Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ανθυγιεινός" ρεαλισμός του ΠΙΣ

Ζητά εμμέσως πλην σαφώς την κατάργηση του θεσμού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών

Ανησυχίες για την περαιτέρω, δυσμενέστερη, κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία προκαλεί το αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όπως διατυπώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου απ' τον πρόεδρό του Εμμ. Καλοκαιρινό,να "ομολογήσει η πολιτεία την αποτυχία του θεσμού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να εξετάσει ρεαλιστικά το θέμα".

Στο ερώτημα βέβαια ποιο ρεαλισμό θα έβλεπε ο ΠΙΣ στο θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Εμμ. Καλοκαιρινός είπε γενικά ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση απέτυχε. Με το νόμο 2071/92, πρόσθεσε, θεσπίστηκε η "μερική απασχόληση" - που καταργήθηκε με το νόμο 2194/94 - αλλά οι γιατροί προτίμησαν να μην επιλέξουν αυτή την εργασιακή σχέση γιατί δεν ήξεραν "τι θα βρουν έξω". Πάντως ο Εμμ. Καλοκαιρινός απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια για το "ρεαλισμό" του ΠΙΣ και είπε ότι τώρα συλλέγονται οι προτάσεις απ' την περιφέρεια για να διαμορφώσει την τελική του πρόταση.Η άλλη πρόταση του ΠΙΣ είναι να "γίνει ο Ενιαίος Φορέας Υγείας (ΕΦΥ) και ο οικογενειακός γιατρός, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα τις υπογράφει ο ΠΙΣ". Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΕΦΥ θα είναι όπως τον πρότεινε ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός η απάντηση ήταν εν πρώτοις "ναι", ενώ στη συνέχεια δόθηκε η απάντηση ότι οι συμβάσεις αυτές θα αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επισήμανε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, τονίστηκε στη συνέντευξη, δεν είναι μόνο παραμελημένοι αλλά και έχουν "εξαπατηθεί", γιατί ενώ εντάχτηκαν στο ΕΣΥ κάτω από συγκεκριμένους όρους, αυτοί οι όροι πλέον δεν υφίστανται γιατί η πολιτεία δεν τους τηρεί. Ενας απ' αυτούς τους όρους ήταν και το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών - που θα ήταν τριπλάσιο από εκείνο του δημοσίου υπαλλήλου. Ομως σήμερα, μετά από δέκα χρόνια, ο μισθός έχει παραμείνει ο ίδιος. Είναι και αυτό μια πλευρά - στην οποία δε δόθηκε έμφαση απ' τον ΠΙΣ - της υποβάθμισης του θεσμού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι γιατροί του ΙΚΑ καλούνται να εξετάσουν εντός 5-6 ωρών 50-60 αρρώστους και οι αμοιβές τους είναι 150.000 - 200.000 δραχμές.

Ο ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί πέρα απ' τις εξευτελιστικές τιμές στις ιατρικές αμοιβές και πράξεις, έχουν εξοντωθεί απ' τα αντικειμενικά κριτήρια και αναγκάζονται να κλείνουν τα ιατρεία τους ή να προχωρούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Τα νοσοκομεία, τονίστηκε στη συνέντευξη, αδυνατούν να προσφέρουν την ποιότητα των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού και μεγάλου φόρτου εργασίας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση του "Γενικού Κρατικού" Αθήνας όπου ενώ υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με 14 κρεβάτια, από προσωπικό καλύπτονται μόνο τα 11 κρεβάτια.

Ο ΠΙΣ ζητά ουσιαστικές αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ. Τη νομοθετική κατοχύρωση της λειτουργίας των μονάδων νοσηλείας μια ημέρας και των μονάδων παροχής περίθαλψης σε εξωτερικούς ασθενείς. Να αυξηθούν οι ιατρικές αμοιβές και πράξεις και να τροποποιηθούν οι διατάξεις περί αντικειμενικών κριτηρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ