα κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ το κλείσιμο του ναυπηγείου ζήτησε χτες ευθέως ο πρόεδρος του ΣΕΒ! Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, επιβεβαίωσε, σχεδόν ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας, ενώ δίνουν και παίρνουν συγχρόνως τα σενάρια ενοποίησης των δυο μεγαλύτερων ναυπηγείων (Σκαραμαγκά - Ελευσίνας) για το από κοινού ξεπούλημά τους. Στο μεταξύ, στον Σκαραμαγκά αρχίζει από σήμερα, με τη μέθοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης, η απομάκρυνση εργαζομένων.


ΣΕΛ.  15

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Οι αντιστασιακοί των ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Μεσσηνίας προσφέρουν 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γαργαλιάνων, στη μνήμη των 180 νεκρών αγωνιστών, που πάλεψαν για λευτεριά, δημοκρατία, σοσιαλισμό.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΙΟΛΑΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κάτω Ζωγράφου, 100.000 δρχ.
  • Η ΚΙΚΗ ΚΕΦΗ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, 150.000 δρχ.
  • Οι Β. Α. και Κ. Α. προσφέρουν 160.000 δρχ.

Το "δούλεμα"

Η πραγματικότητα στο συγκεκριμένο φαίνεται "με γυμνό μάτι". Η ΔΕΗ έπρεπε να αυξήσει τα κέρδη της σε βάρος των καταναλωτών και ιδιαίτερα των οικογενειών των εργαζομένων. Με ποιο τρόπο θα γινότανε ή πώς θα εμφανιζόταν για να μην "τραβάει τόσο πολύ την προσοχή", τους είναι αδιάφορο. Επρεπε να μεγαλώσουν τα έσοδα, όχι για να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά για να μπορούν να χαρίζουν προνόμια στις πολυεθνικές, να διατηρούν άλλο ένα μόνιμο θερμοκήπιο του ρουσφετιού, να ξεπουλούν κατά βούληση κ.ά.

Τώρα που "ξεφωνήθηκαν" για τα φουσκωμένα τιμολόγια, αρμόδιοι και "παραρμόδιοι" μηχανεύονται ό,τι περνά από το χέρι τους για να ρίξουν στην αλήθεια το "μελάνι της σουπιάς".

Στην αρχή έκαναν πως "δεν καταλάβαιναν". Στη συνέχεια, παρίσταναν πως το θέμα ήταν αν φταίει η ΔΕΗ από μόνη της ή μαζί με την Επιτροπή Τιμών. Στο μεσοδιάστημα υποσχέθηκαν μειώσεις στις τιμές, αλλά αποκαλύφθηκε πως, λόγω αδύνατου μηχανογραφικού κέντρου, δεν ήταν δυνατόν να γίνει συμψηφισμός. Μετά, ήρθε ο εκβιασμός νέων ανατιμήσεων, με πρόσχημα τους επαναπροσληφθέντες και, τέλος, άρχισαν και τα "ανέκδοτα" και, τελικά, βρέθηκαν οι υπεύθυνοι για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς. Πρόκειται για Αλβανούς, που τσαπατσούλικα κάνουν τις μετρήσεις στα ρολόγια και δίνουν λάθος στοιχεία στη ΔΕΗ... Αραγε, πότε θα σταματήσει το "δούλεμα" από όλους τους;



Στην τελική ευθεία οι ΠΚΣ

Με τη δύναμη των σωστών θέσεων και προτάσεων, αλλά και της συνεπούς αγωνιστικής παρουσίας, τόσο στα ειδικά προβλήματα κάθε σχολής, όσο και στα γενικότερα, τα μέλη των ΠΚΣ δίνουν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών


ΣΕΛ.  16
Συνέλευση - φιάσκο της ΠΑΣΕΓΕΣ

Σε φιάσκο κατέληξε η αποκαλούμενη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς ούτε καν συζήτηση για τα προβλήματα των αγροτών και του συνεταιριστικού κινήματος, δεν έγινε. Οι αντιπρόσωποι της "Λαϊκής Ενότητας" αποχώρησαν, αρνούμενοι να γίνουν συνεργοί στο θέατρο σε βάρος των αγροτών


ΣΕΛ.  23
Προχωρά μόνη της στην υπογραφή η ΠΑΣΚΕ

Η ΠΑΣΚΕ προχωρά μόνη στην υπογραφή της εθνικής σύμβασης ντροπής, ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" ένωσαν τα πυρά τους εναντίον της ΕΣΑΚ!


ΣΕΛ.  14
Ακριβαίνουν από σήμερα τα καύσιμα

Ακριβότερα θα πουλιούνται σήμερα το πετρέλαιο ντίζελ (κατά 2,80 δραχμές το λίτρο) και οι βενζίνες (κατά 1,70 δραχμές το λίτρο). Οι αυξήσεις αυτές, που θα κάνουν ελαφρύτερα τα πορτοφόλια των γιωταχήδων, αποτελούν προάγγελο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού


ΣΕΛ.  20
Αναγκαία η λήψη μέτρων στις χωματερές

Πολλές είναι οι ελλείψεις μέτρων προστασίας αυτών που εργάζονται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Συμπεράσματα ημερίδας που διοργάνωσαν ο ΕΣΔΚΝΑ και η ΕΕΤΑΑ


ΣΕΛ.  18

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ